Afrin Operasyonunda altıncı gün... TSK'den yeni açıklama

TSK tarafından Suriye'nin Afrin bölgesindeki PYD-YPG'yi etkisiz hale getirmek için başlatılan 'Zeytin Dalı Harekatı', 6'ncı gününe girdi.

Yayınlanma: 25.01.2018 - 12:09
Abone Ol google-news

<video:912862>

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin cumartesi günü saat 17.00'de 72 savaş uçağının havalanması ile başlattığı 'Zeytin Dalı Harekatı'nda bugüne kadar 287 YPG militanının etkisiz hale getirilirdiği açıklanırken 3 asker de şehit düştü. Afrin'deki PYD-YPG'lilerin Hatay ve Kilis'e attığı roketlerle ise Reyhanlı'da 1 Suriyeli, Kırıkhan'da EnerjiSa çalışanı Şahin Elitaş yaşamını yitirirken dün akşam saatlerinde Kilis'te tarihi Çalık Camii ile bir eve isabet eden roketli saldırıda ise 3 çocuk babası Muzaffer Aydemir ile Suriyeli 3 çocuk babası Tarık Tabak yaşamını kaybetti.

Gece boyunca ise TSK'nin Suriye'ye geçiş yaptığı Kilis ile Hatay'ın Hassa, Kırıkhan, Kumlu ve Reyhanlı ilçelerinde top atışları duyuldu. Askerler ile ÖSO birliklerinin yoğun yağış ve sise rağmen Afrin'e ilerleyişi sürüyor, Türkiye sınırı ile Afrin arasındaki birçok köyün ise kontrolü sağlandı.

TSK'den son açıklama

TSK'den yapılan son açıklamada, "14 uçakla 25 hedef imha edildi. En az 306 terörist etkisiz hale getirildi." denildi.



TSK'den yapılan açıklama şöyle:

" Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından, hudutlarımızda ve bölgede güvenlik ve istikrarı sağlamak maksadıyla, Suriye'nin kuzeybatısında Afrin bölgesinde, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ'a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek ve dost ve kardeş bölge halkını bunların baskı ve zulmünden kurtarmak üzere, 20 Ocak 2018 saat 17.00'den itibaren "Zeytin Dalı Harekâtı" başlatılmıştır. Harekat, ülkemizin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları, BMGK'nin terörle mücadeleye yönelik özellikle 1624 (2005), 2170 (2014) ve 2178 (2014) sayılı kararları ve BM sözleşmesinin 51'inci maddesinde yer alan Meşru Müdafaa Hakkı çerçevesinde, Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygılı olarak icra edilmektedir. Harekatın planlama ve icrasında sadece teröristler ve bunlara ait barınak, sığınak, mevzii, silah, araç ve gereçler hedef alınmakta olup, sivil/masum kişilerin zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyet gösterilmektedir. Hava Kuvvetleri tarafından gün içerisinde gerçekleştirilen hava harekâtı ile PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütlerine ait sığınak, barınak, mühimmat deposu ve silah mevzii olarak kullanılan toplam 25 hedef imha edilmiştir. Harekâta katılan 14 uçak emniyetle üslerine dönmüşlerdir. "Zeytin Dalı Harekâtı" kapsamında şu ana kadar bölgeden elde edilen bilgilere göre; en az 306 PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütü mensubunun etkisiz hale getirildiği tespit edilmiştir. "Zeytin Dalı Harekâtı" planlandığı şekilde başarıyla devam etmektedir."
 

 ROKET DÜŞEN CAMİDE BÜYÜK HASAR

Kilis'te dün roketin isabet ettiği kent merkezinde bulunan tarihi Çalık Camii'ndeki hasarın boyutu gündüz ortaya çıktı. Terzi Muzaffer Aydemir ile Suriyeli Tarık Tabak'ın yaşamını yitirdiği saldırıda roketin isabet ettiği kubbenin büyük bölümü yıkıldı. 'Çalık Hacı Ali' lakaplı, Hacı Bin Mehmet Ağa tarafından 1682 yılında Aşıt Mahallesinde inşa ettirilen 3 kapılı girişi bulunan 336 yıllık cami içi de kullanılamaz hale gelirken, çevresindeki evlerde de hasar oluştu. Duvarları da yıkılan camide olası bir yıkıma karşı polis tarafından güvenlik şeridiyle kapatıldı. Camide kısa süre içerisinde temizlik ve onarım çalışmaları başlatılacağı belirtildi.

 

 'KEŞKE BEN DE ŞEHİT OLSAM'

Saldırıda namaz kılarken ağır yaralanan ve hastanede hayatını kaybeden Muzaffer Aydemir'in geçen salı günü esnaf ziyareti sırasında Kilis Valisi Mehmet Tekinarslan ve Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara'ya "Allah kazadan beladan korusun. Allah devletimizi milletimizi korusun. Benim zamanımda Kore vardı. Keşke beni de askere alsalar, ben de şehit olsam" dediği ortaya çıktı. Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara, sosyal medya hesabından Aydemir'in de bunduğu esnaf grubuyla çekilen fotoğrafı paylaşıp şöyle yazdı:

"Dün gerçekleştirdiğimiz esnaf ziyaretimizde merhum Muzaffer Aydemir ağabeyimiz ile görüşmüştük. Kendisi 'keşke beni de askere alsalar ben de şehit olsam' diyordu. Bugün yapılan roket saldırısında istediği şehitlik mertebesine erişti. Merhum terzi Muzaffer ağabeyimize Allah rahmet, kederli ailesine başsağlığı diliyoruz."

 'VATAN SAĞOLSUN'

Yaşamını yitiren Muzaffer Aydemir'in kızı Gülendam Sağıroğlu, "Babam kimseye nasip olmayacak mertebeye ulaştı. Allah herkese bu mertebeyi nasip etsin. Vatan sağ olsun. Onun istediği şehitlikti. 'Beni askere gönderin şehit olacağım' diyordu" dedi.

Muzaffer Aydemir'in gelini Azize Aydemir ise "Acımız büyük şoktayız ancak vatan sağ olsun. Şehit oldu, kime nasip olur böyle ölüm. Namaz kıldığı sırada, secdedeyken şehit oldu" diye konuştu.

Saldırıda hayatını kaybedenlerden Suriyeli Tarık Tabak'ın kardeşi Muhammed Tabak da, ağabeyinin 5 yıl önce savaştan kaçarak Türkiye'ye geldiğini anlattı.

 5 KİŞİ TABURCU EDİLDİ

Bu arada camiye düşen roketle yaralanan 6 kişinin hastanedeki tedavisi devam ederken, 100 metre mesafedeki Yahya Said'in evine isabet eden roketle yaralanan 5 kişi ise taburcu edildi.

 AFRİN SINIRINA ZIRHLI ARAÇ SEVKİYATI

Zırhlı araçlar, Elbeyli ilçesinden geçerek Kilis kent merkezi üzerinden Suriye'nin Halep kentine bağlı Afrin sınırının karşısındaki Kilis'in sınır karakollarına sevk edildi. Türk Zırhlı araçların Silahlı Kuvvetleri tarafından yürütülen Zeytin Dalı Haraketı’na katılmak için gönderildiği öğrenildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler