Zamanaşımı kararını tanımıyoruz

Sivas'ta katledilen 35 kişi, Roboskili ailelerin, Somalı maden işçilerinin de katılımıyla anıldı. 21 yıl önce yaşanan acı hâlâ ilk günkü gibi tazeydi.

Yayınlanma: 02.07.2014 - 22:23
Abone Ol google-news

Sivas’ta 21 yıl önce 2 Temmuz 1993’te Madımak Oteli’nde yakılarak katledilen 33 aydın ve sanatçı ile 2 otel görevlisi dün Sivas’ta düzenlenen törenlerle anıldı. Türkiye’nin dört bir yanında Sivas’a giden on binlerce kişi Bilim Kültür Merkezi’ne dönüştürülen Madımak Oteli’nin utanç müzesi yapılması talebini bir kere daha yineledi. Anma törenlerine Roboskili aileler ve Somalı maden işçilerinin yanı sıra HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu, HDP ve CHP milletvekilleriyle, TBB Başkanı Metin Feyzioğlu da katıldı.

Sivas katliamı anma törenleri için Alevi örgütleri Seyrantepe Cemevi önünde, sivil toplum kuruluşları ise Eğitim-Sen önünde toplanarak saat 10.00’da yürüyüşe geçti. İki yürüyüş kolu Ethembey Parkı önünde birleşerek Mevlana Caddesi ve Cumhuriyet Meydanı üzerinden Madımak Oteli’nin önüne yürdü. Sivas katliamında Madımak katliamında yakınlarını yitirenler ellerinde yakınlarının fotoğrafı yürüyüş kortejinin önünde yer aldı. Yürüyüş boyunca “Gün gelecek, devran dönecek katil devlet halka hesap verecek”, “Sivas’ın ışığı sönmeyecek”, “Sivas’ı yakanlar, AKP’yi kuranlar”, “Madımak utanç müzesi olacak”, “Bu daha başlangıç, mücadeleye devam” şeklinde slogan atıldı. 28 Aralık 2011’de 34 kişinin öldürüldüğü Roboski’den gelen aileler ve geçen ay yaşanan maden faciasında 301 madencinin yaşamını yitirdiği Soma’dan gelen maden işçiler de anma etkinliklerine katıldı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, milletvekilleri Malik Ecder Özdemir, Mahmut Tanal, İlhan Cihaner, Aylin Nazlıaka, Erdal Aksünger, Muharrem Işık, Binnaz Toprak, Orhan Düzün, Mehmet Hilalkaplan, Ayten Ertemir, Sakine Öz, Kamer Genç, Uğur Bayraktar, Nurettin Demir, HDP Eş Genel Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ , HDP milletveli Sabahat Tuncel, Sırrı Süreyya Önder, Faysal Sarıyıldız, Nursel Aydoğan, HDP PM üyesi sanatçı Pınar Aydınlar ve sanatçı Mustafa Özarslan ile Türkiye Barolar Birliği Genel Başkanı Metin Feyzioğlu etkinliklere destek verdi.

Katliamda yaşamını yitirenlerin aileleri Madımak Oteli önünde gözyaşlarını tutamadı. Olayda yaşamını yitirenler arasında yer alan Murat Gündüz’ün annesi Kifayet Gündüz ve aynı ismi taşıyan kardeşi Murat Gündüz birbirlerine sarılarak uzun süre gözyaşı döktü. Aileler ve katılımcılar Madımak Oteli önüne karanfil bıraktı. 1 dakikalık saygı duruşunun ardından otelde yaşamını yitirenlerin isimleri tek tek okundu, katılımcılar ise “Burada” diye bağırdı. Gezi Direnişi’nde yaşamını yitiren gençlerin isimleri de tek tek okundu ve direniş selamlandı.

 

Utandıran arbede

Madımak Oteli önünde CHP’li gençlerle bir grup ESP’li arasında atılan sloganlar nedeniyle kısa süreli gerginlik yaşandı. Gençler arasındaki gerginlik tertip komitesi üyelerinin araya girmesiyle büyümeden önlendi.

 

'Yobaz yaktı, devlet baktı'

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Müslüm Doğan, Madımak Oteli utanç müzesine dönüştürülene kadar mücadelelerine devam edeceklerini belirterek “Bu binadan bilim çıkar mı, kültür çıkar mı” diye konuştu. Alevi Kültür Derneği Genel Başkanı Doğan Demir, Madımak’ta 21 yıldır yanan ateşin halen söndürülemediğini söyledi. Alevi Vakıflar Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı İsmail Saçlı ise “Burada yobazlar yaktı, devlet baktı, yargı akladı. Ben Sivaslı bir Alevi olarak Sünni komşularıma seslenmek istiyorum. Madem paydaşsak gelin burada canlarımızı birlikte analım. Burası müze olsaydı, biz canlarımızı mezarları başında anardık” dedi. Madımak davası avukatlarından Şenel Saruhan, “Sivas katliamının insanlığa karşı suç olarak kabul edilmesi için bekliyoruz. Yargıtay vicdanını, yüreğini açsın ve şunu görsün” diye konuştu.

 

Tabeladan çıkaracağız

TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, “Burada, utanç müzesi olması gereken yerde, katliamda ölenlerin yanına yazılan 2 katilin isimler oradan kazınana kadar içimiz yanmaya devam edecek. El birliği ile o isimleri oradan kazıyacağız” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler