Salyangoza 'anı nakli'

ABD’li bilim insanları, salyangozlara “anı nakli” yükledi.

Yayınlanma: 15.05.2018 - 21:03
Abone Ol google-news

ABD’li bilim insanları, salyangozlara “anı nakli” yükledi. Kaliforniya Üniversitesi araştırmacıları ribonükleik asit (RNA) adı verilen genetik bilgiyi bir salyangozdan diğerine aktararak anı naklini gerçekleştirmeyi başardı. Bilim dergisi ‘eNeuro’da yayımlanan ve hafızanın fiziksel temelleri konusunda yeni ipuçları sağlaması amaçlanan deneyi yürüten araştırmacılar, ‘Aplysia’ adı verilen bir deniz salyangozuna düşük dozda elektrik vererek tepkilerini araştırdı.

Bu sonuçlara göre, sürekli elektrik verilen salyangozlar 50 saniye süren kasılmalar göstermek suretiyle bir savunma tepkisi oluştururken elektrik verilmeyenlerin kasılmalarının yalnızca bir saniye sürdüğü gözlemlendi. Araştırmayı kaleme alan ekipteki Kaliforniya Üniversitesi’nden Prof. David Glanzman, sonuçlar için “sanki hafıza naklettik” ifadesini kullandı. BBC Türkçe’deki habere göre Glanzman, salyangozların deney sırasında zarar görmediklerinin altını çizerek şöyle devam etti:

“Bunlar deniz salyangozları ve alarm durumuna geçtiklerinde kendilerini avcılardan koruyacak bir pembe mürekkep salıyorlar. Bu deneyde yer alan salyangozlar da alarm durumuna geçerek mürekkep salgıladılar ama elektrik şoklarından fiziksel olarak zarar görmediler.” Bilim insanları araştırma sonuçlarının Alzheimer ve travma sonrası stres bozukluğu gibi hastalıkların tedavisi yönünde bir adım olduğu görüşünde.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler