Kaslı insanlar neden yağlılara göre daha zor yüzer?

"Kaslı bir insan, yağlı bir insana göre daha zor su yüzeyinde kalır, batmaya daha meyillidir." lafını duymuş olabilirsiniz. Genellikle böyle halk arasında yaygın sözler yanlıştır ve biz de çürütürüz. Ancak bu defa duyduğunuz doğru.

Yayınlanma: 13.08.2019 - 11:03
Abone Ol google-news

Gerçekten de çok kaslı insanlar, eğer ki özellikle yüzücü değillerse ve su içerisinde hareket etmeye alışık değillerse, özellikle havuz gibi daha düşük mineral oranlı sularda yağlı ve kilolu insanlara göre çok daha kolay batarlar. Bu ilk etapta mantıksız gelebilir, sonuçta yağlı insanlar daha iri gözükmektedir, daha kolay batmaları gerekmez mi?

Unutmayın, bir sıvının içerisine batmak kütle ile ilgili bir durum değildir. Yoğunluk ile ilgilidir. Bu nedenle sağduyuyla bunu idrak etmemiz pek kolay olamamaktadır. Yoğunluk, kütlenin hacme bölümüyle elde edilen fiziksel bir değerdir; Bir şeyin "ne kadar sıkı paketlendiği" olarak düşünülebilir. Örneğin 20 adet kirli kıyafetinizi öylece kenara fırlattığınızda yoğunluğu düşüktür. Ancak o aynı 20 kıyafeti sırt çantanıza sıkıştırmaya çalıştığınızda, çok daha yoğun bir hale sokarsınız. Kütle değişmemiştir, aynı 20 kıyafet söz konusudur. Ancak hacim ciddi miktarda azalmıştır: Eskiden sağa sola dağınık duran kıyafetleriniz, artık daracık bir çantaya sığmıştır. Yani kütle, yoğunluk ve hacim arasında şu 4 ilişki kurulabilir:

Kütle sabitken, eğer hacim azalırsa yoğunluk artar

Kütle sabitken, eğer hacim artarsa, yoğunluk azalır

Hacim sabitken, eğer kütle artarsa yoğunluk artar

Hacim sabitken, eğer kütle azalırsa yoğunluk azalır

Tıpkı sabit kütleli kıyafetlerinizi düşük hacimli bir çantaya sıkıştırdığınızda yoğunluğun artması gibi; Fotoğrafta gördüğünüz eşit kütleli yağ ve kas arasından daha düşük hacim kaplayan kas, daha yoğun bir oluşumdur. Batmak, kütleyle değil, yoğunluk ile ilgilidir demiştik. Bu durumda, bu fotoğraftaki yağı ve kası suya atacak olursanız kas, yağdan daha fazla batacaktır. Aynı kütlede olmalarına rağmen! Yoğunlukla ilgili daha fazla bilgiyi buradan alabilirsiniz.

İşte bu nedenle ikisi de 90 kilogram olan insanlardan kaslı olan, yağlı olana göre suya çok daha fazla batar.

Kaynak: evrimagaci.org


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler