YSK’ye transparan itirazı

CHP Köşk seçiminde kullanılan oy zarflarının değiştirilmesini istedi.

Yayınlanma: 04.08.2014 - 22:37
Abone Ol google-news

 

CHP; cumhurbaşkanı seçimlerinde kullanılan “şeffaf” zarfların “gizli oy ilkesini ve dolayısıyla seçim güvenliğini ihlal ettiği” gerekçesiyle değiştirilmesi için Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) başvurdu. CHP’nin Seçim ve Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, ilk olarak yurtdışında kullanılan 60 gramlık zarfların pazar günü Türkiye’de yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turundan önce içini göstermeyen kalın zarfla değiştirilmesini talep etti. İktidarın cumhurbaşkanı seçimlerinde de 12 Eylül darbesi dönemindeki taktiklere başvurduğunu belirten Tezcan, “Biz ısrarla ‘Tayyip Erdoğan, Kenan Evren’in kopyasıdır’ diyorduk. Cumhurbaşkanlığı seçimi için bastırılan zarflar bunun örneği oldu” dedi.

Bülent Tezcan, dün YSK’ye yaptığı başvuruda yurtdışı seçmenlerin oy kullanma sırasında oy zarflarının yapısı gereği zarfların içindeki oy pusulalarının görülebildiği ve oyun hangi aday için kullanıldığının tespit edildiğini belirtti. Tezcan, vatandaşın kullandığı oyun kapalı zarf içinden görünmesinin uluslararası sözleşmeler, anayasa ve yasalarla güvence altına alınmış olan gizli oy ve seçim güvenliği ilkesine aykırı olduğuna dikkat çekerek şu görüşlere yer verdi:

“Oy sayım ve dökümüne geçilmeden önce kullanılan oyun belli olmasını engelleyecek önlemlerin hızla alınması ve aksaklıkların önüne geçilmesi gerekmektedir. Bu nedenle daha kalın kâğıttan oy zarflarının yeniden bastırılmasını ve seçimlerde yeni oy zarflarının kullanılmasını isteme zorunluluğu doğmuştur. Cumhurbaşkanlığı seçimi için kullanılan oyun görünmesini engelleyecek şekilde yeniden oy zarfı bastırılması ve yurtiçi seçim gününden önce seçim kurullarına gönderilmesini talep ederim. ”

Başvuruyla ilgili Cumhuriyet’e bilgi veren Bülent Tezcan, 30 Mart yerel seçimlerinde de, cumhurbaşkanı seçimlerinde de 60 gramlık aynı zarfların kullanıldığı bilgisinin verildiğini ifade etti. Ancak yerel seçimlerdeki oy pusulaları çok uzun olduğu için katlanarak zarfa konulduğunu, bu nedenle de kullanılan oyların görünmediğini anlatan Tezcan, cumhurbaşkanı seçimlerinde kullanılan oy pusulasının ise katlamadan zarfa sığacak büyüklükte olduğunu ve zarfın şeffaf olması nedeniyle de kullanılan oyun göründüğüne dikkat çekti. Normalde, YSK’nin bu durumu öngörüp, cumhurbaşkanı seçiminde kullanılacak oy zarflarını daha kalın gramajlı kâğıttan seçmesi gerektiğini ifade eden Tezcan, “O zaman niye pusulaları zarfa koyuyoruz, o zaman zarfsız atalım. Zarf bastırıyorsanız, kullanılan oyun görülmesini engelleyecek şekilde olmalı. Yapmıyorsanız seçim güvenliğiyle ilgili seçim idaresi gerekli önlemi almamış demektir, biz hızla gerekli önlemin alınmasını talep ediyoruz” dedi.

12 Eylül yöntemi’

Cumhurbaşkanı seçiminde kullanılacak zarfların, 12 Eylül darbe yöneticilerinin tutumunu anımsattığını belirten Tezcan, şu görüşleri dile getirdi:

Biz ısrarla, ‘Recep Tayyip Erdoğan, Kenan Evren’in taklididir, kopyasıdır’ diyorduk. Son cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bastırılan oy zarfları da bunun örneği oldu. 1982 Anayasası referanduma gönderildiğinde oy kullananlar hatırlayacaktır; zarflar şeffaftı, askerler sandık başında bekliyordu, kimin evet, kimin hayır oyu kullandığı şeffaf zarflardan kontrol ediyorlardı. Yimdi de yaratılan Tayyip rejiminde cumhurbaşkanlığı seçiminde zarflar şeffaf, kime oy verdiğni vatandaşın görmesini, vatandaşın oyunun ifşa edilmesini sağlayacak oy zarfları basılmış. Bunun hiçbir mazereti olmaz. Vatandaşlar fişlemenin bu kadar yaygın olduğu bir dönemde, oy kullanırken bile rahat hareket edemeyecek, tedirgin olacaktır anlamına geliyor bu. Bu noktada YSK’nin derhal 10 Ağustos’taki oylama öncesinde hızla önlem alıp kalın gramajlı kâğıtla içini göstermeyecek şekilde oy zarflarını bastırıp, hızla seçim bölgelerine göndermesi, gümrüklerde kullanılan oyların da hızlı bir şekilde değiştirilmesi gerekiyor. ”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler