Her evde var ama kullanım oranı düşük: 10 yıl gençleştiriyor

Türkiye’de her evde bir bisiklet var ama kullanım oranı çok düşük.

Yayınlanma: 09.08.2018 - 23:17
Abone Ol google-news

Türkiye’de toplumun yüzde 65’i yeteri kadar hareket etmemesine karşın, kendini yeterince aktif hissedenlerin oranı yüzde 80’i aşıyor. Türkiye’de her hanenin birinde bisiklet var, ancak kullanım oranı düşük. Türkiye halkı bisiklete genel olarak karne hediyesi çocuk oyuncağı ya da hobi olarak bakıyor.
Eti’nin Türkiye Fiziksel Aktivite, Bisiklet ve Yürüyüş Pratikleri Araştırması’na göre aktif bir bisiklet kullanıcısının sağlık durumu 10 yıl öncesiyle eşdeğer. Türkiye’de 2 milyon bisiklet atıl duruyor. Bisiklet kullanımının AB ekonomisine 513 milyar Avro’luk faydası var. Avrupa her yıl sadece bisiklet kullanıldığı için sağlıkta 120 milyar Avroluk tasarruf elde ediliyor.

‘Hareketlilik’ kavramını bisiklet aracılığıyla topluma yaymayı amaçlayan Eti, Aktif Yaşam Derneği işbirliği ile hayata geçen sosyal sorumluluk projesi Eti Sarı Bisiklet bu yıl beşinci yılına girdi. Eti Gıda İcra Kurulu Başkanı Hakan Polatoğlu ve Aktif Yaşam Derneği yöneticisi Mehmet Ali Çalışkan’ın verdiği bilgiye göre, Sarı Bisiklet projesi bugüne kadar 350 bin kilometre pedal çevirdi. Eskişehir ve İstanbul’da 34 ilkokulda 20 bin öğrenciye güvenli bisiklet sürüş konusunda teorik ve pratik eğitimler verildi.

Bisiklet yolu şart

Geçen yıl İstanbul çapında yürütülen ve 500’den fazla bisikletin tamir edilip yenilenerek ilk-okul öğrencilerine hediye edildiği “Eti Sarı Bisiklet Geri Dönüşüm Kampanyası”, bu yıl Eskişehir, İzmir ve Konya’yı kapsayacak şekilde yaygınlaştırılıyor. Bisiklet kullanımının yaygınlaştırılması için ise bisiklet yollarının yaygınlaştırılması istendi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler