Dokuz Eylül Üniversitesi'nde paralı kurs skandalı

Dokuz Eylül Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu (YDY) hazırlık sınıflarından okuyan binlerce öğrenci, final sınavında kasıtlı olarak bırakılarak para karşılığı verilen kurslara yönlendirildiklerini bildirdi.

Yayınlanma: 07.07.2014 - 20:30
Abone Ol google-news
 
Dokuz Eylül Üniversitesi'nde Yabancı Diller Yüksekokulu hazırlık sınıflarından okuyan yaklaşık 4 bin 500 öğrencinin çok büyük kısmının final sınavı sonucunda bütünlemeye kalması ve ücretli kursun zorunlu yapılması tepkilere yol açtı. 
 
Dokuz Eylül Üniversitesi YDY öğrencilerinin hazırlık öğrencilerinin sorunları bitmiyor. Değişen kur sistemi nedeniyle kurları bitirip girdikleri final sınavlarına birçok üniversitelinin haksız olarak sınıfta kalarak ücretli para karşılığında kursa gitmeye mecbur bırakıldıkları gerekçesiyle başlattıkları tepkiler büyüyor.
 
Kurs 125 lira
 
Hazırlık öğrencileri, finalden 3 gün önce YDY sitesine girdiklerinde bütünleme sınavından önce 125 liraya 25 ders saatlik kursun açılacağını öğrendiler. Duyurunun yapıldığı bir pankartta final sınavından sonra fakülteye de asıldı.
 
 
Öğrencilerin dilekçeli talepleri
 
 
Bugün YDY binasında sloganlarla sorunlarını anlatmak üzere eylem yapan öğrencilerden okul müdürü iki temsilci istedi.  Temsilcilerin müdürle konuşmasında yazılı dilekçeyle başvurmalarını istenmesi üzerine öğrenciler, toplu dilekçeyle  taleplerini de içeren dilekçeyi verdiler.
 
 
Dilekçede; “ kur sisteminin kendi başarısızlığını öğrenciye yıkıyor. Aynı zamanda okul yönetimi, bu durumda para kazanmanın fırsatını kolluyor. Ancak bizler bu okulun müşterisi değil öğrencileriyiz. Eğitim hakkımız için geldiğimiz bu üniversitede müşteri konumunda olmak istemiyoruz. Bu amaçla final ve son modül sınavının objektif bir şekilde yeniden öğrenci-öğretmen gözetimi ile okunup ve değerlendirilmeli, 80 olan geçme notunun 70'e düşürülmeli, dil bilgisi, yazma, dinleme, konuşma sınavlarının sonuçlarının ayrıntılı bir döküman şeklinde verilmeli, ve bütünleme sınavı öncesi yapılan kurs nedeniyle alınan paralar geri ödenmelidir”
 
 
Hazırlıkta kur sistemi nasıl işliyor?
 
Dokuz Eylül Üniversitesi'nin hazırlık sınavında 3 farklı sınıf çeşidi var. Bu sınıflar öğrencilerin alanlarında görecekleri seviyeye göre yüzde 30 ve yüzde 100 İngilizce olanlar ve İngilizce görmeyenler olmak üzere değişiyor. Bu seviyelerde öğrenciler farklı kur seviyelerinde derslere giriyor ve kurlarda kalmaları halinde bir haftalık tekrarın ardından bir üstteki kura devam ediyor. Yıl sonunda öğrenciler hangi kurda olurlarsa olsunlar final sınavına giriyorlar. Final sınavında öğrencilerin hangi seviyede ya da kurda olduğuna bakılmadan aynı sınava giriyorlar ve öğrencilerin birçoğu hiç görmedikleri ders ve konudan sorumlu olabiliyorlar. Bu final sınavında geçme notu alanlarında İngilizce ders almayacak olanlar ve yüzde 30 İngilizce görecekler için 70 iken, yüzde 100 görecekler için yüzde 80 barajı bulunuyor.

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler