Çantada umut

Otostopla Ankara’ya gelip bindikleri Doğu Ekspresi’yle Kars’taki çocuklara oyuncak, kırtasiye malzemesi, kıyafet götürdüler

Yayınlanma: 21.03.2018 - 23:30
Abone Ol google-news

Türkiye’nin dört bir yanında sırtlarında oyuncaklarıyla otostop yaparak Ankara garına gelip Doğu Ekspresi’ne binen 120 gezgin ‘Gönül Treni’ projesiyle, Kars’taki çocuklara oyuncak, kıyafet, bot ve kırtasiye malzemeleri götürdü. Hep bir ağızdan ‘Orda bir köy var uzakta’ şarkısını söyleyen grup, oyuncaklarla buluşturdukları çocuklarla oyunlar da oynadı. Gezgin Erdal Çoban, “Bir kız öğrenci yanımıza gelip gezgin bir arkadaşımızın çantasından sarkan pelüş oyuncağa bakarak, ‘Öğretmenim bunlar gerçektir?’ diye sordu. ‘Evet çocuk bu oyuncaklar gerçek ve senin için getirdik’ dedik. Çocukların mutluluğunu kelimelerle anlatmak imkânsız” dedi.

‘Gezgin çantaları oyuncakla doldu’

İnter Turkey, gezginlere, sosyal medya üzerinden yardım sağlamaya çabalayan gönüllü bir oluşum. Gezgin Akademi ise mülteci ve doğudaki çocuklara otostopla yardım götürmeyi hedefleyen bir grup. Birlikte ‘Gönül Treni’ projesiyle Kars’taki çocuklara el uzattılar. Doğu Ekspresi’yle 20 saat süren yolculuğa katılan gezginlerden Erdal Çoban, biletlerin alındığı gün çok mutlu olduklarını belirterek, “Yüz yirmi gezginin çantaları öyle güzel doldu ki bir kamyon malzemeyi önceden kargo ile Kars’a yollamak zorunda kaldık. Ülkenin her köşesinde bir dolu yürek seferber oldu. Oyuncaklarını paylaşan çocuklardan, örgü örüp atkı bere yapan teyzelere, kargo paralarını ödeyip yardım malzemelerini Kars’a ulaştıran ve tek şart olarak ‘adımı duyurmayın’ diyen iş adamlarına... Güzel bir sistem kurduk ve her türlü imkânı değerlendirip tüm yardım malzemelerini Ankara’ya ve Kars’a taşıdık” dedi.

 

Umudu taşıdılar

OHAL dönemi olduğu için izin almakta biraz zorluk çektiklerini belirten Çoban, “Valilik ve belediye son hafta içinde her türlü izinleri verdi ve dağıtım yapabilmemiz için iki okul ismi verdi. Ayrıca tren garına gezginleri karşılamak için büyük bir TIR ve iki adet büyük minibüs verdi. Ankara’da Gençlik Parkı’nda 16 Mart’ta buluştuk. Türkiye’nin dört bir yanından gezginler sırt çantalarında umudu taşıyarak Ankara Garı’na doğru aktı. Bize göre gitmediğimiz köy bize ait değildir. Belki her yere ve herkese ulaşamayabiliriz lakin bir çok insana ilham olabilme çabasındayız. Ankara Garı’ndaki tadilat çalışmaları nedeniyle otobüsler ile Irmak tren garına taşındık ve yolculuğun ana kahramanı Doğu Ekspresi trenine bindik. O kadar çok eşya toplamışız ki trende her yerde koliler, oyuncaklar, sırt çantaları ve en çok gülen suratlarla doldu. Yüz yirmi gezgin birbirini tanımadan bu trene bindi ve yolculuk sonundan yüz yirmi dost olarak indi” ifadelerini kullandı.

 

1500 km öte ye baharı taşıdılar

Kars’taki okullara ulaştıklarında çocuklarla oyunlar oynayıp oyuncakları ve diğer eşyayı dağıttıklarını dile getiren Erdal Çoban şöyle devam etti: “Yüz yirmi yürek çocuklara hediyeler verdi. En çok da kendi içlerindeki çocuklara. Kalan hediyeleri Selim ilçesinde bulunan ve köylerden gelen yetenekli ve okuma azminde olan çocukların eğitim aldığı Yatılı Bölge Okullarına ve Digor’da bulunan bir okulumuza yolladık. Toplamda yedi okulumuza hediyeler ulaştırdık. Yolda birileri bir şey istediğinde bile yapmamak için bin bir türlü bahaneler bulunan bu zaman diliminde hiç üşenmeyip bin beş yüz kilometre öteye baharı taşıyan koca yürekli dostlar iyi ki var"


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler