İSKİ buharlaşan suyun peşine düştü... Gölette deney yapacak

İSKİ barajlarda yazın buharlaşma nedeniyle günlük yaklaşık 400 bin metreküplük su kaybını önlemek için harekete geçti. İmrahor Göleti'nde yürütülecek deneysel araştırma için 8 Mayıs'ta ihale gerçekleştirilecek.

Yayınlanma: 21.04.2018 - 12:37
Abone Ol google-news

 

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte megakentin barajlarını ve su havzalarını gündemine aldı. Havaların ısınmasıyla meydana gelen buharlaşma yaklaşık 400 bin metreküplük su kaybına neden oluyor. İSKİ de bu kaybın önüne geçme için deneysel nitelikte bir araştırma yapmak üzere harekete geçti.

Arnavutköy sınırları içerisinde yer alan İmrahor Göleti'nde yapılması planlanan araştırmayla ilgili ihale 8 Mayıs tarihinde gerçekleştirilecek. 'Yerli Teknoloji Kullanılarak Üretilecek Buharlaşmayı Azaltıcı Ürünün Ekolojik Hayata, Buharlaşma ve Rehabilitasyon Üzerine Olan Etkilerinin Araştırılması' adı altında açılan ihalenin şartnamesi şu şekilde açıklandı:

"İdare tarafından belirlenen Arnavutköy ilçesi İmrahor Göleti'nde, yerli kaynaklar kullanılarak üretilecek buharlaşmayı azaltıcı ürünün uygulama ve ölçümleri yapılarak, ekolojik hayata, buharlaşma ve rehabilitasyon üzerine olan etkilerinin araştırılması ve elde edilecek sonuçla İstanbul'da yıllık buharlaşacak suyun azaltılması hedeflenmektedir."

BİYOBOZUNUR KİMYASAL
Çalışmalarda kimyasal maddeler kullanılacak. Teknik şartnameye göre, kullanılacak kimyasal ürün biyobozunur özellikte olacak, uygulanacak alan üzerinde köpük oluşumuna yol açmayacak, yüzeyde topaklanmaya neden olmayacak ve su yüzeyinde oluşacak film tabakası atmosferle suyun arasında gaz alışverişini engellemeyecek.

Uygulama öncesi göletteki balık ve kuş türlerinin tespit edilmesi ve uygulama sırasında meydana gelebilecek çoklu ölü balık, su kuşu, kaplumbağa ve suda yaşayan diğer organizmaların tespiti de şartnamenin maddeleri arasında yer alıyor. Araştırma, 4'ü profesör olmak üzere 11 kişilik bilim ekibi tarafından yürütülecek.

Kaynak: Habertürk


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler