Ozon deliciler yine sahnede

Gezegeni güneşin zararlı UV ışınlarından koruyan ozon tabakasına zarar verdiği için 31 yıl önce tüm dünyada yasaklanan kloroflorokarbonlar (CFC) yeniden atmosfere salınıyor.

Yayınlanma: 17.05.2018 - 22:05
Abone Ol google-news

Gezegeni güneşin zararlı UV ışınlarından koruyan ozon tabakasına zarar verdiği için 31 yıl önce tüm dünyada yasaklanan kloroflorokarbonlar (CFC) yeniden atmosfere salınıyor. Saygın bilim dergilerinden Nature’da yayımlanan yeni bir araştırmaya göre, 1987 Montreal Protokolü’yle yasaklanan kimyasallar arasındaki CFC-11’in atmosferdeki seviyesi 2002-2012 yılları arasında sabit bir hızla azalmıştı. Ancak son 6 yılda bu hız yarı yarıya düştü. Bulgular, yasaklı kimyasalların Uzakdoğu Asya’da yasadışı üretiliyor olabileceğine işaret ediyor. 1930’larda soğutucu olarak geliştirilen CFC- 11, aeresol spreylerde ve çözücülerde itici gaz olarak da kullanılıyor. Araştırma ekibinden Dr. Stephen Montzka, “Salımlar devam ederse, ozon tabakasının düzelmesi on yıl kadar gecikebilir” diyor. Bu durumun küresel ısınmayı da artıracağına dikkat çekiyor.

ATMOSFERDE YASAKLI GAZ SEVİYESİ ARTTI

1980’lerde artan cilt kanseri vakaları endişe doğururken 1985’te Antarktika üzerinde ozon tabakasının delindiği keşfedilmiş, uluslararası toplum ender bir işbirliği göstererek iki yıl içinde kloroflorokarbonların tüm dünyada yasaklanmasını öngören protokolü imzalamıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler