Yeni hedefleri Yedikule bostanı

Fatih’te Yedikule bostanlarının da yer aldığı “dünya mirası alanı” ve “Kara Surları İş Koruma alanı”nda daha önce planlanan Yedikule Konakları’nın dışında yeni konut blokları yükselecek.

Yayınlanma: 20.11.2014 - 05:00
Abone Ol google-news

Üzerine bir de açık spor tesisi inşa edilecek. İmar Komisyonu’nun CHP’li üyesi Esin Hacıalioğlu dünyada tarihi eserlerin korunduğuna dikkat çekerek Zemin altı araştırması yapıldığına dair bir tane rapor görmedik. Belki zemin altında bir tarih var. Yeşil alana konutlar ilave edeceğinize orayı kamulaştırın diye tepki gösterdi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) meclis toplantısında dün Yedikule Bostanları ve civarı için hazırlanan plan değişikliği teklifi görüşüldü. Teklife göre bosstanlar üzerine Botanik Park, açık spor tesisi ve konut yapılacak. . Gazetemize konuşan CHP’li Meclis üyesi Esin Hacıalioğlu sur içinde 300, sur dışında ise 500 metrelik koruma bandı oluşturulması gerektiğini ancak teklifte böyle bir koruma alanı oluşturulmadığını vurguladı. Hacıalioğlu “Orada yapılan Yedikule konaklarını yanlış olduğunu bizzat Fatih Belediyesi kabul ediyor. Arazinin kenarına yeni konutlar ilave ediyorlar. Arazinin kenarına konut ilave edeceğinize kamulaştırın. Bostanların yakınında yerleşik bir mahalle var. Buyrun bu mahalleye fonksiyon katalım. Surların koruma altına alınması lazım. Ekolojik tarihi sıfırlıyorlar. Belki zemin altında tarih var” diye konuştu.

 

“Yeşil alan korunmalı”

Teklif için Ulaşım Planlama Müdürlüğü olumlu, Yeşil Alan ve Tesisler Yapım Müdürlüğü olumsuz görüş bildirdi. İstanbul Yenileme Alanları Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu da teklifi uygun buldu. Teklifte “Açık Spor Tesisleri” alanının bir kısmı konut alanına alınırken parklar ve dinlenme alanında kalan bir kısım da açık spor tesisi alanına dahil edildi.

Komisyon plan değişikliğine “Teklife konu alan içerisinde yer alan konut alanları bir bütün halinde değerlendirilerek Fatih Belediyesi tarafından kentsel tasarım projesi hazırlanacak ve ilgili kurul onayına sunulacaktır. Konut alanlarında yer alan blok ebatları bu projeye göre netleştirilerek kuruldan onaylı projeye uygun olarak 1/1000 ölçekli plana yeniden işlenecektir. Kuruldan onaylı projesine göre 1/1000 ölçekli planda yeniden düzenleme yapılmadan konut alanlarında yapı ruhsatı düzenlenemez” notunu ekleyerek meclise havale etti. CHP’li üyeler plan değişikliği için ret oyu kullanırken AKP’li üyelerin “”evet” oyu ile değişiklik onaylandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler