Diğer polisler de suçlu

Berkin Elvan’ın öldürülmesine ilişkin davada konuşan avukat Akbulut, ‘Berkin yerdeyken insanların yardım etmesine izin verilmeyerek gaz sıkıldı. Diğer polisler de iştirakçidir’ dedi.

Yayınlanma: 13.12.2017 - 20:07
Abone Ol google-news

Gezi Direnişi sırasında Okmeydanı’nda polisin attığı gaz kapsülüyle başından darbe alan, 269 gün yoğun bakımda kaldıktan sonra hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın vurulma anının görüntüleri dün mahkemede izlendi. Bu sırada sinir krizi geçiren anne Gülsüm Elvan, “Kolun kopsaydı katil, kolun kopsun da yavruna kavuşama katil, Cumhurbaşkanı Erdoğan senin de ciğerin yansın” diye gözyaşları için haykırdı. Duruşma öncesi polis adliye çevresinde geniş güvenlik önlemi alındı. Mahkeme Başkanı’nın talebiyle duruşma sırasında su şişelerinin kapakları toplatıldı. Uygulamanın güvenlik tedbiri amacıyla yapıldığı öne sürüldü. İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın dördüncü oturumuna tutuksuz sanık polis Fatih Dalgalı katılmadı. Berkin Elvan’ın vurulduğu gün Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi’nde görev yapan Acil Tıp Teknisyeni Cihan Gençoğlu, tanık olarak dinlendi. Cihan, olay gününü şu sözlerle anlattı: “Sabah 7.30 gibi geldi hasta, koşarak yanına gittim. Üzerinde sonradan torpil olduğunu öğrendiğim bir şey çıktı. Polis odasına teslim ettim. Tutanağa bir adet torpil çıktığını yazdım.” Hastanede ameliyat hemşiresi olarak görev yapan tanık Dilek Öztürk ise “Hastanın ameliyatı başlamıştı. Hastaya ait eşyalar aldım. Eşyaları poşete koyup ağzını bağlayıp gönderdim. Eşya teslim formunu nöbetçi memura teslim ettim. Tutanak üzerindeki oynamayı da ben yaptım. Çocuğun bir cebinden önce üç torpil çıktı. Tunanağa üç yazdım. Daha sonra diğer cebinden dört torpil çıktı. Üç rakamını karalayıp yedi yaptım” diye konuştu. Elvan ailesinin avukatlarından Can Atalay ise tanıkların beyanının kuşku verici olduğunu söyleyerek, “13 yaşındaki çocuğunun üzerinden kız kaçıran ya da torpil denilen maddelerin çıkması davanın esası ile alakalı değildir” dedi.

‘Berkin’in katili görevde’

Avukat Çiğdem Akbulut da olay gününe ait görüntüleri TÜBİTAK’ın iyileştiremediğini söyleyerek, görüntülerin Ulusal Kriminal Büro’ya gönderilmesi gerektiğini belirtti. Akbulut, Berkin Elvan’ın vurulduğu andan sonraki 18 saniye içerisinde 5 gaz fişeğinin daha aynı doğrultuya sıkıldığını söyledi. Bu görüntüde dahi Fatih Dalgalı’nın suratının açık şekilde göründüğünü söyleyen Akbulut, “Berkin yerde yaralıyken, insanların yardım etmesine, ambulans çağırmasına izin verilmeden gaz fişeği sıkılmaya devam edildi. Diğer polisler de iştirakçidir” dedi. Akbulut, İsrail askerlerinin gözlerini bağlayarak gözaltına aldığı 14 yaşındaki Filistinli çocuğun fotoğraf karesini hatırlatarak şunları söyledi: “Cumhurbaşkanı Erdoğan bu olay için, ‘İsrail terör devletidir. Bu teröristler 14 yaşındaki çocuğu, gözleri bağlı olarak sürüklüyorlar’ dedi. Bizler Cumhurbaşkanı’nın bu ifadelerine katılıyoruz. Ama Gezi Direnişi sırasında aynı zulüm bu ülkede yaşandı. Cumhurbaşkanı o dönem Başbakan’dı. Cumhurbaşkanı’na sorarsak Filistinli çocuğa bunu yapanların tutuklanmasını ister. Ama 14’ündeki Berkin Elvan’ın katilleri ise halen görevde ve ellerinde silah var. Sanığın tutuklanmasını ve duruşma salonuna getirilmesini talep ediyoruz.”

Görüntüler TÜBİTAK’a

Mahkeme heyeti, Fatih Dalgalı ile birlikte görev yapan Çevik Kuvvet Müdürlüğü’nün 9. Birlik Amirliği 62971 gruptaki görevli diğer polislerin sonraki celse tanık olarak dinlenmesine karar verdi. İyileştirilmeyen TOMA görüntülerinin yeniden TÜBİTAK’a gönderilmesine hükmeden heyet, TÜ- BİTAK ve Ulusal Kriminal tarafından düzenlenen tüm raporların Jandarma Kriminal Bürosu’na gönderilerek, görüntülerde ZET silahı kullananlar arasında sanık Dalgalı’nın olup olmadığının tespitini isteyecek. Sanığın tutuklanması yönündeki talebi de reddeden heyet davayı 27 Şubat 2018’e erteledi.

'Katili içeri tıkmalıyız'

Elvan ailesi ve yurttaşlar, dava sonrası adliye önünde açıklama yaptı. Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan, katilin dışarıda gezdiğini dile getirerek, sanık Dalgalı’nın tutuklanmasını istedi. Bu davanın Berkin Elvan ailesinin davası olmadığını, bütün çocukların davası olduğunu dile getiren Elvan, “Nasıl ki siyasi bir el varsa bu davanın üzerinde halkın desteği olması gerekiyor. 27 Şubat’ta katili içeri tıkmalıyız” dedi. Gülsüm Elvan ise ”Bugün bize bir kurşun daha sıktılar. Benim çocuğumda 14 yaşındaydı. Kendi ülkesi’nde katledilen çocukları bir dönüp görsünler” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler