Yeldeğirmeni, Kadıköy’ün Pera’sı

Garı, boğası, operası, tiyatrosu, sineması, denizi, çayırı çimeni, gecesi gündüzüyle Anadolu yakasının gözdesidir Kadıköy!

Yayınlanma: 09.02.2020 - 02:00
Yeldeğirmeni, Kadıköy’ün Pera’sı
Abone Ol google-news

Garı, boğası, operası, tiyatrosu, sineması, denizi, çayırı çimeni, gecesi gündüzüyle Anadolu yakasının gözdesidir Kadıköy! Son yıllarda İstanbullular kadar çevre illerden gelenlerin de gözdesi konumunda. Kimilerince Araplaşan veya memleket insanına yabancılaşan Taksim’den, Cihangir’den akın var, kimilerince gelişen, etkinliklerini arttıran, ekonomik olarak da zorlamayan Kadıköy’ün kendi çekimi bu, kimilerince de Kadıköy, bir kalıba girmeyi reddeden, aydınlık, özgür ve samimi yüzüyle, herkese kendini evinde hissettiren bir atmosfere sahip.  

Her ne sebepten olursa olsun Kadıköy’de bir insan seli, Bahariye’den Moda Sahili’ne akıyor. Bu sele kapılmak istemeyenler için Kadıköy’ün Pera’sı da denilen Yeldeğirmeni, arnavutkaldırımları, tarihi evleri, hızla çoğalan birbirinden ilginç kafeleri, sanat-oyun atölyeleri, grafitileriyle gün doğumundan batımına rengârenk pozlar vererek göz kırpıyor. Yeldeğirmeni’nin hem tarihi, hem kültürel, hem sanatsal değerine sahip çıkan genç muhtarı Sultan Aksu, semtte artan yoğun ilginin güzel olduğu kadar zorlukları olduğunu da söylüyor. Özellikle korumak istedikleri ve bozulmamasını sizin de canı gönülden isteyeceğiniz mahalle kültürü! Herkesin birbirini tanıdığı, çocukların sokaklarda oynadığı, ihtiyaç anında dayanışma-yardımlaşma, balkonlarda demli çay eşliğinde yapılan sohbetlerin sokağa taştığı, her apartmanın önünü mesken tutmuş, kedilerin, köpeklerin olduğu, özenilen, özlenen bir mahalle Yeldeğirmeni.

ATÖLYE VE SANAT MERKEZİ

60’lı yılların ünlü Özen Sineması olan bina restore edilerek 2013 yılında Kadıköy Belediyesi ve özel, sivil sektörlerin işbirliğiyle Tasarım Atölyesi Kadıköy (TAK) olarak Yeldeğirmeni’nde hizmete açıldı. Batur Seçilmiş kuruluşun, tasarımların, fikirlerin uygulanmaya geçtiği bir buluşma noktası olduğu kadar, Özen Sineması’nın geleneğini de sürdürerek ücretsiz sinema gösterileri, film okuma, senaryo yazımı gibi sinemaya destek veren bir yer olduğunu söylüyor. 

Kadıköy Belediyesi’nin mahalleye kattığı bir diğer hazine de, 1895 yılında manastır, okul ve kilise olarak inşa edilen Notre Dame du Rosaire Kilisesi, 2014 yılından bu yana, Yeldeğirmeni Sanat Merkezi olarak hizmet veriyor. İki salonu olan tarihi binada, konserler, konferanslar, toplantılar ve film gösterimleri var. Nisa Erdoğan’dan, 202 kişilik üst salonun caz ve klasik müzik etkinlikleri için ayrıldığını, salonun akustiğinden dolayı klasik müzik gösterilerinin harika olduğunu öğreniyorum. 114 kişilik alt salonda daha çok film gösterileri yapılıyor. Gösterimlerin birçoğu ücretsiz ancak davetiyeye tabi. Türkiye’nin ilk ve tek kadın mizah dergisi Bayan Yanı’nın mekânı “Bayan Yanı Art Project, kadınların ve gençlerin sevdiği bir başka yer. Şu an tadilatta olan mekânın açılması da heyecanla bekleniyor.

SADECE BİLENLERİN GELDİĞİ MEKÂNLAR 

- Yeldeğirmen’nin bir diğer sürprizi de Atölye Hangart, beş yıldır, ilk günkü canlılığı ve sadeliğiyle burada. Sahibi Nuray Kerkük “Caz yapıyoruz, iyi müzik kaygımız dışında bir kaygımız yok, kendini döndürüyor, bazen dolup sokağa taşıyoruz bazen beş kişiyiz. (www.instagram.com/atolyehangart/)  

- İskender Atilla Atasoy’un kurucusu olduğu Perdesiz Sahne hem tiyatro hem atölye olarak, Temmuz 2019’dan bu yana, 30 kişilik mütevazı mekânlarında ayda 20 oyun sahneliyor. Tutkunu oldukları tiyatronun her insana ulaşması için emek veriyorlar. Kazanmaktan çok cepten harcayan Perdesiz, tiyatronun iyileştirici gücünün izleyiciye de bulaşması için ilk mahalle tiyatrosunu da kurdu. Yeldeğirmeni Mahalle Tiyatrosu’nun hedefi, gelirleri sosyal sorumluluk için kullanılmak üzere, 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü’nde bir oyun sahnelemek. 

- Beyoğlu’ndan kaçıp gelenlerden, Raşit Çelikezer, yönetmen, oyuncu, yapımcı, Tiyatro Dell Arte’nin sekiz kurucusundan biri. Hem kafe, hem tiyatro, hem derslikleriyle tiyatro algısını zenginleştirmeyi amaçlayarak kurulmuş, sıcak, samimi bir mekân. 64 kişilik mekânın aylık ortalama 25 izleyicisi var. Şimdilerde bir komedi ve bir gerilim oynuyorlar; Mart ayı için Çehov’un kısa oyunlarından bir derleme hazırlamaya başlamışlar. Ayrıca gazetemizin yazarı Nurduran Duman’ın yazdığı, Gerçek Sağlar’ın oynayacağı oyun için, Kürşat Alnıaçık provalara başlamış bile. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler