OHAL Komisyonu’nda soru işaretleri bitmiyor

AKP’li yetkililerin, KHK’lerin sırasına göre incelemelerini yapacağını ifade ettiği komisyonun kamuya yansıyan ilk kararı bu bilgiyle tezat oluşturdu.

Yayınlanma: 20.01.2018 - 23:20
Abone Ol google-news

OHAL Komisyonu, başvuru dosyalarının tamamlanmasının ardından incelemeye yaklaşık 1 ay önce başladı. 3 gün önce 880 başvuruya ret, 40 başvuruya kabul kararı verildi. İlk kararlardan birinin 1 Eylül 2016 tarihli KHK ile SGK’deki görevinden ihraç edilen bir kişiye ait olduğu, bu memurun görevine iade edildiği aktarıldı.

İlk kararlardan birinin 1 Eylül 2016 tarihli KHK’ye ait olması, başvuruların ilgili KHK’nin yayın tarihi sıralaması ile yapılmadığı yorumlarına neden oldu. Bu da Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın başvurularının kendilerini bağlayan KHK sıralamasına bakılmadan öne alınmasını tekrar gündeme getirse de kararın henüz verilmediği öğrenildi. Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu’nun kurulmasına 23 Ocak 2017 tarihli Kanun Hükmünde Kararname ile karar verildi. 16 Mayıs 2017’de üyeleri belirlenen komisyon, çalışmalarına 23 Mayıs 2017’de başladı. 18 Ocak’ta verilen ilk kararlara ilişkin rakamlar ise önceki gün açıklandı. 1984 dosya, daha önce çıkarılan KHK’lerle görevlerine iade edildiği için, ilgili kurumlara iletildi.

880 itiraz başvurusu reddedildi, 40 başvuru ise kabul edildi. Komisyonun aldığı kararlar, kişilerin en son görev yaptıkları kurumlara gönderilecek. Kurumlar kararları başvurucuya iletecek. OHAL KHK’lerinden etkilenenler için kurulan “basvuruyorum.com” internet sitesinde, komisyonun verdiği ilk kararlardan biri için bilgi verildi. Buna göre komisyonun verdiği ilk kararlardan biri 1 Eylül 2016’da yayımlanan KHK ile ilgili. Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan KHK ile ihraç edilen bir kişi komisyon kararı ile görevine iade edildi. Komisyon kararına ilişkin tebliğ tarihinin 9 Ocak 2018 olduğu belirtildi. Yine sitede yer alan bilgiye göre, iade edilen kişiye gönderilen bildirimde, “OHAL Komisyonu başvusunda belirttiğiniz iade talebiniz yerinde görülerek başvurunuzun kabulüne karar edilmiştir” ifadeleri kullanıldı.

Komisyonun kurulduğu ilk günlerde, iktidar kanadından gelen ilk açıklamalar, komisyonun başvuruları itiraz edilen KHK’nin yürürlük tarihine göre inceleyeceği yönünde olmuştu. Ancak söz konusu internet sitesinde yer alan bilgiye göre, ilk kararlardan birinin ilk KHK’ye ilişkin olmaması dikkat çekti. Komisyonun kararlarının KHK sıralamasından farklı olması ihtimali, gözleri Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’ya çeviriyor. Hem kendilerinin hem de muhalefetin ortak talebi komisyonun Gülmen ve Özakça’nın başvurularına öncelik vermesi. Ancak edinilen bilgiye göre, verilen ilk kararlarda Gülmen ve Özakça’nın başvuruları bulunmuyor. Özakça’nın yargılandığı davada hakkındaki tüm iddilardan beraat etmesi de Özakça’nın hem KHK ile hem de komisyon kararı ile işine iade edilebileceği yorumlarına neden oluyor.

Uzatılan OHAL'i AİHM'ye taşıdılar

Halkın Kurtuluş Partisi (HKP), 6. kez uzatılma kararı alınan OHAL’i Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıdı. HKP, OHAL hakkında acilen tedbir kararı verilerek uygulamaların durdurulmasını talep etti. HKP, OHAL’in 2017 Ocak ayında üçüncü kez uzatılmasına karşı AYM’ye başvurusundan yanıt alamayınca süreci AİHM’ye taşıdı. Başvuru için gittikleri Strazburg’da konuşan HKP avukatları “AİHM, bir insan hakları mahkemesi olması iddiasını bugüne kadar karşılayamamıştır. AİHM; OHAL uygulamaları sebebiyle verdiği kararlarda eskisinden de geriye giden kararlara imza atmıştır. 15 Temmuz’dan sonra önüne gelecek on binlerce dosyayı ötelemek için uydurulan ‘Komisyon’ uygulaması ölü doğmuştur. Komisyon sonrası iç hukuk yolu olan Anayasa Mahkemesi’ne başvurmanın da hiçbir etkisi kalmamıştır. Biz, bu başvurumuzla, Türkiye’deki OHAL KHK’leri hakkında etkisiz ve taraflı OHAL Komisyonu’na atıf yaparak başvuruları reddeden AİHM’ye, bir insan hakları yargılaması yapma şansı sunuyoruz” dedi. HKP avukatları, OHAL’in AİHS ve ek protokollerinin tamamını ihlal ettiğini savunarak, AİHM içtüzüğünün 39. maddesi çerçevesinde mahkemenin OHAL’i tedbiren durdurmasını ve acilen karar verilmesini istedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler