Yeniden doğuyorlar

Gazetemizin iki duayeni İlhan ve Turhan Selçuk, ölümlerinin 5. yılında anıldı

Yayınlanma: 22.06.2015 - 06:24
Abone Ol google-news

Aydınlanma bilgelerimiz, gazetemizin eski imtiyaz sahibi ve başyazarı İlhan Selçuk’la kardeşi, gazetemiz çizeri, Türk karikatürünün duayen ismi Turhan Selçuk’u ölümlerinin 5. yılında, Hacıbektaş’taki yurtlarında özlemle andık.

Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu’yla gazetemizin ortaklaşa düzenlediği Selçuk kardeşlerin anma töreni, Çilehane mevkisindeki Ozanlar Yolu üzerinde bulunan “İz Bırakan Aydınlar Gömütü”nde başladı. Selmanpakoğlu, burada yaptığı konuşmada iki çınarın bir arada anıldığını belirterek “Çok sıkıntılar yaşadılar, yılmadılar. Aydınlanmanın en önemli özelliği dik durmak, yılmamaktır” dedi.

Turhan Selçuk’un kızı Aslı Selçuk, anma törenin Babalar Günü’ne denk geldiğini vurguladığı konuşmasında, “Turhan’la İlhan, Cumhuriyetin içine doğdular. Birlikte baskıcı, çıkarcı hükümetlere muhalefet ettiler. Davalarla uğraştılar, sorgulandılar, hapis yattılar, işkence gördüler, en amansız koşullarda bile ödün vermediler. İkisi de caymaz birer Atatürçüydüler” dedi. Turhan Selçuk’un eşi Ruhan Selçuk, Selçuk kardeşlerin insanların kalbinde taht kurduğuna dikkat çekti. Selçuk, “Zamanın ötesine taşındılar; ama onlar her gün yeni doğanlardan... Selçuk kardeşler şimdi ve her zaman aramızda. İnsanları aydınlatmaya devam edecekler” dedi.

Gazetemiz yazarı Miyase İlknur, Selçuk kardeşlerin gömütleri başında yaptığı konuşmada, “Bizleri hem yetiştirdiler hem de bize direnmeyi öğrettiler. Buraya iki yıl öncesine kadar umutsuz geliyordum; ama artık umudum var. Zor zamanda açan Japon gülleri geçen yıl toprağı yarıp çıktı. Bu yıl fidan oldu. Japon gülleri yurdun her yerinde öbek öbek açtı” diye konuştu.

Gazetemiz yazarı ve CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay’sa Selçuk kardeşlerin gömütü başında ve Selçuk Kardeşler için düzenlenen panelde yaptığı konuşmada, Babalar Günü’ne vurgu yaparak, gazetede İlhan Selçuk’a “baba” dediklerini belirtti.

 

Güven kaynağı

“Babaocağının insan için her şeyden önemli olduğunu” söyleyen Balbay, “Yeryüzündeki hiçbir şey daha güvenli değildir. İlhan Selçuk da hem Cumhuriyet gazetesi için hem de Türkiye için güven kaynağıydı” diye konuştu. İlhan Selçuk’un kendilerine “Kimse Cumhuriyet gazetesinden büyük değildir” dediğini anımsatan Balbay, “Onlar Cumhuriyet’le birlikte yaşıyor, onları aramızdan ayrılmış görmüyorum. Yalnızca bedenleri bizden uzak, önlerinde saygıyla eğiliyorum”dedi. Ergenekon davası sürecinde Selçuk’un sağlığını büyük ölçüde kaybettiğine dikkat çeken Balbay, “3 Mart 2009’da evinde bir kahve içtik. O günkü burukluğu, değerlendirmeleri çarpıcıydı. İlhan Selçuk Soğuk Savaş’ın ardından devletle barışmanın hazzını yaşıyordu. AKP’den sonraysa ‘Devlet ile barıştık, ama hükümetle küstük’ demişti. Bu davaları açanların ellerinde kan var. ‘Biz yapmadık o yaptı’ diye sıyrılamazlar. Dönemin zamane gazeteleri 12 insanın bedeninin bu dünyadan göçmesine neden oldular; ama bu davalarda hiç kimse itirafçı olmadı, pişmanlık dilekçesi yazmadı. Bu umudun varlığını gösteren bir ışık.”

Gazetemiz yazarı Şükran Soner de konuşmasında, medyanın önemine değindi. Medyanın artık silahtan daha güçlü olduğunu söyleyen Soner, “Yönetenlerin algı yönetimini çok iyi kullandıklarını biliyoruz. Türkiye’nin bu dönemdeki basın özgürlüğü kayıtları dünya gazete örgütleri tarafından da net bir şekilde görüldü. Bu nedenle kongrelerini İstanbul’da yaptılar ve çok büyük katılım gerçekleştirdiler” dedi.

 

İki üniversite gibi

Öğretim görevlisi Suay Karaman’sa İlhan Selçuk için “O bir filozoftu” ifadesini kullandı. “Cumhuriyet’i okumak, özellikle İlhan Selçuk’u okumak insana iki üniversite bitirtir. Emperyalizmi iyi tanımalıyız ki Mustafa Kemal’e ve İlhan Selçuk’lara layık olabilelim” ifadelerini kullandı.

Eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu ise Selçuk kardeşlerin varlıklarının ve mücadelelerinin Cumhuriyet için olduğunu söyledi.

Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi’nde Turhan Selçuk’un karikatürleriyle Hasan Fehmi Hızal’ın “Abdülcanbaz” heykel sergisinin açılış gerçekleştirildi. Gazetemiz imtiyaz sahibi Orhan Erinç, İlhan Selçuk’un “Gazeteciliği, gazetecilik kuralı içinde yaparsan zengin olma olayın yoktur” sözünü doğrulayanlar arasında olduğunu kaydetti. Erinç, “Her iki kardeş de bu tercihlerini, alçakgönüllülüklerini yaşamları boyunca sürdürdü. Biz de onların Aydınlanmaya verdiği katkıyı ödünsüz bir şekilde sürdürüyoruz” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler