Tek ihtiyacımız acil demokrasi

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, AKP’nin OHAL’i iktidarı boyunca elde edemediklerini ele geçirmek ve muhalefeti susturmak için kullandığını belirtti.

Yayınlanma: 05.10.2016 - 22:17
Abone Ol google-news

 

Tüm darbe girişimlerine olduğu gibi her türlü anti demokratik uygulamaya da karşı olduklarını vurgulayan TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Koramaz, “Özgür bir Türkiye’de mücadele eden tüm demokrasi güçleriyle dayanışma içinde olacağız” dedi.

OHAL’in uzatılmasına tepki gösteren Koramaz, “Böylesine uzun bir OHAL, ülkenin demokrasiden tamamen uzaklaştırılması ve diktatörlüğe teslim edilmesi demektir. OHAL’in uzatılması ülkemizin ihtiyacı değildir, kabul edilemez” diye konuştu

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, OHAL’in toplumun bütün kesimleri gibi mimar ve mühendisleri de etkilediğine dikkat çekti. Baskı döneminden geçildiğine işaret eden Koramaz, “Özellikle kamuda çalışan üyelerimiz tedirgin. Bir günde çıkarılan KHK’lerle on binlerce kişi görevlerinden alınıyor. Bu tabii aynı zamanda sinik bir toplum yaratmanın aracı olarak da kullanılıyor. Bu anlamda üyelerimiz tedirgin” dedi. Açığa alınanlar arasında geçmiş dönemde TMMOB 2. Başkanlığı da yapan Nail Güler’in de bulunduğunu kaydeden Koramaz, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan Güler’in tüm girişimlerine karşın görevine iade edilmediğini söyledi. Koramaz, Nail Güler’in açığa alınması konusunda da herhangi bir açıklama yapılmadığına dikkat çekti Koramaz, şöyle devam etti: “Üyelerimiz tüm toplum kesimlerinin olduğu gibi parlamentonun devre dışı bırakılmasına, ülkemizin bir dikta rejimine yönlendirilmesine, basının susturulmasına, televizyon kanallarının karartılmasına, radyoların susturulmasına, kısaca olağanüstü halin toplumsal muhalefeti sessiz kılmak için kullanılmasına karşıdır. Bunun için TMMOB ve odaları özgür bir Türkiye’de mücadele eden tüm demokrasi güçleriyle dayanışma içinde olacaklardır.”

Yeni cemaat endişesi

Açığa almaların önce yargı, güvenlik teşkilatı ile başladığını, ardından bilim adamları, öğretmenler, araştırma görevlilerinin görevden alındıklarını söyleyen Koramaz, “Buradan anlaşılan şudur: Özellikle bilim insanları ve eğitmenler, bu ülkede laik, bilimsel eğitimi savunan kesimlerdir. Düşünen toplumun sesidir. İstenen, bu baskı ortamında dinci, gerici eğitimin ve yıllardır AKP eliyle kurumsallaştırılan piyasacı sistemin devam ettirilmesidir. Kamunun hedef alınmasının nedeni budur. Korkumuz görevden alınan kişilerin yerine başka cemaat unsurlarının doldurulmasıdır. Bu noktada tüm toplumsal kesimler gibi biz de endişeliyiz.”

Akıl almaz yasalar

Koramaz, TMMOB’nin tüm darbe girişimlerine olduğu gibi her türlü diktaya ve anti demokratik uygulamalara karşı olduğunu vurguladı. OHAL ile Meclis’in devre dışı bırakıldığını, ülkenin KHK’lerle yönetilmeye başlandığını dile getiren Koramaz, şöyle devam etti: “OHAL ile birlikte AKP’ye muhalif olan tüm kesimler; görevden almalar, baskı, zor, şiddet, gözaltı, mahkeme, hapis gibi araçlarla sindirilmiş, etkisizleştirilmiştir. OHAL dönemi; temel hak ve özgürlüklerin ortadan kaldırıldığı, ifade özgürlüğünün kısıtlandığı, toplumun ilerici kesimlerine dönük saldırıların arttığı, emekçilerin kazanılmış haklarının ellerinden alındığı, işçilerin grev haklarının engellendiği, şiddetin tüm boyutları ile arttığı bir süreç haline dönüştürülmüştür. AKP, OHAL’i tüm iktidar dönemi boyunca elde edemediklerini ele geçirmek, çıkaramadığı akıl almaz kanunları çıkarmak ve toplumsal muhalefetin her katmanını susturmak için kendi çıkarlarına kullanmıştır.”

OHAL’in uzatılması kabul edilemez

Koramaz, OHAL’in uzatılacak olması hakkında da, şu değerlendirmeyi yaptı: “OHAL döneminin sonuna yaklaşılırken, iktidarın MGK’de aldığı tavsiye kararı ile OHAL’in uzatılması, hatta Saray’a bakılacak olursa bir yıldan fazlaya çıkarılması istenmektedir. Bu istek, ülkemizin tüm yönüyle fiili bir başkanlık sistemine teslim edilmesidir. Böylesine uzun bir OHAL, ülkenin demokrasiden tamamen uzaklaştırılması ve diktatörlüğe teslim edilmesi demektir. Şiddeti gittikçe artan sivil diktaya, gericiliğe, karanlığa ve tüm antidemokratik uygulamalara karşı birliğimiz, emeğin ve demokrasinin yanındadır. OHAL’in uzatılması ülkemizin ihtiyacı değildir, kabul edilemez. Ülkemizin tek ihtiyacı, koşulsuz şartsız acil demokrasidir!”

Yarın: Eğitim-Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler