İzmir’de ‘peşkeş’ iddiası: Adrese teslim satış

İzmir’in Aliağa ilçesinde yüzlerce dönümlük değerli arazinin, AKP-MHP işbirliğiyle yandaşlara peşkeş çekildiği savlandı.

Yayınlanma: 13.05.2018 - 22:45
Abone Ol google-news

İzmir’in Aliağa ilçesinde yüzlerce dönümlük değerli arazinin, AKP-MHP işbirliğiyle yandaşlara peşkeş çekildiği savlandı. CHP İlçe Başkanı Özcan Durmaz, daha önce satışlara karşı çıkan AKP’lilerin, Ankara’da MHP’yle kurulan Cumhur İttifakı’nın ardından tavır değiştirmesini eleştirerek “Bu Cumhur değil Cukka ittifakı” dedi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da, “Artık bu çizmeyi aştı” diye konuştu.

MHP yönetimindeki Aliağa Belediyesi’nin son meclis toplantılarında, Çaltıdere’deki 3, Bozköy’deki 4 parsel için encümene yetki verildi. AKP’li 12 meclis üyesinin 4’ü satış yetkisine 3 CHP’li üyeyle birlikte “hayır” derken, 2 bağımsız üye ise 8 MHP’li üyeden yana tavır aldı. Böyle yetki oyçokluğuyla encümene geçti.

<haber-dikey:974648>

AKP’lilerin, 2014 yılından bu yana sık sık gündeme gelen yetki devrine karşı çıktığını, ancak Cumhur İttifakı’nın kurulmasının ardından tavır değiştirdiklerini vurgulayan CHP İlçe Başkanı Durmaz, “Çoğunluğu deniz kenarında, ağır sanayi bölgesinde bulunan değerli arazilere başından beri göz dikilmişti. Ancak AKP’lilerin de karşı çıkmasıyla satış olmuyordu. Şimdi elleri Cumhur İttifakı’ndan sonra rahatladı. Bu Cumhur değil cukka ittifakı” dedi.

‘Alıcısı belli’

Durmaz, satış yetkisine konu olan arsalarla ilgili şu bilgileri verdi: “Bütünşehir Yasası ile köylerden belediyeye geçen Çaltıdere köyündeki 3 parselde 597 dönüm, Bozköy’deki ağır sanayi bölgesinde de 4 parselde 63 dönüm olmak üzere, toplam 660 dönüm imarlı arsaların, adrese teslim satışı için belediye encümenine yetki verildi. Gerçekte toplam değeri 1 milyar liraya yakın olan bu arazilerin yakın zamanda onda bir fiyatından bile daha ucuza, alıcısı şimdiden belli olan kişilere devredileceğini hep birlikte göreceğiz.”

Daha önce Çaltıdere’de, belediyeye ait 600 dönümlük deniz kenarındaki imarlı arsanın, Aliağa ana caddedeki bir dükkân fiyatı olan 12 milyon liraya yandaşlara satıldığını savunan Durmaz, “Bizce bu arsanın değeri 300-400 milyon liraydı. Yine Çaltıdere’de deniz kenarındaki bin 500 dönümlük bir başka arsanın 480 dönümü, yandaşlar lehine imara açıldı. Dolayısıyla burada belediyenin yüzde 72 olan hakkını yüzde 9’a düşürdüler. Bu iş tam anlamıyla yağmadır. Cumhur ittifakı adı altında buluşan MHP ve AKP’nin yerelde kurduğu kirli bir çıkar ittifakıdır. Ne yazık ki bu yağma işi yerel siyasi aktörlerden yukarıya doğru uzanan büyük bir çıkar organizasyonudur” diye konuştu.

‘Çizme aşıldı’

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da, dün Selçuk Katı Atık Transfer Merkezi’nin açılışında konuya değinerek, şunları söyledi: “Bir belediye başkanımız çok kıymetli bir araziyi ‘Biz alalım’ dememize rağmen, ‘Bugün sen 10 liraya satıyorsun ama ilerde 150-200 lira olacak’ dememize rağmen şifa hakkını kullanmayarak, bir yere satılmasına neden oldu. Değerinden katbe kat aşağı sattı. O aldığı parayla sanki bütün görevini bitirmiş gibi İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenleyeceği bir caddede, ‘burayı ben yapacağım’ diye rol çalmaya çalıştı. Uğraşıyoruz. Sana o caddeyi neden yaptığını sormayacağım. O ilçenin en az 100- 150 milyon liralık arazisini niye 15 milyon liraya sattığını soracağım. Sen orada ona cevap vereceksin... Hiç belediye başkanlarına cevap vermeyi, işine karışmayı zaman zaman sınırı aşsalar da sevmiyorum, tolere etmeye çalışıyorum. Ama bu artık çizmeyi aştı.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler