Yükseklerden küçük bir adım

İranlı tüm kadınları kendisi gibi ekstrem sporlarla ilgilenmeye çağıran Sassani, “Tüm kadınlar bu deneyimi yaşamalı. Bu size, istediğiniz her şeyi yapabilecekmişsiniz gibi hissettiriyor. Kadınlar hiçbir alandan dışlanmamalı” diyor.

Yayınlanma: 23.01.2018 - 20:29
Abone Ol google-news

Kadınların katı kıyafet kuralları nedeniyle baskı altında olduğu İran’da bir kadın, profesyonel olarak yürüttüğü spor dalıyla erkek dünyasına meydan okuyor. Bahareh Sassani, ülkesinde bir elin parmaklarını geçmeyen sayıdaki kadın hava dalışçılarından biri. 35 yaşındaki Sassani, iki yıldır hava dalışı yapmasına rağmen, şimdiden 220’den fazla paraşütlü atlayış gerçekleştirmiş.

Sassani, kendisini “feminist” olarak tanımlamıyor ancak hava dalışını, “kadınların erkeklerin yaptığı her şeyi yapabildiğini kanıtlamak ve ülkesinde kadın-erkek eşitliğini sağlamak adına yükseklerden atılan küçük bir adım” olarak görüyor. İran’da 1979’dan bu yana başörtüsü takma zorunluluğuna tabi olan kadınlar, özel hayatlarında kadın-erkek eşitliği mücadelesi yürütseler de, kamusal alanda Devrim Muhafızları’nın katı kontrolleri nedeniyle baskı altında. Son yıllarda bazı kadınlar, düzenledikleri Beyaz Çarşamba eylemlerinde başörtülerini çıkararak bu kuralı protesto ediyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler