YAŞ'ta generallere tenzili rütbe

28 Şubat Davası'ndan tutuklanıp tahliye olan 3 tuğgeneralin görev süresi Yüksek Askeri Şura'da (YAŞ) 1 yıl uzatılırken, atamaları rütbelerinden daha düşük makamlara yapıldı.

Yayınlanma: 04.08.2013 - 23:13
Abone Ol google-news

Ergenekon Davası’ndan yargılanan ve GATA’da tedavi görürken bu yılki YAŞ’ta emekliye ayrılan Orgeneral Nusret Taşdeler’in kardeşi Nevzat Taşdeler, Azerbaycan Silahlı Kuvvetler ataşeliğine atandı. Balyoz Davası’ndan tutuklu bulunan general ve amiraller kızak görevlere çekilirken, 100 yıl sonra ilk kez bir Türk general yeniden Yunanistan’ın Larissa kentindeki Güneydoğu Avrupa Tugay Komutanlığı’nda görev yapacak.

2013 YAŞ çalışmalarına ilişkin terfi ve atama kararları Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, Genelkurmay Başkanlığı İstihbarat Başkanlığı’na Korgeneral Mehmet Daysal getirildi. Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Yıldırım Güvenç, Gelibolu’daki 2. Kolordu’nun komutanı oldu. Orgeneral kadrosundaki Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı’na Korgeneral İhsan Uyar atandı.

 

Kara Havacılık’ın yıldızı arttı

Milli Savunma Bakanlığı Müsteşarı Sezai Bostancı olurken, Kara Havacılık Okul Komutanlığı’nın komuta seviyesi tuğgeneralden tümgeneralliğe çıkarıldı ve buraya Tümgeneral Metin Gürak komutan olarak verildi. Adı Uludere olayı ile gündeme gelen ve bu yıl görev süresi 1 yıl daha uzatılan Tuğgeneral Rıza Kuğu, EDOK’a atandı.

 

28 Şubatçılara albay makamı

28 Şubat Davası’ndan tutuklandıktan sonra, haziran ayında tahliye edilen 3 general albay kadrosundaki makamlara verildi. Tuğgeneral İsmail Hakkı Önder, kurmay albay kadrosundaki EDOK Harekat Eğitim ve Öğretim Başkanlığı’na, yine tahliye olan Tuğgeneral Metin Keşap Harita Genel Komutanlığı komutan yardımcılığına ve Tuğgeneral Mehmet Faruk Alpaydın GATA’da komutan yardımcılığına atandı. Balyoz Davası’ndan tutuklu bulunan Tuğamiral Şafak Yürekli ise Deniz Kuvvetleri Lojistik Başkanlığı’nda komutan yardımcısı oldu.

 

Orgeneralin kardeşi Bakü’ye

Ergenekon’dan yargılanan ve GATA’da tedavi görürken, bu yılki YAŞ’ta emekliye ayrılan Orgeneral Nusret Taşdeler’in kardeşi Tuğgeneral Nevzat Taşdeler, Bakü Silahlı Kuvvetler Ataşeliğine gitti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yaverliğini yapan Albay İsmail Güneşer terfi ederek 2. Komando Tugay Komutanı oldu.

Ergenekon Davası’nda yargılanan Albay Dursun Çiçek tarafından hazırlandığı iddia edilen bir belgenin, askeri yazışma usullerine uygun olmadığı yönünde bilirkişi raporu hazırlayan Albay Mehmet Partigöç de terfi ederek, Genelkurmay Personel Plan ve Yönetim Daire Başkanlığı’na atandı.

 

Yunanistan’a Türk komutan

YAŞ’ta bir ilke de imza atıldı. Türkiye, en son 100 yıl önce Türk komutanların görev yaptığı Yunanistan’a bir tuğgeneral gönderiyor. Tuğgeneral Hakan Eser, Yunanistan’ın Larissa bölgesindeki Güneydoğu Avrupa Tugay Komutanlığı’nda görev yapacak.

28 Şubat Davası’ndan yargılanan 3 tuğgenerali kızak görevlere atayan YAŞ, Casusluk Davası’ndan tutuklanan daha sonra ise tahliye olan Koramiral Veysel Kösele’yi ise Donanma Komutanı yaptı.

 

O isim Kurmay Başkanı

3 yıl sonra oramiralliğe terfi edebilecek tek isim olan Koramiral Atilla Kezek ise Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı oldu. Güney Deniz Saha Komutanlığı’na Koramiral Hasan Uşaklıoğlu, Kuzey Deniz Saha Komutanlığı’na ise bu yıl koramiralliğe terfi eden Serdar Dülger getirildi.

TSK ile ilgili yargılama süreçleri nedeniyle zor günler geçiren Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda tümamiral kadrosundaki başkanlıklara tuğamirallerin atanması dikkat çekti. Deniz Kuvvetleri Harekat Başkanı Tuğamiral Ömer Faruk Harmancık oldu.

 

CAOC’un adı gitti

Eskişehir’deki NATO’ya bağlı 1. Hava Kuvvet ve 6. Birleşik Hava Harekat Merkezi ’nin (CAOC) adı, 1. Hava Kuvvet Komutanlığı olarak değiştirildi. “CAOC” komutanlık ifadesinden çıkarılırken buraya Korgeneral Abidin Ünal komuta etmeye devam edecek.

Terfi ederek Hava Kuvvetleri Komutanı olan Orgeneral Akın Öztürk’e bir de yardımcı verildi. Korgeneral Turgut Atman, Öztürk’ün yardımcısı oldu. Hava Kuvvetleri Kurmay Başkanı ise Korgeneral Mehmet Şanver oldu.

 

Koşucuoğlu ABD’ye

İstifa ettiği iddiasıyla adı şuradan önce gündeme gelen Tümgeneral Atilla Öztürk, Genelkurmay’dan İzmir’deki Hava Eğitim Komutanlığı’na gitti. Öztürk, burada komutan yardımcısı olarak görev yapacak. Washington’daki Silahlı Kuvvetler Ataşeliği’ne Tuğgeneral Semih Koşucuoğlu atandı. Sahil Güvenlik Komutanı ise Tümamiral Adnan Özbal oldu.

2010’daki YAŞ’ta terfi eden ancak terfi kararnamleri hükümet tarafından imzalanmayan 3 isimden biri olan, tutuklu Tümgeneral Halil Helvacıoğlu’nun da ataması yapıldı. Helvacıoğlu, Jandarma Genel Komutanlığı Denetleme ve Değerlendirme Teftiş Başkanlığı’na vekil olarak verildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler