'Vahşete karşı ayağa kalkıyoruz'

Aralarında Amerikalı Yahudi ve Filistinlilerin de bulunduğu pek çok ünlü sanatçı İsrail’in Gazze’deki vahşetini protesto etti. Videoda Pulitzer ödüllü oyun yazarı Tony Kushner, Hintli yönetmen Mira Nair, Pink Floyd’un kurucularından Roger Waters ve Britanyalı ünlü besteci Brian Eno da yer alıyor.

Yayınlanma: 29.07.2014 - 23:14
Abone Ol google-news

Aralarında Amerikalı Yahudiler ve Filistinlilerin de bulunduğu çok sayıda ünlü sanatçı ve aktivist, bir video yayımlayarak İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırıları protesto etti ve Filistinlilerin insan haklarını savundu.

Kendi türünde bir ilk olan ve Filistin’de özgürlük, eşitlik ve adalet sağlanması mücadelesine destek veren videoda yer alan Chuck D., Jonathan Demme, Gloria Steinem, Wallace Shawn, Tony Kushner, Mira Nair, Roger Waters, Brian Eno gibi ünlüler, son günlerde Gazze’de İsrail askerleri tarafından öldürülen Filistinli sivillerin adları ve yaşlarını gösteren pankartlarla yer aldılar.

Oyuncu ve oyun yazarı Wallace Shawn, İsrailli liderleri eleştirdikten ve Amerikalı liderleri yalan söylemekle suçladıktan sonra, “Bombaların, uçakların parasını bizler ödüyoruz ve olup bitene ilgisiz kalıyoruz” dedi.

Videoda, İsrail’in işgal, kuşatma ve abluka altındaki Gazze Şeridi’ne 7 Temmuz’dan bu yana çoğu sivil 1000’den fazla Filistinlinin ölümüne yol açan saldırısı sürdükçe, dünyanın dört bir yanında İsrail’in Filistin halkına orantısız saldırısına karşı seslerini yükselten vicdan sahibi insanların sayısının gittikçe arttığı belirtildi.

Video ortak yapımcılarından Barış İçin Yahudi Sesi adlı kuruluşun yöneticilerinden Rebecca Vilkomerson, “İsrail’in Gazze’deki sivil halka uyguladığı vahşice şiddet karşısında büyük bir öfkeye kapılan ve sayıları durmadan artan ünlü kişilere bir platform sağlamak istedik” dedi. Vilkomerson, “kalıcı bir barışın biricik yolunun Filistinliler için özgürlük ve adaleti sağlamak” olduğu mesajını vermek istediklerini belirtti.

1948’de Filistin topraklarının işgal edilerek İsrail devletinin kurulduğu günleri yaşamış olan 83 yaşındaki Nina Saah da videoda yer alarak, “Ailem 1948’de sevgili Kudüs’ümüzden kaçmak zorunda kalmıştı. O zamandan bu yana her gün özgürlük özlemi içinde yaşıyoruz” dedi.

Saah, bugün Gazze’de olup bitenlerin bir kez daha yüreğini parçaladığını, ama insanların bu videoda bir araya gelmesi ve Filistinlilere büyük bir destek vermesi karşısında derinden etkilendiğini söyledi: “Bu video bana, bizim durumumuzu dünya halklarının değiştireceği ve özgürlük ve adaletin eninde sonunda gerçekleşeceği umudunu aşılıyor.”

Videoda yer alan oyun yazarı Eve Ensler ise “Bu bir çığlık. Bu bir feryat. Sözün bittiği yerdeyiz. Şu anda, Filistin’in gayri meşru bir biçimde ve ölümcül işgaline karşı, savunmasız insanların kıyımına karşı, uluslararası topluluğun sessiz kalarak suç ortaklığı edişine karşı, yok etmeyi adalet ve sevgiye tercih eden İsrail ve ABD hükümetlerinin askeri gücü ve küstahlığına karşı ayağa kalkıyoruz” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler