Atık artık sorun değil

Bir grup genç bilgisayar ve çevre mühendisi Türkiye’de bir ilki başararak atık yönetimini sanal âleme taşıdı.

Yayınlanma: 19.07.2014 - 14:56
Abone Ol google-news

tehlikeliatik.com, atık oluşumuna neden olan işletmeler ile bu atıkların doğaya saygılı olarak geri kazanılmasını ve bertaraf edilmesini sağlayan tesisler arasında köprü oluşturma görevini üstlendi.

Doğru tesisi bulmak Yasalara göre tüm işyerleri; üretim ya da hizmet faaliyetleri sonucu ortaya çıkan atıklarını, lisanslı tesislere göndermek ve bu  tesislerde geri kazanım ya da bertaraf edilmesini sağlamakla yükümlü. Ancak birçok işletme, atıkları için doğru tesisi bulmak konusunda ciddi problemler yaşıyor. Bu problemleri ortadan kaldırmak hedefiyle geliştirilen tehlikeliatik.com çevresel sorunların ortadan kaldırılmasına destek sunarken
ülke ekonomisine de ciddi yarar sağlıyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından da “yararlı” bulunan proje, tüm atık üreticilerine ücretsiz olarak hizmet veriyor. Dünya çapında da ilgi gören projenin yaratıcılarından Çevre Mühendisi Gökhan Cura tehlikeliatik.com’u şöyle anlatıyor:

“Atık üreticisi için süreç, kayıt olarak iletişim bilgilerinin sisteme girmesi ile başlıyor. Daha sonra üretici, bertaraf ettirmek istediği atığın koduna göre
bir teklif talebi oluşturuyor. Sistem, bu talebi veri bankasına kaydederek atık koduna uygun, lisanslı nakliyeci ve geri kazanım/bertaraf firmalarına iletiyor. Talep ile ilgilenen firmalar, tekliflerini hazırlayarak yine sistem üzerinden atık üreticisine teklifleri sunabiliyor.”

Sistemin atık kodlarını bilmeyen işletmelere kelime bazlı arama seçeneği ile de ciddi ölçüde kolaylık sağladığını vurgulayan Cura, “Örneğin ‘Buzdolabı’ şeklinde bir arama yapıldığında, buzdolabının durumuna ve Kloroflorokarbon, HCFC, HFC içerip içermemesine göre karar verebileceğiniz tüm seçenekler için kodlar karşınıza çıkmaktadır” diyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler