Sansür son 1 saatte geldi... Meclis Başkanlığı 'kadınlar zaten yoktu' demişti, görüntüler yalanladı

TBMM'de düzenlenen “Meclis Sohbetleri” programında sahneye çıkacak tiyatro oyuncularının son anda engellendiği yönündeki iddiaya 'Oyunda zaten kadın oyuncular sahnede değildi' diye yanıt veren Meclis Başkanlığını, CHP Ankara Milletvekili Murat Emir’in ortaya çıkardığı prova görüntüleri yalanladı.

Yayınlanma: 30.03.2018 - 11:56
Abone Ol google-news
<video:950945>

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Kültür, Sanat ve Yayın Kurulu tarafından başlatılan ve ikincisi yapılan “Meclis Sohbetleri” programında düzenlenecek 'Çanakkale' adlı tiyatro oyununda kadın sanatçılar sahneye çıkarılmadı. Oyun öncesi kadın ve erkek oyuncuların ayrı ayrı provo yapmalarının istendiği 12 dakikalık program, Atatürk slaytlarının da kaldırılmasıyla 4 dakikaya indirildi.

Meclis'te kadın tiyatrocuları sahneye çıkarmadılar... 'Üç gündür prova yapıyorduk'

 TBMM'DEN SAVUNMA: GÖSTERİ BUYDU

TBMM’de 18 Mart Çanakkale Anması’nda kadın tiyatro sanatçıların TBMM Başkanlığı'nın talimatıyla sahneye çıkartılmadığı iddialarına, Meclis Başkanlığı'ndan yanıt geldi. Yapılan açıklamada 'kadın ve erkek sanatçıların sahnenin yanında yer alarak gösteriyi birlikte gerçekleştirdiler' denildi.

 Meclis Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada “Devlet Tiyatrolarından gelen ekip toplantının başında 10 dakikalık gösteri yapmıştır. Salonun iki tarafında katılımcıların arasında yer alan kadın ve erkeklerden oluşan sanatçılar ışık oyunları ve müzik eşiliğinde Çanakkale türküsünü seslendirip gösteriyi birlikte icra etmişlerdir. Yapılan gösteri ve toplantılar kameralar tarafından kayda alınmıştır. Böylesi başarılı bir toplantıyı gölgelemek kesinlikle maksadını aşan bir dezenformasyondur” ifadeleri yer aldı.

 Açıklamada, ‘kadın tiyatrocuların sahneye çıktığına’ ilişkin ifadeler yer almazken, gösterinin kadın ve erkek sanatçıların sahnenin yan tarafından yer alarak gerçekleştiği belirtildi. Açıklamayı yeterli bulmayan CHP ve HDP Grup Başkanvekilleri ‘etkinlik Meclis TV’de yayınlanmasın’ talebinde bulundu.

 PROVADA KADINLAR DA SAHNEDE

Konuyu hazırladığı soru önergesi ile Meclis gündemine getiren ve TBMM Başkanı İsmail Kahraman'a "Kadın, sanat ve Atatürk düşmanı bir Meclis Başkanı olarak istifa etmeyi düşünüyor musunuz?" sorunu yönelten CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, TBMM'nin 'Oyun zaten buydu, kadın oyuncular sahnede olmayacaktı' savunmasına oyun öncesi yapılan prova görüntüleri ile yanıt verdi.

 CHP'li Emir "Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 28.03.2018 tarihinde, “Birinci Meclis, Gazilik ve Şehitlik Ruhu” temasıyla gerçekleştirilen Meclis Sohbetleri etkinliğinde, 18 Mart Çanakkale Anması’na ilişkin bir tiyatro gösterisi sergilenmiştir. Bu tiyatro gösterisi için Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’nden yardım istenmiş, talep edilen tiyatro sanatçıları 26.03.2018 tarihinde Meclis’te provalarına başlamıştır. Provaların ikinci gününde, (27.03.2018) askere evlatlarını, eşlerini gönderenlerin vedalaşma sahneleri, “kadınlar ve erkekler birbirlerine sarılmayacak” denilerek oyundan çıkarıldığı dile getirilmektedir. Son gün yapılan provalarda ise (28.03.2018) oyunun başlamasına bir saat kala (saat 19:00) ‘kadınlar sahneye çıkmayacak’ kararı verilmiş, oyun tamamen değiştirilmiştir. Projektörden gösterilmesi planlanan Atatürk silueti de son anda iptal edilmiştir." dedi.

 “İstifa etmeiy düşünüyor musunuz?”

Emir, Kahraman’a şu soruları yöneltti:

. Oyunun tamamen değiştirilmesi ve kadın sanatçıların sahneye çıkmayacağı talimatını kim vermiştir?

. Askere evlatlarını, eşlerini gönderen vedalaşma sahneleri neden oyundan çıkarılmıştır? Dile getirilen “kadınlar ve erkekler birbirine sarılmayacak” iddiası doğru mudur? Bunun talimatını kim vermiştir?

. Oyun sırasında projektörden gösterilmesi planlanan Atatürk silueti neden son anda iptal edilmiştir?

. Sizin ‘Meclis Başkanı’ sıfatıyla sergilediğiniz kadın, sanat ve Atatürk düşmanlığının bir benzerini Bartın İl Milli Eğitim Müdürü Yaşar Demir de 18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma etkinliklerine hazırlık kapsamında sergilemiştir. Bartın’daki tüm okul ve kurumlara gönderdiği yazıda, Atatürk’ü sansürleme girişiminde bulunan Yaşar Demir isimli kişi ile düşünce dünyanızın ortak olduğu göz önüne alındığında Meclis’e personel olarak atanması yönünde herhangi bir girişiminiz olacak mı?

. Kadın, sanat ve Atatürk düşmanı bir Meclis Başkanı olarak istifa etmeyi düşünüyor musunuz?

"Meclis Başkanı derhal görevden alınmalı ve yargılanmalı"

AKP'den Meclis'te Atatürk resimli tişörte el konulmasıyla ilgili açıklama


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler