Uyarlar'a kıyak

Ermenek’teki kömür sahası 2017 yılına kadar Uyar’ların da yönetiminde bulunduğu şirkete verilmiş. İşçiler aşırı üretime zorlanmış.

Yayınlanma: 05.11.2014 - 23:39
Abone Ol google-news

Ermenek’te Soma’dan da tanınan Uyar ailesinin yönetiminde bulunduğu Ermenek Cenne Linyit Kömürü Şirketi’ne, kömür sahalarını 2017 yılına kadar işletme ruhsatı verildiği ortaya çıktı. İşçilere üretim zorlaması yapıldığı da 3 yılda çıkarılan kömürdeki 2 katlık artışla kanıtlandı.

Jeoloji Mühendisleri Odası’nın Ermenek Raporu’na göre, bölgede en son ruhsat 2007 yılında 10 yıllık süreyle Ermenek Cenne Linyit Kömürü Ltd. Şti’ye verildi. Yönetiminde Soma’da da faaliyet gösteren Uyar’ların bulunduğu şirketin işletme ruhsatının süresi 2017 yılına kadar geçerli. Şirkete verilen ruhsat alanı, 1421 hektar. 812 hektarlık alanda işletme izni bulunuyor. Cenne’nin altında 5 taşeron şirket çalışıyor. Sahada Ermenek Özkar Madencilik, Hasşekerler Madencilik Ltd. Şti, Özmerkez San. Tic Ltd.Şti, Turab Madencilik San. Tic. Ltd. Şti., Uyarlar Madencilik San. Tic. Ltd. Şti. tarafından rödovans sözleşmesi ile üretim gerçekleştiriliyor. Bölgede 8-9 kapalı ocak da bulunuyor. Facianın meydana geldiği ocağı ise Hasşekerler şirketi işletiyor. Taşeron firmaların faaliyet gösterdikleri sahada son 3 yılda çıkarılan kömürdeki artış da “üretim zorlaması yapıldığını” ortaya koyuyor.

Ruhsat sahibi olan Cenne’nin kamuya bildirdiği rakamlarına göre, sahada 2010’da yaklaşık 88 bin ton, 2011’de yaklaşık 97 bin ton üretim yapıldı. Bundan sonra ise üretim birdenbire yaklaşık 2 kat arttı. 2012’de yaklaşık 178 bin ton, 2013’te de yaklaşık 179 bin ton üretim yapıldı. Jeoloji mühendislerinin raporunda, sahada kamuya bildirilmemiş bazı kaçak ocakların da bulunabileceğine dikkat çekiliyor. Raporda ayrıca, ocakta alınması gerektiği halde alınmayan önlemler de şöyle sıralandı:

- Eski çalışma yerleri, ocak içinde veya çevresinde su bulunması muhtemel tabakalar, faylar ve su kaynakları gibi su birikintilerinin durumu, genişliği ve derinliğiyle ilgili bütün bilgilerin, ayrıntılı olarak imalat haritalarına işlenmesi.

- Çalışmanın bittiği yerlerle terk edilmiş katlar, çalışılan yerlerden ve hava yollarından topuk veya gaz sızdırmaz barajlarla ayrılması.

- Tehlikeli miktarda su veya akıcı malzeme bulunduran veya eski imalat tabakaları arasında kazılmakta olan kuyularda, çalışanların gerektiğinde kuyudan derhal çıkmalarını sağlayacak tedbirler alınması.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler