Tuzun hamileler üzerindeki sürpriz etkisi

Doktorlar ve beslenme uzmanları daha az tuz tüketmemiz konusunda durmadan uyarı yaparlar. Fakat bilim insanları şimdi de hamilelere bol bol tuz tüketmelerini öneriyorlar.

Yayınlanma: 03.01.2014 - 13:39
Abone Ol google-news

Çünkü sürpriz bir şekilde, gebelik sırasında tüketilen tuzun tansiyonu yükseltmek yerine düşürdüğü ortaya çıkmış. Bu da anne ve bebek için tehlikeli olan bir hamilelik komplikasyonu olan gebelik zehirlenmesi (Preeklampski) riskini düşürüyor diyor uzmanlar Hypertansion dergisinde. Preeklampski hamilelikte kan basıncının çok fazla yükselmesiyle ortaya çıkar. Gebelik zehirlenmesi anne adayında, idrarda artan protein salgısı, baş ağrısı, değişen karaciğer değerleri ve bulantı gibi belirtilerle kendini gösterir. Rahatsızlık en kötü durumda yükselmiş kan basıncıyla birlikte annenin ölümüne veya daha sonra ortaya çıkabilecek kalp enfarktüsü, inatçı yüksek basınç ve tiroit bezi hastalıkları gibi rahatsızlıkları da doğurabilir. Bebek ise gelişim bozuklukları ile doğabileceği gibi düşük doğum riski de söz konusudur. Bu durumları önleyen bir terapi henüz bulunmamaktadır. Bu nedenle İsviçreli bilim insanlarının bulgusu ilginç olduğu kadar önemlidir de. Daha önce gebelerde aldosteron hormonunun çok fazla üretildiği biliniyordu. Bu hormon ise tuzun bedende kalmasını sağlayarak, annenin kan basıncını yüksek tutuyor ki bu anne karnındaki bebeğin beslenmesi için gereklidir. Hamileler bu yüzden genelde tuzlu yiyeceklere aşerirler. Ancak uzmanlar bugüne kadar gebelerin tuzu (kan basıncı yükseltme riski bulunduğu için) ölçülü kullanmaları konusunda uyarıyorlardı. Bern Insel Hastanesi'nden Markus Mohaupt araştırma çerçevesinde hamilelerde ve gebe olmayan kadınlarda, kan basıncının ve aldosteron seviyesinin tuz tüketimine karşı ne şekilde reaksiyon gösterdiğini incelenmiş. Fazla tuz tüketimi beklenildiği gibi hamilelerde gerçekte aldosteron seviyesini yükseltiyor ama aynı zamanda kan basıncını düşürüyor. Hatta hamile olmayan kadınlarda tuz, aldosteron salgısını engelliyor da. Bu olumlu etkiyi sofra tuzuyla denemek isteyen bilim insanları, ikinci bir karşılaştırma testi yapmışlar. Bu sefer 29 hamile ve 25 hamile olmayan kadının normal beslenme programına fazladan sofra tuzu ilave edilmiş. Ve sadece bir haftalık tuzlu rejimden sonra neredeyse tüm hamilelerin kan basıncı düşmüş. Hamile olmayan kadınlarda ise kan basıncı beklenildiği gibi biraz yükselmiş. Tuzdaki bu olumlu etkinin neye dayandığı henüz kesin olarak bilinmiyorsa da, araştırmacılar hamilelerde bu etkiden bol miktarda bulunan aldosteron hormunun sorumlu olabileceğini ya da tuzun herhangi bir nedenden dolayı doğrudan doğruya tansiyonu düşürücü bir etkiye sahip olduğunu düşünüyorlar. Uzmanlar şu sıralar anne adaylarında tuza karşı reaksiyonun değişmesinde plasentanın da rolü olup olmadığını araştırıyorlar.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler