Cumhuriyet’e gelen elçilerden net mesaj

Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde çok sayıda AB büyükelçisi, Cumhuriyet Ankara Bürosu’nu ziyaret etti. Delegasyon Başkanı Christian Berger, “Basın Özgürlüğü Günü dolayısıyla Cumhuriyet’e dayanışma duygularımızı sunuyoruz” dedi. İcra Kurulu Başkanımız Akın Atalay da, “Ziyaretinizi gazetecilik duruşumuza verilmiş destek olarak görüyoruz” diye konuştu.

Yayınlanma: 03.05.2018 - 22:18
Abone Ol google-news

Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde Ankara’daki Batılı diplomatik misyon mesajını Cumhuriyet’i ziyaret ederek verdi. Çok sayıda AB büyükelçisinin yanı sıra ABD, Kanada, Norveç, İsviçre gibi Türkiye’nin müttefiki olan ülkelerin diplomatları, Cumhuriyet Ankara Bürosu’nu toplu halde ziyaret etti. AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger, “Dayanışmamızı gösterebilmek için bu ziyaretimizi özellikle 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’ne denk getirdik” derken, bir hafta önce cezaevinden çıkan Cumhuriyet İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay da “Korkunun olduğu yerde hukuk ve adalet geçerli olamaz. Bizler de aldığımız cezalar nedeniyle korkuyoruz ama bir farkımız var. Bu korkudan daha büyük bir korkumuz var. Biz ona esir olmak zorundayız. O korkumuz da ‘halkı kandırmak, gazeteciliğe ihanet etmek ve tarihe kötü gazeteciler’ olarak geçmek” ifadelerini kullandı.

Çok sayıda büyükelçi ve maslahatgüzarın yanı sıra Ankara’nın diplomatik misyonunu, İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül ağırladı. Berger’in yanı sıra, Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, İrlanda, Estonya, Lüksemburg, Avusturya, Slovenya, Norveç’in Büyükelçi düzeyinde; ABD, Hollanda, Finlandiya, Danimarka, Hırvatistan, İsveç ve İsviçre’nin maslahatgüzar düzeyinde katıldığı ziyarette Kanada, Portekiz, İngiltere, Yunanistan ve Bulgaristan’dan da diplomatlar yer aldı.

Erdem Gül yaptığı açılış konuşmasında bir sonraki buluşmanın Türkiye’de medyanın özgür olduğu bir günde gerçekleşmesini dilerken, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger, şu mesajı verdi:

“Bu ziyaretimizi basın özgürlüğü günü olan 3 Mayıs gününe özellikle denk getirdik ve dayanışmamızı gösterebilmek için özellikle sizin gazetenizi seçtik. Bugün sizi ziyaret edenler arasında sadece AB temsilcileri yok; ABD, İsviçre, Norveç’ten meslektaşlarımız da burada. Bu nedenle size sadece AB’nin desteğini değil bütün Batı’nın desteğini getirmiş olduk. Bugün basın özgürlüğü günü dolayısıyla dayanışma duygularımızı sunuyoruz” dedi.

Büyükelçi Berger, AB Yüksek Temsilcisi Mogherini’nin basın özgürlüğü günü nedeniyle yaptığı açıklamayı da okuyarak, basın ve ifade özgürlüğünün tehdit altında olduğuna dikkat çekti ve “ifade özgürlüğünün” birlik için vazgeçilmez olduğunu vurguladı.

Cumhuriyet İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay da özgürlüğünün birinci haftasında olduğunu anımsatarak, şunları söyledi:

“Bugün Dünya Basın Özgürlüğü Günü olması dikkate alındığında sizlerin ziyaretinin simgesel öneminin farkındayız. Bunu bizim gazetecilik anlayışımıza ve duruşumuza verilmiş çok önemli bir destek olarak görüyoruz.”

Korkumuz halkı kandırmak

Atalay, Cumhuriyet’e yönelik yargılamada iddianamede gösterilen manşetler ve haberler yerine, asıl olarak Cumhuriyet’in yayın faaliyetinin yargılandığına işaret ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye’de başka kesimler üzerinde olduğu gibi gazeteciler üzerinde de büyük bir baskı var. Büyük bir korku iklimi yaratılmış durumda. Korkunun olduğu yerde hukuk ve adalet geçerli olamaz. Bizler de aldığımız cezalar nedeniyle korkuyoruz ama bir farkımız var. Bu korkudan daha büyük bir korkumuz var. Biz ona esir olmak zorundayız. O korkumuz da ‘halkı kandırmak, gazeteciliğe ihanet etmek ve tarihe kötü gazeteciler’ olarak geçmek. Bu nedenle teslim olmuyoruz ve kendimizden emin olarak gerçekleri yazmaya devam edeceğiz.”

Belçika Büyükelçisi’nden Cumhuriyet’e ziyaret

Belçika’nın Ankara Büyükelçisi Michel Malherbe ve İstanbul Başkonsolosu Sophie De Smedt Cumhuriyet’i ziyaret etti. Cumhuriyet Vakfı Başkanı Orhan Erinç, Genel Yayın Yönetmenimiz Murat Sabuncu, İcra Kurulu üyemiz Önder Çelik ve Yazı İşleri Müdürümüz Bülent Özdoğan ile görüşen Büyükelçi Malharbe, Cumhuriyet davasındaki gelişmeleri yakından takip ettiklerini ve bu nedenle ziyaret için 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nü tercih ettiklerini söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler