Cevap ve düzeltme

Gazetemizde yayınlanan 7 Kasım 2017 tarihli "Off-shore kardeşler" haberine ilişkin Çalık Holding'den cevap ve düzeltme geldi.

Yayınlanma: 20.12.2017 - 22:22
Abone Ol google-news

Gazetemizde yayınlanan 7 Kasım 2017 tarihli "Off-shore kardeşler" haberine ilişkin Çalık Holding'den cevap ve düzeltme geldi.

Cumhuriyet Gazetesi’nin 7 Kasım 2017 tarihli nüshasında baş sayfadan “Off-shore kardeşler” başlığı ile ve gazete içinde “Off-shore biraderler” başlığı altında verilen ve www.cumhuriyet. com.tr web sitesinde yayınlanan aynı başlıklı yayın kapsamında Şirketimiz hakkında kamuoyuna yanlış bilgi verildiği ve bu durumun kamuoyu nezdinde yanıltıcı sonuçlara neden olacağı görülmüş, bu itibarla söz konusu yayınla ilgili olarak kamuoyunu doğru şekilde bilgilendirmek amacıyla Şirketimiz adına bir açıklama yapma gereği hâsıl olmuştur. Öncelikle söz konusu yayında yer verilen hususlar temelsiz bilgilere dayalı olup, kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır. Profesyonel gazetecilik anlayışından uzak ve her şeyden evvel basın ahlakı ve çalışma ilkeleri göz ardı edilerek hazırlanan söz konusu yayın ile amaçlanan Şirketimizin ticari itibarını sarsarak kamuoyu nezdinde yanlış intiba uyandırmaktır.

Haberi yapan muhabirin iddialarına 31 Ekim 2017 tarihinde Şirketimiz tarafından açık ve net cevaplar verildiği halde Gazeteniz tarafından tamamen siyasi çıkarımda bulunmak gayesi ile işbu yayının yapıldığı aşikârdır.

Bilindiği üzere Türkiye’de ve dünyadaki birçok uluslararası şirket gibi Şirketimiz de yurtdışı faaliyetlerini organize etmek amacı ile zaman zaman yurtdışında iştirakler kurmaktadır. Şirketimiz tarafından yurtdışında kurulan tüm şirketler mukim oldukları ülkelerin mevzuatına ve tüm uluslararası normlara uygun olarak kurulmakta olup, Şirketimizin tüm uluslararası yapılanmaları konusunda profesyonel çalışma prensiplerimizin gereği olarak dünyanın önde gelen vergi danışmanlık firmalarından hukuki mütalaalar alınmak sureti ile ilerlemektedir. Hal böyle iken, faaliyetlerinin ve gelirlerinin önemli bir bölümü yurtdışında gerçekleşen ve uluslararası bir yapılanmaya sahip olan bir şirketin ticaret hayatının olağan akışında yurtdışındaki faaliyetleri ile ilgili olarak yapılanmaya gitmesi sanki olağan dışı ve hukuka aykırı bir süreçmiş gibi gösterilmeye çalışılmaktadır.

Yayında bahsi geçen Malta ve İsveç’de mukim şirketler yukarıdaki anlayış doğrultusunda yurt dışı ticari faaliyetler gayesi ile kurulmuş ve ülkemizin de taraf olduğu Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı’nın (OECD) son yıllardaki BEPS düzenlemelerine uyum kapsamında tamamen tasfiye edilmiş ve kapanmıştır.

Haberde iddia edildiğinin aksine Malta ve İsveç’deki şirketler bugüne dek tek bir ticari faaliyette bulunmamış olup bu husus resim kayıtlardan basit bir şekilde ispatlanabilecektir. Dolayısıyla en yalın ifade ile herhangi bir ticari faaliyeti bulunmayan bir şirketin vergi ödemesi ve dolayısı ile vergiden kaçınması da söz konusu olmayacaktır.

Yayında bahsi geçen şirketlerin vergi ödemesi ve dolayısı ile vergiden kaçınması da söz konusu olmayacaktır. Yayında bahsi geçen şirketlerin o dönemde var olan tek borcu o ülkedeki ticari varlığını sürdürmesi için gerekli olan kira, ofis giderleri vb. bedellerin ödenmesinden ibaret olup ilgili şirketlerin bunun dışında herhangi bir ticari faaliyeti olmadığını bir kere daha vurgulamak isteriz. Her halükârda Malta ve İsveç gibi Avrupa Birliği üyesi ve OECD’nin kara listesinde bulunmayan ülkelerde yurtdışı faaliyetleri organize etmek üzere şirket kurmak ve hesap açmak yasa dışı bir işlem değildir. Şirketin yurtdışı faaliyetleri derinine incelenmeden denizaşırı yatırımlarda bulunan her şirketin otomatik olarak vergi kaçırdığını iddia etmek en hafif tabiri ile “kendini bilmezliktir”. Bu doğrultuda, kamuoyu nezdinde olumsuz intiba yaratacak gerçek dışı, maksatlı yayın ve yorumlarla Çalık Holding’e yönelik asılsız iddialarda bulunulmasını kesin olarak reddettiğimizi belirtiriz. Yine yayınlanmış olan haberde “Sayın Serhat Albayrak’ın halen Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili” olarak belirtilmesi, mevcut durumu yansıtmadığı gibi bu bilginin paylaşılması haberin ciddiyetsizliğini ortaya koymaktadır.

Gerek yurt içinde gerekse yurt dışında binlerce kişiye istihdam sağlamak sureti ile ülkemizin ve bölge ülkelerinin gelişiminde önemli bir role sahip olan Çalık Holding, bugüne kadar faaliyette bulunduğu tüm ülkelerde yasalara uygun şekilde ve etik değerleri gözeterek çalışmıştır ve bundan sonra da bu prensipler doğrultusunda çalışmalarını sürdürecektir. Her türlü yasal yola başvurma hakkımızı saklı tutmakla beraber, haberde bahsi geçen iddia, yorum ve açıklamaları kesin bir dille reddettiğimizi kamuoyuna duyururuz. Saygılarımızla


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler