Van'dan acı haber: 5 kişi yaşamını yitirdi

Van-Bahçesaray kara yolunun 33. kilometresinde bir minibüsün ve iş makinesinin üzerine çığ düştü. Minibüsteki 5 kişinin cansız bedenine ulaşılırken sağ olarak çıkarılan 7 kişi de hastanelere sevk edildi. İş makinesi operatörünün de kendi imkanlarıyla kurtulduğu belirtildi. Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğunu bildirdi.

Yayınlanma: 04.02.2020 - 18:15
Abone Ol google-news

Olay, saat 17.00 sıralarında Van-Bahçesaray kara yolu üzerinde meydana geldi.

Bahçesaray’a 25 kilometre mesafedeki 3 bin rakımlı Karabet geçidinde iş makinesi operatörü Bahattin Karagülle, kara yolunda yol açma çalışmaları için küreme yaparken, çığ düştü.

İş makinesi kısmen kar altında kalırken, arkasında bulunan minibüs ise yamaçtan kopan kar kütlesi ile birlikte yaklaşık 40 metre yükseklikten devrilerek, karın altında kayboldu.

KENDİ İMKANLARIYLA KURTULDU, HABER VERDİ

Çığ felaketinden kısmen kar altında kalan iş makinesinden kendi imkanları ile kurtulan operatör Bahattin Karagülle, hemen yetkililere haber verdi.

Karagülle, ihbarında kendisinin kurtulduğunu ancak arkasında bulunan yolcu dolu minibüsün çığ ile birlikte sürüklenerek kar yığınları altında kaldığını söyledi.

İhbar üzerine bölgeye AFAD, UMKE, 112 Acil Servis, kara yolları ve jandarma ekipleri sevk edildi.

OLAYDAN 4 SAAT SONRA MİNİBÜSE ULAŞILDI

Saat 17.00 sıralarında meydana gelen çığ felaketinde kar altında kalan minibüse saat 21.00 sıralarında ulaşıldığı öğrenildi.

Bu saatten sonra zamana karşı hızla müdahale eden ekipler araç içerisinde bulunan kişilerden 7’sini sağ olarak kurtardı. Çıkarılan 7 kişi çevredeki hastanelere sevk edildi.

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, "Şu anda vefat eden 5 vatandaşımız, operatörle birlikte sağ kurtarılan 7 yaralımız var. 2 kişinin daha çığ altında olabileceğini değerlendiriyoruz. Bölgede çalışmalar devam ediyor." dedi. 

KEPÇE OPERATÖRÜ YAŞADIKLARINI ANLATTI

Van'ın Bahçesaray ilçesinde düşen çığın altında kalan iş makinesinden imkanlarıyla yaralı kurtulan kepçe operatörü Bahattin Karagülle, 25 dakika çığ altında kaldıktan sonra camı kırarak araçtan çıkabildiğini söyledi. 

Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavisi devam eden Karagülle, Görentaş bölgesinden Bahçesaray'a doğru gittiklerini yoğun fırtına ve tipinin yolda etkili olduğunu vurguladı.

"MİNİBÜS SÜRÜCÜSÜNE ZİNCİRLERİNE TAK GERİ DÖNELİM DEDİM"

Karabet bölgesine vardıklarında bir minibüsün yol kenarında durduğunu ve sürücüsünün zincir takmaya çalıştığını aktaran Karagülle,  "Şantiye şefimiz ve ekip başımız arkamdan geliyordu. Minibüsü geçtikten kısa süre sonra ani bir çığ geldi. Duraksadım sonra yolu açayım diye devam ettim. Daha önce olmuş bir kazayı tespit etmemiz gerekiyordu. Çığın çok büyük olduğunu görünce ikinci makinaya ihtiyacımız olduğunu düşündüm. Geri gelerek şefe ilettim. Onlar ikinci makine için harekete geçti, ben de orada kaldım. Minibüs sürücüsüne zincirlerini tak geri dönelim dedim. Çünkü yolda yoğun tipi vardı, görüş yoktu. Minibüs sürücüsü 'istersen bir daha dene yolu açabilirsen belki evimize ulaşırız yanımızda çocuklar var'' dedi.

"İKİNCİ KEZ ÇIĞ DÜŞTÜ"

Yolu açmak için harekete geçtiğinde ikinci çığın düştüğünü belirten Karagülle, "Hareket ettiğim anda çığ düştü ve ne olduğunu anlayamadım. Makine dereye yuvarlandı. Bir süre bekledim, minibüstekiler gelir beni kurtarır diye düşündüm. 20-25 dakika bekledikten sonra kendi imkanlarımla çıkmaya çalıştım. Camı kırarak çıktım, üzerimde biraz kar tabakası vardı. Işık görünce çekicin sapıyla kırıp çıktım. Minibüsü aradım ancak bulamadım. Sonra yola çıktım ve köye doğru yürümeye başladım. Gelen bir minibüse bindim ve durumu anlattım. Beni hastaneye yetiştirdiler sonra da gerekli yerlere haber verdiler" ifadelerini kullandı. 

"19 TONLUK ARACI SÜRÜKLEDİ"

Karagülle, arkasından sadece minibüsün geldiğini, başka aracın olmadığını dile getirerek "Minibüste 2 çocuk gördüm camın önünde. Yaklaşık 10 kişilik grup vardı. Sürücüyle, belediyede çalışan greyderci arkadaş zincir bağlıyordu. Çığ esnasında onlara ne oldu bilmiyorum. Çok büyüktü. Kullandığım makine 19 ton ağırlığında. Onu fırlattıysa daha küçük tonajlı araçların durumu ne olur bilemiyorum" diye konuştu.

VALİ BİLMEZ: "YARALILARIMIZIN GENEL DURUMLARI İYİ" 

Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, Bahçesaray ilçesinde düşen çığın altında kalan iş makinesi ve minibüsten kurtarılan 7 kişinin sağlık durumlarının iyi olduğunu bildirdi.

Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Bilmez, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi ile SBÜ Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki yaralıların sağlık durumları hakkında bilgi aldı.

Olayda yaşamını yitiren vatandaşların yakınlarına da baş sağlığı dileğinde bulunan Bilmez, dün gece ara verilen kurtarma çalışmalarına sabah saat 8.00 itibarıyla tekrar başlandığını anlattı.

Olayda vefat eden 5 kişiden 2'sinin cenazesinin Bahçesaray'da, 3 kişinin cenazesinin de kent merkezinde defnedileceğini aktaran Bilmez, şunları söyledi:

"Hastanedeki yaralılarımızın genel durumları iyi, hayati tehlikesi olan yaralımız bulunmamaktadır. Çığın altında 2 vatandaşımızın daha olduğunu değerlendiriyoruz. Bölgede hava koşulları hala çok uygun değil, kar devam ediyor, çığ tehlikesi hala mevcut. Gerekli önlemler alındı."

Bilmez, Bahçesaray ilçesine giden ve gelen vatandaşlardan, mutlaka ekiplerin uyarılarını dikkate almalarını istedi.

Dün üzerine çığ düşen minibüste bulunan Emirhan Kaymaz, Mecbure Tosun, Gülistan Alav, Kerem Turan ve Ayşe Turan hayatını kaybetmiş, Fethi, Adalet ve Nezir Turan ile Veysel Atlan, Mehmet Yaralı ve Sadık Türkeş ile iş makinesi operatörü Bahattin Karagülle yaralanmıştı.



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon