Yüce Zeus'un oğlunun yeni serüvenleri

İlk Suudi Arabistan filmi “Vecide”nin dışında, doğrusu “Anormal Aktivite 2”, “Cin”, “Dehşet Kasabası”, “Korku Yolu” gibi pek de seyredeğer nitelikte olmayan filmlerin gösterileceği yeni haftada bir de tarihsel epik-fantastik film gösterime giriyor: “Herkül: Özgürlük Savaşçısı”.

Yayınlanma: 25.07.2014 - 09:21
Abone Ol google-news

Yunan mitolojisinde Herakles, Roma mitolojisinde Herkül adıyla tanınan, tanrılar tanrısı Zeus’un ölümlü prenses Alkmene’den olma oğlu, yarı tanrı-yarı insan Herkül öyle güçlü bir savaşçıdır ki daha bebekken bile Zeus’un kıskanç karısı Hera’nın onu öldürmek için gönderdiği iki yılanı elleriyle boğar. İnsanın savaşma ve direnme gücünü simgeleyen bu efsanevi antik kahraman, Atina kralı Eurystheus’un buyruklarıyla belirlediği, çevresine korku salan, postu delinmez Nemea aslanını, zehir saçan 9 başlı Hydra canavarını, Erymanthos dağındaki devasa yaban domuzunu, Hades’in bekçisi üç başlı, korkunç köpeği öldürmek, vb. gibi mitolojide anlatılan 12 zorlu görevi yerine getirdikten sonra huzuru bulmak için Karadeniz kıyılarına yerleşmek ister. Ama karısıyla çocuklarının ölümüne sebeb olduğundan ötürü duyduğu vicdan azabı da içini kemirir durur.

Bu kez Dwayne Johnson tarafından canlandırılan, aslan postlu, namlı mitoloji kahramanının, sessiz sinema döneminden beri şimdiye dek birçok kez beyazperdede anlatılmış ve bazılarını da seyrettiğimiz onca serüveninden sonra işte bugün gösterime giren, zengin kadrolu ve gösterişli Amerikan epik yapımı “Hercules-Herkül: Özgürlük Savaşçısı”nda, kahramanımız sadık arkadaşlarıyla beraber takılıyor. Sıcak bir aile dayanışması içinde, birbirlerine kol kanat geren, Herkül’e tüm efsanevi eylemlerinde destek olmuş, Spartalı Autolycus (Rufus Seewell), attığını vuran okçu Amazon kızı Atalante (Ingrid Bolso Berdal), mantığını duygularına karıştırmayan, akıllı Amphiaraus (Ian McShane), insandan çok vahşi bir hayvanı andıran Tydeus gibilerinden oluşan 6 sadık adamıyla Trakya krallığına göz dikmiş hırslı muhteris Lord Cotys’in (John Hurt) emrine girip ağırlıklarınca altın karşılığında bu kez paralı askerlik yapıyor özgürlük savaşçısı kahramanımız.

Herkül’ün yeni ama çok beylik serüvenlerini görüntülüyor “Herkül: Özgürlük Savaşçısı”, yaklaşık 100 dakika boyunca. Bu yıl Renny Harlin imzalı, vasatı aşamayan “The Legend of Hercules-Herkül: Efsane Başlıyor”dan sonra karşımıza gelen bu ikinci Herkül filmi, göz alıcı Imax teknolojisinin 3 boyutlu cazibesiyle tezgahlanmış, parlak kadrosunda John Hurt, Rufus Sewell, Ian McShane gibi tanınmış İngiliz aktörleri de yer almış, panoramik görüntüleri de yılların usta kameramanı Dante Spinotti’ye ait olan ama ne yazık ki Ryan Condal-Evan Spiliotopoulos ikilisinin yazdığı senaryosuysa, çizgi roman yüzeyselliğinden öteye geçemeyen, baştan sona TV’nin bol rayting alan en popüler tarihsel dizisi “Taht Oyunları”ndan esinlenilmişe benzeyen, şiddet ağırlıklı, vurdulu kırdılı savaş sahneleriyle dolu sığ bir seyirlik.

Yaklaşık yarım yüzyıl önce, çocukluk yıllarımızda, Bay Dünya ve Bay Evren unvanlarına sahip, bol adeleli ve yakışıklı vücut şampiyonu Steve Reeves’in mitolojinin bu yenilmez kahramanını sinemada canlandırdığı, İtalyan-Cinecitta yapımı Herkül filmleri, 1958’den başlayarak ortalığı sarmış, bütün dünyada çok iyi gişe yapmış, giderek bir furyaya dönüşmüştü Peplum modası denen, antik çağlarda geçen, bu kılıçlı-dövüşlü, erotik de olabilen, eğlencelik tarihsel yapımlar, (tıpkı 10 yıl kadar sonra yine İtalya’dan çıkıp patlak vererek ortalığı saracak olan Spagetti Western filmleri akımı gibi). S. Reeves’in ardından Reg Park, Mark Forest, Brad Harris, Kirk Morris, Mitchel Gordon, Mickey Hargitay, Alan Steel (gerçek adı Sergio Ciani), Gordon Scott, Arnold Schwarzenegger ve 1980’lerdeki Lou Ferrigno gibi anımsayabildiğimiz başka gelişkin kaslı, iri kıyım ve yakışıklı vücutçular rol almışlardı, 1958-68 arasında çevrilmiş Herkül-Masist filmlerinde.

Özetle Hollywood’un antika niteliğindeki İtalyan Peplum filmleri modasını yeniden canlandırma çabasının da ürünü sayılacak, bolca aksiyon cilası çekilmiş bu yeni Herkül çeşitlemesini, filmografisindeki en önemli başarısı olarak “Rush Hour-Bitirim İkili” türünden komik aksiyonları gösterilebilecek, büyük stüdyolara bağlı memur yönetmen statüsündeki Brett Ratner çekmiş yönetmiş. Gayet yüzeysel bol aksiyonla karışık, gerçekçi dehşet verici, kanlı ve şiddetli savaş sahnelerinden ibaret bu sözümona epik “Hercules-Herkül: Özgürlük Savaşçısı”, bizce zayıf haftanın zayıf filmlerinden biri.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler