99. yıl coşkusu

Türkiye, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı heyecanla kutlamaya hazırlanıyor.

Yayınlanma: 18.05.2018 - 20:37
Abone Ol google-news

Mustafa Kemal, 19 Mayıs 1919’da, çökmüş bir imparatorluğun küllerinden yeni bir ülke yaratmak için ilk adımını attı. Samsun’a çıkan Atatürk’ün yaktığı meşale, bir halkın yeniden doğuşunun rehberi oldu. 19 Mayıs 1919’da başlatılan Kurtuluş Savaşı, bağımsız ve çağdaş Türkiye’nin kurulmasıyla sona erdi.

19 Mayıs’ın başkenti Samsun olacak

Mustafa Kemal Atatürk’ün, Kurtuluş Savaşı’nı başlatmak üzere 19 Mayıs 1919’da ayak bastığı Samsun’da, milli mücadelenin ilk meşalesinin yakılışının 99’uncu yıldönümünün heyecan ve coşkusu yaşanıyor. Törenler bugün 08.30’da Atatürk Anıtı’na çelenk konulması töreni ile başlayacak. Ardından 09.20’de Kurtuluş Yolu’nda Uluslararası 19 Mayıs Yarı Maratonu’nun startı verilecek. Program, Atatürk’ün Samsun’a çıktığı nokta olan Tütün İskelesi’nin önündeki Kurtuluş Yolu’ndaki tören alanında devam edecek. 09.30’da halkoyunu gösterisinin ardından 09.45’te Atatürk ve silah arkadaşlarını temsil eden askerler tarafından Türk bayrağı, Tütün İskelesi’nden karaya indirilecek, ardından törenle izcilere teslim edilecek. Kutlama programı saat 10.10’da Valilik binası önündeki tören alanında devam edecek. Buradaki programda spor ve dans gösterileri gerçekleştirilecek, Uluslararası 19 Mayıs Yarı Maratonu Ödül töreni yapılacak.

ADD’den fener alayı

Kutlamalar kapsamında Batı Park Ata Yolu mevkiinde saat 14.00’te farklı illerden gelecek olan Vosvos kulüplerinin katılımıyla araç sergisi ve şehir turu, saat 14.30’da da Doğu Park’ta Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın arama kurtarma gösterisi gerçekleştirilecek. Saat 16.00’da yine Doğu Park mevkiinde Türk Yıldızları ve Solo Türk ekibi jetlerle gösteri yapacak. Kutlamalar kapsamında saat 19.00’da Atakum Sahili’nde 1919 metrelik Türk bayrağı ile yürüyüş gerçekleştirilecek, ardından saat 20.00’de Atakum Çobanlı İskelesi önünde Armoni Yıldızları Türkay konseri yapılacak. Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) saat 21.00’de Atatürk’ün Samsun’a ayak bastığı Tütün İskelesi’nden Atatürk Meydanı’na fener alayı düzenleyecek.

Mersin’de Saylan’a vefa gösterilecek

Resmi törenlerin ardından CHP, ADD, ÇYDD, Eğitim-İş, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği ve Cumhuriyet Kadınları Derneği, Cumhuriyet Alanı’nda alternatif kutlama düzenleyecek ve çelenklerini Atatürk anıtına bırakacak. CHP’li Yenişehir Belediyesi, saat 12.00’de, ÇYDD kurucusu Prof. Dr. Türkan Saylan için yaptırdığı büstün açılışını gerçekleştirecek. CHP’li Mezitli Belediyesi saat 19.19’da belediye önünden Demokrasi Meydanı’na kadar sürecek olan “19 Mayıs Özgürlük Yürüyüşü’nü başlatacak.

Antalya'da gece gündüz etkinlik

Atatürk Anıtı’nda saat 09.30’da yapılacak resmi törenlerin ardından Cumhuriyet Meydanı’ndan Antalya Spor Salonu’na kadar kortej yürüyüşü düzenlenecek. Öğrenciler burada çeşitli gösteriler sunacak. Antalya Limanı’nı ziyareti edecek TCG Gaziantep adlı Türk savaş gemisi, 8-9 numaralı rıhtımda 21 Mayıs’a kadar ziyaret edilebilecek. Muratpaşa Belediyesi’nce 19.00’da Konyaaltı Varyant’ta fener alayı düzenlenecek. Vatandaşlar, 400 metrelik Türk bayrağı ve meşalelerle yürüyecek. Cumhuriyet Meydanı’nda saat 19.30’da Duman grubu konser verecek.

Eskişehir uyumayacak

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, saat 11.00’de Porsuk Çayı’nda Gençlik Kupası Kano Yarışları, 15.00’te Sualtı Dünyası’nda 19 Mayıs Bayrak Gösterisi, 21.30’da Porsuk Çayı’nda fener alayı etkinlikleri düzenleyecek.

Adana’da çifte kutlama

Adana’da resmi kutlamalar 09.00’da Atatürk Parkı’ndaki Atatürk Anıtı önüne çelenk konulmasıyla başlayacak. Daha sonra Uğur Mumcu Meydanı’ndaki resmi geçit yapılacak. CHP öncülüğünde TMMOB, KESK ve DİSK, ADD, ÇYDD, Cumhuriyet Kadınları Derneği ve sivil toplum kuruluşları da saat 11.00’de Atatürk Parkı’nda kutlama yapacak.

Bursa’da ‘gelecek yürüyüşü’

Resmi törenlerin ardından ADD Bursa Şubesi, saat 13.30’da Heykel Atatürk Anıtı önünde etkinlik düzenleyecek. CHP’li Nilüfer Belediyesi, “19 Mayıs Saat 19.00’da Gençler Gelecek İçin Yürüyor” etkinliği gerçekleştirecek. Fatih Sultan Mehmet Bulvarı’ndaki etkinlik, saat 21.00’de Cumhuriyet Meydanı’nda şarkıcı Göksel’in vereceği konser ile devam edecek.

Trabzon’da alanlar dolacak

Cumhuriyet Meydanı’nda saat 09.00’da yapılacak resmi törenlerin ardından CHP Trabzon İl Başkanlığı, saat 11.00’de Atatürk Alanı’nda bir dizi etkinlik gerçekleştirecek.

 

Bedenleriyle Atatürk imzası oluşturdular

Antalya’da Hacı Malike-Mehmet Bileydi Anadolu Lisesi öğrencileri, okul bahçesinde önce Türk halk müziği sanatçısı Sümer Ezgü ile birlikte zeybek oynadı, ardından bedenleriyle Atatürk’ün imzasını oluşturdu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler