Çocukluk yorgunları

Küçük yaşlarda duygusal istismara uğrayan veya ihmal edilen bireylerin kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riski diğerlerine göre daha yüksek

Yayınlanma: 16.02.2018 - 10:37
Abone Ol google-news

Uzman Klinik Psikolog Handan Erdoğan’ın, “Kardiyovasküler rahatsızlıkları olan bireylerde depresyon, anksiyete ve çocukluk çağı travmalarının incelenmesi” adlı tez çalışması, bu hastalıklar arasındaki ilişkiyi de ortaya koydu. Çalışmaya göre, kardiyovasküler hastalıkları olan bireylerin depresyon, anksiyetiye ve çocukluk çağı travmaları, sağlıklı bireylere göre daha yüksek. Erdoğan, bu sonuçlara göre, özellikle kalp ve damar sağlığına ilişkin problem yaşayan bireylerin psikolojik ve duygusal iyilik halinin sağlanmasının önemli olduğunun ortaya çıktığını belirterek “Gerekli önleyici ve koruyucu çalışmaların yapılması bu hasta grubu için önemli sonuçlar doğurur” dedi.

31-54 yaş aralığı

Erdoğan’ın Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Klinik Psikoloji Anabilim Dalı yüksek lisans tezi, 31-54 yaş ortalamasındaki birey üzerinde gerçekleştirildi. Tez danışmanı Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Ünübol olan çalışma, 36 il ve 14 büyükşehir olmak üzere belde, köy ve ilçelerde toplam 114 yerdeki 108 kişinin verisinin analiz edilmesiyle elde edildi. Klinik ve klinik olmayan grupların karşılaştırıldığı çalışmada, kalp ve damar hastalığı tanısı almayan katılımcılar ile tanı alanların depresyon, anksiyete ve çocukluk çağı travmalarının farklı olup olmadığına bakıldı.

Çalışmada, kardiyovasküler rahatsızlığı olan katılımcıların “depresyon puanlarının, anksiyete ve çocukluk çağı travmaları alt boyutlarından duygusal istismar ve duygusal ihmal düzeyleri kontrol grubuna göre daha yüksek” olduğu ortaya çıktı. Çalışmadan elde edilen bulguların, ilerleyen dönemlerde yapılan çalışmalara önemli katkılar sağlaması bekleniyor. Uzman Klinik Psikolog Handan Erdoğan, kalp ve damar hastalıkları olarak bilinen kardiyovasküler rahatsızlıkların günümüzde dünya nüfusunun büyük bir çoğunluğunun hayatını kaybetmesine neden olan ciddi rahatsızlıklar olduğunu belirterek “Yılda yaklaşık 18 milyon kişinin kardiyovasküler rahatsızlıklardan dolayı hayatını kaybettiği bilinmektedir. Ölüme sebebiyet veren rahatsızlıklar arasında kalp ve damar hastalıklarının yüzde 31 oranıyla çoğunlukta olduğu bilinmektedir” diye konuştu.

Stres önemli etken 

Stres nedeniyle kişilerin kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riskinin fazla olduğunu anlatan Erdoğan, “Kardiyovasküler hastalıklar ve risk faktörleri ele alındığında, kişilerin beslenme alışkanlıkları, alkol ve madde kullanımı, genetik yatkınlık, stres algısı gibi faktörlerin de tetikleyici olduğu öne sürülmektedir” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler