Türkiye’nin parlak beyinleri mülteci kamplarında

Sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek İBB’den ihraç edilen KESK’e bağlı Tüm-Bel Sen üyesi İbrahim Apaydın, Yunanistan’dan Almanya’ya geçerek iltica başvurusu yaptı.

Yayınlanma: 02.11.2017 - 21:47
Abone Ol google-news

Sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek İBB’den ihraç edilen KESK’e bağlı Tüm- Bel Sen üyesi İbrahim Apaydın, Yunanistan’dan Almanya’ya geçerek iltica başvurusu yaptı. İki haftadır mülteci kamplarında kalan Apaydın, “Dünyanın her yerinden Kürtler, Ezidiler, Türkiye Alevileri ve Araplarla dolu kamplar. Kaldığım odada Türkiyeli 3 Kürt ve Iraklı 2 Kürt 5 kişiyiz. Boğaziçi mezunu, iki- üç dil bilen arkadaşlar da var aramızda. İyi eğitimli, kariyerli Türkiyeli beyinleri bu kamplarda görmek çok üzücü. AKP devletince hayatımız, hayallerimiz, emeğimiz yok edildi. Umarım AKP ve Tayyip Erdoğan bize yaşattıklarının hesabını vermeden ayrılmaz bu dünyadan” dedi.


‘Yoksulluk ve çaresizlik var’


İBB’de Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü’nde mühendislik yaparken görevinden ihraç edilen İbrahim Apaydın, Almanya’da bir hafta Nürnberg’de kaldı. Şimdi Chemnitz’teki mülteci kampında. Yunanistan’dan üçüncü denemesinden sonra Almanya’ya geçebildiğini söyleyen Apaydın, “Almanya’ya indikten sonra polisler pasaport sordu. Gösterir göstermez sahte olduğunu anlayıp beni sorguya çektiler. Ben de itiraf edip iltica başvurusu yaptım. Yunanistan’da yüzbinlerce mülteci ülke içinde hapis durumda, Avrupa’ya geçmek yasak olduğundan hepsi illegal yollarla geçmeye çalışıyor, işsizlik var, yoksulluk ve çaresizlik var” diye konuştu.


‘Kamp değil kampüs gibi’


Kampta ODTÜ, Boğaziçi Üniversitesi mezunlarının ve HDP İl, ilçe yöneticilerinin olduğunu söyleyen Apaydın, kamp yaşantısını ise şöyle anlattı: “Kamp değil kampüs gibi. Politik tartışılmalar yapıyoruz. Genelde ben moderatör oluyorum. Yaşam alanımız Yunanistan’daki kamplara göre daha düzenli, olanaklar daha çok. Temel ihtiyaçlarımız karşılanıyor. İstediğimiz saatte kampın dışına çıkabiliyoruz. Almanca öğrenme imkanımız var. Öğrenmeye çalışıyorum”


‘30 yaşıma kampta girdim’


Ailesinin üzüldüğünü dile getirern Apaydın, “Bana yaşattıkları mağduriyetlerden dolayı AKP’ye karşı öfkeliler. Almanya’ya ulaştığımı öğrenince mutlu oldular. Bazı arkadaşlarımın ihraç olduktan sonra selamı kesmesi de ben çok üzdü. Sendikamın desteğini görememek de üzücüydü. Yalnız bırakıldım. 30 yaşımı mülteci kampında karşıladım” dedi.


‘Yakınlarım için endişeleniyorum’


Yaklaşık 3 aydır Türkiye’den ayrı olduğunu söyleyen Apaydın şöyle devam etti: “Ailemi, arkadaşlarımı özlüyorum. Onları bir daha ne zaman görebileceğimi bilmemek acı veriyor. Bir yandan da Türkiye’deki insanların sosyal izolasyonundan, her an bir polisle karşı karşıya kalıp haksız yere hapis yaşama ihtimalinden uzak olmak, televizyonda açtığım her kanalda hakaretler yağdıran, bağıran despotik bir lider görmeyecek olmam rahatlatıyor beni. Türkiye’deki yargıya güvenmiyorum, hükümete inanmıyorum ve orada yaşayan dostlarım, yakınlarım için endişeleniyorum.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler