Vicdanlar çöpte

Ölen madencilerin kıyafetleri ailelerine verilmek yerine imha edilmiş, üstlerinden çıkan el feneri, çizme gibi eşya ise maden ocağına ait diye şirkete teslim edilmiş.

Yayınlanma: 14.06.2015 - 21:41
Abone Ol google-news

Karaman’ın Ermenek ilçesinde Has Şekerler Madenciliğe ait madeni ihmal sonucu “su basması”nın ardından 18 işçinin ölümüne ilişkin haklarında dava açılan 3’ü tutuklu 16 kişinin yargılanmasına bugün Ermenek Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlanıyor. Ermenek dosyasında yer alan otopsi raporlarına göre savcılık; ölen işçilerin üzerinden çıkan elbiselerini ailelerine vermek yerine imha ederken, el feneri ve çizmeleri ise maden ocağına ait oldukları gerekçesiyle şirket yetkililerine teslim etmenin derdine düşmüş. Otopsi sırasında işçilerin üzerindeki tişört, pantolon, çeket, iç çamaşırı gibi kıyafetler, “delil niteliğinde olmadığı” gerekçesiyle imhasına karar verildi. İşçilerin sadece tespih, kol saati ve hatta takma dişleri gibi bazı eşyaları ailelere verildi.

Dosyada yer alan tanık ifadeleri, katliamın göz göre göre geldiğini de gösterdi. Buna göre şirket tüm uyarılara rağmen madende su baskını tehlikesini erkenden öğrenilmesini sağlayacak sondaj makinesini almadı. Bunun yerine 3 metrelik matkapla sondaj çalışması yapıldı.

Kazanın yaşandığı madende usta olarak çalışan Abdullah Deveci, ifadesinde şef Recep Çiloğlu’nun (madende öldü) yanına gelerek kendisine, “Usta, buralarda elindeki üç metrelik matkapla mutlaka sondaj çalışması yap. Çünkü buranın arkasında eski kapatılmış bir ocakta büyük bir su kütlesi var dediğini anlattı. Deveci, şunları kaydetti:

“Ben, o zaman şefim Recep’e ‘Şefim üç metreye kalasıya kadar su kömürü patlatmaz değil mi?’ dedim. Şefim Recep ise bana ‘Oğlum, su olduktan sonra 10 metreden bile kömürü patlatır. Ancak sen bu matkapla 3 metreden matkapın ucundaki nemden sen ileride su olup olmadığını anlarsın’ dedi.”

SOMA’DA İKİNCİ RAUNT

Soma’da ölen 301 madenci için sürdürülen adalet arayışında ikinci randevu bugün başlıyor. İkinci duruşma maratonunda, sanıklara “çapraz sorgu” yapılacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler