Yunanistan’da aşırı sağdan AP’ye üç vekil

İkinci tur yerel ve erken genel seçimlere hazırlanan Yunanistan’da, parlamentoya gireceği tahmin edilen aşırı sağcı partilere bir yenisi daha eklendi. Avrupa Parlamentosu seçimlerinin geçen hafta gerçekleştirildiği ülkede, Yunan Çözümü Partisi, yüzde 4.18 oranında oyla bir sandalye kazanmayı başardı.

Yayınlanma: 31.05.2019 - 22:50
Abone Ol google-news

2014 AP seçimlerine göre, oy oranı yüzde 9.39’dan yüzde 4.88’e gerileyen ırkçı Altın Şafak partisi de AP’ye iki milletvekili sokmuş oldu. Eski Maliye Bakanı, sol çizgiden Yanis Varufakis’in MeRA25 Partisi ise yüzde 2.99 oranında oy alarak, yüzde 3’lük barajın altında kaldı ve AP’ye giremedi. Seçim yarışına katılan parti ve ittifakların sayısının 40’a ulaşmış olması da dikkat çeken bir başka noktaydı. Ülkede yarın ikinci tur yerel seçimler için sandığa gidilecek.

Kimi uzmana göre, Yunan Çözümü Partisi ülkede 7 Temmuz’da yapılması planlanan erken genel seçimlerde de yüzde 3’lük barajı geçerek meclise girebilir. Partinin lideri Kyriakos Velopoulos (53), aşırı milliyetçi söylemleriyle tanınan bir gazeteci ve yazar. Sunuculuk da yapan Velopoulos, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e övgüleriyle biliniyor. Ayrıca aralarında “Dördüncü Reich burada”, “Yunanistan kanıyor”, “Bunlar Türkler”in bulunduğu 25 kitabı yayımlanmış durumda.

‘Sınıra duvar örülsün’

Velopoulos, son zamanlarda, yasadışı göçmen akışını durdurmak için, Türkiye-Yunanistan sınırına duvar örülerek, mayın tarlası kurulması gerektiğine ilişkin çıkışlarıyla gündemdeydi.
Kyriakos Velopoulos, Yorgos Karacaferis liderliğindeki aşırı sağcı Halkçı Ortodoks Hareketi’nin (LAOS) milletvekilliğini de yapmış bir isim. Bu arada Karacaferis, AP seçimlerinde partisinin barajın altında kalmasının ardından, liderlikten ayrılacağının sinyalini verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler