Eğitimcilerden Boğaziçi Üniversitesi’ni hedef alan Erdoğan'a tepki: Gidişat endişe verici

Erdoğan’ın Boğaziçi Üniversitesi’ni hedef almasına eğitim dünyasından tepki geldi.

Yayınlanma: 25.03.2018 - 22:18
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Boğaziçi Üniversitesi’ni hedef almasına eğitim dünyasından tepki geldi. Erdoğan’ın, üniversite öğrencilerini, “O komünist, o vatan haini, terörist gençler onların masalarını dağıtıyor. O terörist gençlerle ilgili her türlü çalışmayı yapıyoruz. Bu gençlere üniversitede okuma hakkı vermeyeceğiz” sözlerini eleştiren eğitimciler, siyasilerin bir an önce üniversitelerden elini çekmesi gerektiğini belirtti.

Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Tahsin Yeşildere, “Son yıllarda tek adama dayalı rejimi Türkiye’de yavaş yavaş hissettirmeye başladılar” dedi. Siyasi baskının üniversite üzerinde olduğunu söyleyen Yeşildere “Açık ve net olarak bunu hissediyoruz, çok endişe verici bir durum” diye konuştu. Yeşildere, şunları dile getirdi: “Rektör seçimleri yapılıyordu, onu ortadan kaldırdılar, rektörler direkt atanıyor. Ardından ‘yardımcı doçentliği kaldırın’ dediler, kaldırdılar. Şimdi de üniversiteler üzerinde özellikle de sürekli dile getirilen Türkiye’nin önde gelen üniversiteleri üzerinde baskı oluşturmaya çalışıyorlar. Boğaziçi de bunlardan biri... Son gelişen olaylarda her iki kesimden öğrenciler kendi düşünce ve akademik özgürlükler çerçevesinde düşüncelerini açıklamışlardır. Bu çerçevede ilk yapılan eylem ne kadar demokratik ise ona karşı yapılan eylemde o kadar demokratiktir. Öğrencileri bu şekilde yorumlamak, komünist olarak yorumlamak yani işine gelmediği bir fikri savunan öğrencilere belli ithamlarda bulunmak, üniversiteleri çok endişe verici duruma getirir. Solcu öğrenciler, zamanında türbana geçit vermeyen rektörlere de karşı direnmişler ve türbanlı öğrenciler yanında yer alarak mücadele vermişlerdir. Her türlü siyasi görüşten, dini, etnik kökenden kişiler üniversitelerde okuyabilirler, bu hak anayasal haktır. Kim olursa olsun bu anayasal hakkı kimsenin elinden almaması gerekir, buna faşizm denir. Cumhurbaşkanı bu konuda geçmişi biraz irdelerse türbanlı, başörtülü öğrencilere yapılan baskıları anımsarsa, o zaman onlara yapılan bu antidemokratik, faşizan yapıları şimdi solcu, komünist adı vererek başka düşüncedeki öğrencilere yapmaya doğru gidiyor. Bir an önce üniversitelerden siyasilerin elinin çekmesinden yanayız.”

Eğitim Sen İstanbul 6 No’lu Şube Başkanı Görkem Doğan, kendisinin de Boğaziçi Üniversitesi mezunu olduğunu anımsatarak “Bu AKP hükümetinin baştan itibaren bir politikası var Türkiye’nin köklü kurumlarına yönelik... Bu Rabia bayrağını bunların hepsine teker teker dikmek istiyorlar. Anayasa Mahkemesi, Doğan Medya Grubu, İstanbul Erkek Lisesi, Cağaloğlu Anadolu Lisesi bunların hepsinin değeri farklıdır, tartışılır, beğenirsiniz beğenmezsiniz. Son hedeflerinde de Boğaziçi Üniversitesi var. Rabia bayrağı dikilmek istenen bu kurumların hiçbirinin daha iyi hale geldiğini görmedik, tam tersine çürüdüler ve uluslararası standartların altına düştüler. Üniversite evrenseldir, evrenselliğini ortadan kaldırırsanız üniversiteyi ortadan kaldırırsınız” değerlendirmesini yaptı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler