TYS Müze Belgeliği boşaltılmak isteniyor

2002 yılında kurulan Türkiye Yazarlar Sendikası Edebiyat Müze Belgeliği’nin Kültür Bakanlığı’nın talimatıyla kapatılmak istenmesi üzerine dün TYS’nin Beşiktaş’taki merkezinde bir basın toplantısı düzenlendi.

Yayınlanma: 09.05.2014 - 10:22
Abone Ol google-news

Toplantıya aralarında TYS Başkanı Mustafa Köz, gazetemiz yazarı Ataol Behramoğlu, Adnan Özyalçıner, HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, Enver Ercan, PEN Başkanı Tarık Günersel, tiyatrocu Orhan Aydın’ın da bulunduğu isimler katıldı. Kültür Bakanlığı’nın müzenin boşatılması için verdiği sürenin yarın (bugün) dolacağını hatırlatan Köz yaptığı açıklamada, “Görüşme isteklerimiz iki yıldır karşılıksız kaldığı gibi, Kültür Bakanlığı boşaltma için sendikamıza bir aylık bir süre vermiştir. Bu süre yarın (9 Mayıs) dolacaktır. Müzenin boşaltılmasından sonra yüzlerce değerli yapıtı, belgeyi nerede ve nasıl koruyacağımıza ilişkin bir öngörü yoktur. Ancak biz, yargı (temyiz) kararını beklemeden ya da bakanlıktan olumlu bir yanıt almadan belgeliği boşaltmayacağımızı halkımıza duyuruyoruz. Biz, bir yer istiyoruz” dedi. Bakanlık tarafından TYS’ye gönderilen yazıda ayrıca, müzede korunan eserlerin, Bakanlığa devredilmesi halinde Bakanlığın kendi müzelerinde sergileneceği belirtildi. Köz böyle bir şeyi kabul edemeyeceklerini, bunun TYS’nin on iki yıllık emeğinin yok sayılması anlamına geldiğini belirtti.

Tüzel ise müze belgeliğin boşaltılmaması için Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi sunduğunu hatırlatarak, “Konuşmalardan anladığım, izlediğim kadarıyla Kültür Bakanı hâlâ bir Gezi hesaplaşması içinde. Başbakan’ın izlediği Gezi ile hesaplaşma siyasetinin aynısını Kültür Bakanı da belgelik üzerinden sürdürüyor” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler