Yargıçlar Obama için yine ayağa kalkmadı

ABD Başkanlığı’na vedasına 2 yıl kalan Barack Obama geleneksel “Birliğin Durumu” hitabını “zafer konuşmasına” çevirdi ve sonbaharda Kongre’nin iki kanadını ele geçiren Cumhuriyetçilere meydan okudu.

Yayınlanma: 22.01.2015 - 11:09
Abone Ol google-news

Obama'nın konuşmasında, en ön sırada Yüksek Mahkeme yargıçları oturdu. Yargıçlar, tarafsızlıklarına gölge düşeceği  gerekçesiyle ayakta alkışa yine katılmadı. 9 kişilik Yüksek Mahkeme'nin 3 üyesi ise, tarafsızlıklarına gölge düşeceği gerekçesiyle törene katılmadı.

Huffington Post’a “orta sınıf savaşçısı tam gaz”, NYT’a “dikbaşlılıkla gündem dayatıyor” manşeti attıran Obama, “Tekrar ortaya çıkan üzücü Yahudi karşıtlığına karşı duruyoruz. Çoğu barışa bağlı Müslümanların incitici şekilde tek tipleştirilmesini reddediyoruz. İfade özgürlüğü ve siyasi mahkûmları savunuyoruz, kadınlara, dini azınlıklara, eşcinsellere, biseksüel ve cinsiyet değiştirenlere zulmü kınıyoruz. Bunları sadece doğru oldukları için değil, bizi güvenli kıldığı için yapıyoruz” dedi. 2008’den beri kapatamadığı Guantanamo için “Teröristlerin yeni eleman kazanmaya gerekçesini mahkûm başına 3 milyon dolar harcayarak açık tutmak anlamsız” uyarısı yaptı. IŞİD’i durdurduklarını, yok etmek zaman alacaksa da başaracaklarını anlatan Obama, eski kararın süresi dolduğundan, Kongre’nin IŞİD’e karşı güç kullanımı yetkisi veren yeni karar çıkarmasını istedi, “Pakistan’daki okuldan Paris sokaklarına tüm terör mağdurlarının yanındayız” dedi.

Aday olmak esprisi...

İran’la müzakere sürerken Kongre yaptırım kararı çıkarırsa veto edeceğini, Küba’ya yaptırımı kaldırma vaktinin geldiğini söyleyen Obama, ekonomi mesajlarıyla Cumhuriyetçileri “Sınıf savaşları çıkartıyor” dedirterek hop oturtup hop kaldırdı. “Ekonomik krizin gölgesi kalktı” diyen Obama, “orta sınıfın hayrına” yıllık geliri 500 bin dolardan fazla çiftlere verginin yüzde 20’den 28’e yükseltilmesi, varlıkları 50 milyar doları geçen 100 mali firmaya ek vergi, bunun geliriyle çalışan ailelerin ücretli hastalık, annelik ve çocuk bakımı iznine çıkması, asgari ücretin yükseltilmesi, 2 yıllık yüksekokulların lise gibi ücretsiz olması, bölgesel yüksekokulların maliyetinin sıfıra indirilmesini önerdi. Cumhuriyetçiler bunları şoke halde dinlerken “Bir kez daha başkan adayı olmayacağım” diyen Obama, alaycı alkışlar ve yuhalamalar üzerine ekledi: “Olmayacağım, çünkü zaten iki seçimi de kazandım.” Ve kahkahalar yükseldi.

Kongre ile İsrail krizi

Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi John Boehner misilleme olarak İsrail Başbakanı Benyamin (Bibi) Netanyahu’yu İran karşıtı konuşma yapması için Kongre’ye davet etti, Bibi de kabul etti. Beyaz Saray’dan buna buz gibi bir tepki geldi: “Bir ülkenin lideri gideceği ülkenin liderini haberdar eder. Bu yapılmayarak diplomatik protokol ihlal edildi. Obama ile görüşüp görüşemeyeceği Netanyahu’nun ne mesaj vereceğine bağlı.”

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler