Yine ağaç kesecekler

Kanadalı TECK Madencilik firması, Çanakkale’nin Yenice ilçesi Çakıroba köyü mevkiindeki orman ve ağaçlandırma alanında cam, seramik ve boya sanayiinde kullanılan feldispat arayacak. Maden için ağaçlar kesilecek, verimli tarım toprakları kazınacak.

Yayınlanma: 03.01.2015 - 23:07
Abone Ol google-news

Türkiye’de 20 yıldır faaliyet gösteren Kanadalı TECK Madencilik firması, Çanakkale’nin Yenice ilçesi Çakıroba köyü mevkiindeki orman ve ağaçlandırma alanında cam, seramik ve boya sanayisinde kullanılan feldispat arayacak. Gönen Barajı’nın uzun mesafeli koruma alanında kalan maden arama sahasında yapılacak açık ocak işletmeciliği için yine ağaçlar kesilecek, verimli tarım toprakları kazınacak.

Çanakkale Valiliği’nin uygun bulduğu feldispat ocağı projesi için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başlatıldı. Maden ocağı için hazırlanan proje dosyasındaki bilgilere göre ÇED incelemesi yapılacak alan orman ve şahıslara ait tarım arazileri içerisinde kalıyor. Çanakkale’nin 1/100 binlik Çevre Düzeni Planı’na göre ise maden sahası hem orman hem de ağaçlandırılacak alanlar üzerinde.

Aynı zamanda Gönen Barajı uzun mesafeli koruma bandında kalan maden ocağı civarında 22 kuş türü de tespit edildi. 22 kuş arasındaki “Coracias garrulus” (Göz kuzgun), Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Türlerin Kırmızı Listesi’nde (IUCN) “tehdite yakın” kategorisinde bulunuyor.

 

Ağaçlar izinle kesilecek

Proje kapsamında orman alanları için gerekli izinlerin alınmasının ardından ağaçlar kesilerek arazideki hazırlık işlemlerine geçilecek. Üretime başlamadan önce 0.25 metre kalınlıktaki toprak kaldırılacak. İşlemin sonunda 2 bin 100 metreküp toprak kazınmış olacak. Arazinin hazırlanması ve sonrasında üretim aşamasında bölgede yoğun toz emisyonları da oluşacak. Maden sahasına en yakın koruma alanı, 130 metre batısında bulunan “kaynak koruma alanı”. Maden sahası aynı zamanda 1. derece deprem bölgesi içinde yer alıyor. ÇED alanına en yakın dirifay, 800 m uzaklıkta yer alan Çakıroba Fayı.

 

12 bin ton kazı, 7 bin ton cevher

Sahada yapılan rezerv tespit çalışmaları sonucunda; alanda 50 bin tonluk bir feldispat rezervinin mevcut olduğu düşünülüyor. Feldispat üretim faaliyetleri kapsamında; yılda toplam 5 bin ton cevher üretimi yapılacak. 7 bin 500 ton cevher açık ocak madenciliği yöntemiyle çıkartılacak. Yıllık toplam kazı miktarı ise 12 bin 500 ton. Şirket bölgede kurşun ve feldispat olmak üzere iki adet ocak planlamış ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne başvuru yapmıştı. Ancak firma, kurşun ocağı yatırımından vazgeçince başvuru dosyasının iadesini istedi. Bu nedenle yeniden ÇED Yönetmeliği kapsamında tekrar proje hazırlayarak eski kurum görüşleri ile birlikte başvuruda bulundu. Çıkartılması planlanan feldispat cevheri yüzeye yakın olduğu için açık madencilik yöntemi kullanılacak. Proje kapsamında 663 hektarlık ruhsat alanı içinde 2 hektarlık ÇED alanı belirlendi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler