‘Yaptırımlar zor’

Emekli Koramiral Kadir Sağdıç, Doğu Akdeniz’deki gelişmelere ilişkin “AB içinde 28 ülkeden sadece 5 ülke yaptırımlara yanaşabiliyor.

Yayınlanma: 13.07.2019 - 20:29
Abone Ol google-news

Sağdıç

12 tanesi de net ‘hayır’ cevabı veriyor” dedi. Sağdıç’ın değerlendirmeleri şöyle:
-  Türkiye ve KKTC yok sayıldı: Doğu Akdeniz konusu hidrokarbon yatağı olmasının çok ötesinde. AB, Kıbrıs sorununu bahane ederek Rumlar üzerinden Doğu Akdeniz’i sahiplenmek istiyor. Türkiye’yi ve KKTC’yi yok sayıyor. Rum tarafının yabancı petrol şirketleri üzerinden Doğu Akdeniz’in tamamını Yunanistan ile birlikte özel şirketlere tahsis ederek sondaj yapma girişimi, Türkiye’yi aktif olmaya zorladı.
-  Fransa’nın emperyal hedefleri: AB Rumların veto resti nedeniyle Türkiye’ye karşı tehdit vari ifadeler kullanacak aşamada. Bunları somut yaptırımlara dönüştürmeye çalışıyor. Ama bize gelen bilgiler sadece 28 ülkeden 5’i bu yaptırımlara yanaşabiliyor. AB içinde 12 tanesi de net ‘hayır’ cevabı verdi. Yunanistan’ın yanında yer alacak şekilde istismarcı Avrupa ülkeleri de yok değil. Örneğin Fransa, Rum yönetimiyle bir üs anlaşması yaptı. Oraya gemileri gelecek. Öteden beri Doğu Akdeniz’e Osmanlı’nın son asrından itibaren emperyalist yaklaşımı var.
-  Tapulu arazi: Doğu Akdeniz, artık Türkiye’nin tapulu arazisi. Çünkü ‘şu sınırlar içindeki bölge benimdir’ demek zorunda bıraktılar Türkiye’yi. Türkiye de onu ilan etti. Bu ilanı artık hiçbir ulusal irade geri alamaz.
- ABD’nin tutumu: ABD’nin AB paralelinde yayınladığı açıklaması var. Orada bardağın yarısı dolu. Boş olan tarafı “Sondajları durdurunuz” diyor. Beyaz Saray açıklamasında bardağın dolu tarafında, “Sondajları durdurmazsanız” diye tehdit vari bir tutum yok. İkincisi Kıbrıs’ta iki tarafın eşit olarak doğalgaz, petrol ve hidrokarbon rezervlerini paylaşması gerektiğini söylüyor. Biz de bunu söylüyoruz.
- Türkiye kazanacak: Doğu Akdeniz’de bir kriz yaşanıyor ama krizi Türkiye şu an sağlıklı yönetiyor. Buna ne ABD’nin ne AB’nin kıta sahanlığı anlamında, doğal rezervler anlamında Türkiye’ye bir yaptırımı söz konusu olamaz. Krizin sonunda kazanan taraf Türkiye ve KKTC olacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon