Protestodan örgüt üyeliği çıkardılar

Ankara katliamı protestosuna katıldığı için hakkında açılan üç yıllık soruşturma Eski’nin başında Demokles’in kılıcı gibi tutuluyor.

Yayınlanma: 11.05.2018 - 23:00
Abone Ol google-news

Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP) üyesi avukat Veysi Eski arabulucu olabilmek için girdiği sözlü ve yazılı sınavları kazandı. Arabulucuk siciline kaydının yapılmasını isteyen avukat Eski, Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabulucuk Daire Başkanlığı’nın başvuru yaptı. Başkanlık, Eski hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu’ndan bir bilgilendirme yazısı istedi. Başsavcılık, Eski’nin 10 Ekim Ankara katliamı protestosuna katıldığı için hakkında açılan soruşturmayı gerekçe göstererek, “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu Muhalefet” ettiğini “Silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek” iddiasıyla hakkında yürütülülen bir soruşturma olduğunu aktardı. Başkanlık, katliam protestosu nedeniyle açılan soruşturmaya dayanarak, Eski’nin, “Terör örgütleriyle iltisaklı ve irtibatlı olmamak” şartına uymadığını öne sürerek başvuruyu reddetti. Arabulucuk siciline kaydedilme şartının ise 22 Haziran 2017 tarihli 691 sayılı KHK ile değiştirildiği öğrenildi. Eski idare mahkemesine başvurarak karar itiraz etti.

‘Yürüyüş olaysız dağıldı’

Başsavcılığın, gönderdiği belgede Eski’nin Barış Mitingi esnasında meydana gelen patlamada hayatını kaybeden kişiler ve yaralıların olmasını protesto etmek isteyen kişilerle beraber Taksim’de düzenlenen yürüyüşe katıldığı belirtildi. Protesto yürüyüşünde “Katili tanıyoruz”, “Faşist saldırı ve katliamlara karşı direneceğiz”, “Barışı katleden AKP hesap verecek” gibi pankartlar açıldığı belirtilen belgede “Faşizme karşı omuz omuza”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür” gibi sloganların da atıldığı kaydedildi. Başsavcılığın belgesinde protesto yürüyüşüne 3 bin kişinin katıldığı ve olaysız dağıldığı bilgisinin yer alması dikkat çekti.

Veysi Eski arabulucu siciline kaydının yapılmamasını OHAL uygulamalarının trajikomik bir örneği olduğuna dikkat çekerek, “Türkiye tarihinin en büyük kitlesel katliamını protesto ettiğimiz için hakkımızda bu şekilde bir soruşturma açılması bir hukuk garabeti iken, AKP iktidarı OHAL’i adete muhalif olan tüm kesimlerin tasfiyesi için kullanmaktadır” dedi. Hakkında açılan soruşturma kapsamında ifade verdiğini anımsatan avukat Eski, “İfademizde katillere ve bu katillere göz yumanlara ilişkin herhangi bir etkin soruşturma yapılmazken katliamı protesto edenlere soruşturma açılmasını kabul etmeyeceğimizi dile getirmiştik. İfademizin alınmasının üzerinden üç yıl gecmesine rağmen savcılık dosyayı Demoklesin Kılıcı gibi başımızda tutuyor. Bir katliam protestosundan nasıl örgüt yöneticiliği çıkardıklarını anlamak mümkün değildir” dedi. “İltisak gibi muallak kavramlarla toplum fişlenmekte olağan şüpheliler yaratılmaktadır” diyen Eski, İdare Mahkemesi’nin Bakanlığın savunmasına itibar etmeyecegine inanmak istediğini söyledi. Eski son olarak şunları söyledi: “Böyle mesnetsiz bir savunmaya itibar ederek davamızın reddine karar verirlerse, Türkiye’de hukukun tabutuna bir çivi daha çakmak anlamına gelir.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler