Çavuşoğlu'ndan ABD'ye güvenli bölge, Almanya'ya tank yanıtı

ABD'nin Suriye sınırında 30 kilometre derinlikli güvenli bölge önerisiyle ilgili konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "ABD ile ciddi bir konuyu görüşmemiz için güven tesisi lazım. Güven tesis edilmesi için ABD'den somut adım bekliyoruz" dedi. Çavuşoğlu, Almanya'nın Zeytin Dalı operasyonunda kullanıldığı gerekçesiyle leopar tanklarının modernizasyonunu durdurduğunu yönündeki iddianın ise gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Yayınlanma: 25.01.2018 - 15:45
Abone Ol google-news

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avusturya Dışişleri Bakanı Karin Kneissl ile Dolmabahçe Sarayı’ndaki Başbakanlık Çalışma Ofisi’nde bir araya geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Avusturya Dışişleri Bakanı Karin Kneissl'in görüşme sonrası ortak basın toplantısı yaptı.

ABD'nin Suriye sınırında 30 kilometre derinlikli güvenli bölge önerisiyle ilgili konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "ABD ile ciddi bir konuyu görüşmemiz için güven tesisi lazım. Güven tesis edilmesi için ABD'den somut adım bekliyoruz" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Daha önce neden görüşemeyeceğimizi açıkladım. ABD'nin YPG'ye verdiği silah, Münbiç'te verdiği sözleri tutmaması. Sayın Trump'ın YPG'ye silah vermeyeceğiz hatta dün akşamki görüşmede artık vermiyoruz demesi, FETO'nun Amerika'da olması bu nednele önce güvenin yeniden tesis edilmesi lazım."

ABD'NİN GÖRÜŞME SONRASI AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump'ın telefon görüşmesi sonrası Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya da değinen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Sanırım o açıklama görüşme yapılmadan önce hazırlanmış. O nedenle tam gerçekleri yansıtmayan bir açıklama oldu. Onların farklı mazaretleri olabilir. Gerçeği yansıtmıyor" şeklinde konuştu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avusturya Dışişleri, Avrupa ve Uyum Bakanı Dr. Karin Kneissl ile yaptığı ortak basın toplantısının ardından, kameraların olmadığı bölümde gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

“ASKIYA ALMA YA DA İPTAL DİYE BİR ŞEY YOK"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avusturya Dışişleri, Avrupa ve Uyum Bakanı Dr. Karin Kneissl ile yaptığı ortak basın toplantısının ardından, kameraların olmadığı bölümde gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.  Çavuşoğlu, Almanya'nın Zeytin Dalı operasyonunda kullanıldığı gerekçesiyle leopar tanklarının modernizasyonunu durdurduğunu yönündeki iddiaların sorulması üzerine şunları kaydetti:

“Savunma sanayisi ile ilgili bir sıkıntı yok. En son leopar tanklar, motorlarla ilgili son bir komisyon toplanacaktı. Sanırım bu komisyon toplantısı ertelendi. Yani askıya alma ya da iptal diye bir şey yok. Benim bildiğim, bana söylenen buydu. Komisyon toplantısı ertelendi. Sigmar ile sürekli görüşüyoruz telefonda, geçen de görüştük telefonda, savunma sanayimi de görüşüyor. Yani hatırlayacaksınız Bostel'da bir açıklaması oldu. Yani Türkiye bu tanklarla Deniz Yücel olayı bir değildir. Biz destek vermezsek yarın bir 'Türk askeri şehit olursa bundan biz de sorumluyuz' demişti. Biz terörle mücadele ederken, müttefikimiz hele hele ilişkilerimizi düzeltmeye başladığımız, olumlu adımlar attığımız Almanya'dan da tabi destek ve dayanışma bekleriz. Teröristleri desteklememesini bekleriz. Onlar da, biliyorum baskı altında. Özellikle o ülkede PKK'lılar var, PKK'lıların siyasi kanadı var, parlamentoda var. Sadece oradaki bazı Türk kökenli siyasetçileri söylemiyorum. Özellikle Linken'in içinde hatta CTP'nin içinde aşırı kanatta olanlar var. Ama özellikle de Linken'in içindeki milletvekilleri tamamen PKK destekçisi, yüzde 90'ı. Bunlar bir tanesi var ki Hunko gibi her yerde PKK'nın avukatlığını yapıyor. Basında biraz baskı var. Ama sadece bildiğim komisyon toplantısının erteleneceği idi. Türkiye'nin savunma sanayindeki işbirliğinin tamamen iptali değil."

Spiegel: Almanya, TSK'nin elindeki tankların modernizasyonunu durdurdu

MÜMBİÇ'E OPERASYON

Çavuşoğlu, bir gazetecinin “Mümbiç operasyon gündemde mi?" sorusu üzerine ise şu değerlendirmelerde bulundu:

“Sayın Cumhurbaşkanımız dün akşam net bir şekilde söyledi. Bir, YPG'ye silah vermeyi durdurun, Trump'ta 'artık vermiyoruz, size de söz vermiştik, artık vermiyoruz' dedi. Umarım bu doğru çıkar çünkü orada farklı kişilerden, farklı gruplardan, farklı devlet kurumlarından farklı sesler çıkıyor. Diğer taraftan Cumhurbaşkanımız Mümbiç'ten ABD askerlerinin çekilmesini de söyledi. Burada YPG'liler var ve YPG'liler yine Fırat Kalkanı operasyon bölgesindeki askerimize ve Özgür Suriye Ordusu'na tacizde bulunuyor. Nasıl Afrin'den bize ve İdlib bölgesine hatta Fırat Kalkanı operasyonuna saldırılarda bulunduysa, oradan da bulunuyor. Burası da yüzde 90 Arapların yaşadığı bir şehir ve buranın güvenliğini de biz gayet iyi sağlayabiliriz. Ayrıca buradan taciz devam ederse, Afrin'de olduğu gibi biz burada gerekeni yaparız. Bizim söylediğimiz gayet net. Yani Amerikan karşıtlığı değil, YPG'ye karşı. Amerika'da 'ben YPG'ye karşıyım' demez, dememeli."

Kılıçdaroğlu: Trump-Erdoğan görüşmesi bant olarak yayınlansın

Erdoğan-Trump görüşmesi sonrası Beyaz Saray ve Beştepe'den farklı açıklamalar


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler