Şehircilik! (8)

02 Ekim 2018 Salı

Amerikan Valt Disney yarattığı, karikatür içerikli “Miki Fare çizgi romanı” ve “çizgi filmi” ile dünyanın her köşesinde 7’den 70’e kadar herkesçe tanınmış bir sanatçıydı. Sonra kurduğu “Disneyland” şirketiyle, çizgi kahramanlarının canlandırıldığı büyük eğlence parklarını yarattı.
Bunlardan biri ABD’de “iklim koşulları nedeniyle 12 ay boyunca ziyaretçi bulacağı”, denize yakın Kaliforniya ve Florida eyaletlerinde 2 yeri seçti. “Disneyland” adlı bu iki parkı da gezdiğimde büyülenmiştim…

***

2010’da Başkent Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara’da “Disneyland projesi” için TOKİ’yle Eskişehir Yolu üzerinde 3 bin 700 dönümlük arazinin ihalesinin yapılmasını şöyle önerdi:
“Disneyland, Ankara’nın en önemli projesidir. Bu projeyle Ankara’da taksicisinden simitçisine kadar herkes kazanacak. Oteller dolacak. İş merkezleri hareketlilik kazanacak. Yıllık 6 milyon turist gelmesi bekleniyor! Disneyland’ın İstanbul ve Antalya’ya kayması için çaba sarf edenler var. Disneyland’ı bir an önce yapmak ilk önceliğimiz olmalı!”
Gökçek, 2011’de ABD’de inceleme yaptı. “Disneyland” adı “patent” konusu olduğundan tasarımına “Ankapark” adını verdi.

***

Ankapark’ın 16 bin 100 metrekare kapalı, 1 milyon 46 bin 600 m2 açık alanında küçük - büyük 1217 oyuncak, 14 adet 320 kişilik “roller coaster (hız treninin)yer alması öngörüldü. Ankapark’ta, 70 metrelik dev dinozorun yanı sıra 5 bin m2’lik “Dinazorlar Müzesi” de yer alıyor!
Ayrıca Ankapark’a ulaşım için biri 3.2, ötekisi 3.7 km uzunluğunda iki “teleferik hattının” da yapımı öngörüldü! Ankapark’ın 2014’ün sonunda tümüyle bitirilmesi planlandı! Giriş ücreti 50 TL olacaktı. 11.12. 2015 Sabah:
Ankapark gelecek yıl hizmete girecek… 16.4 2016 Habertürk: Ankapark’ın açılışı gelecek yıl yapılacak… 4.10.2017 Milliyet: Ankapark’ta açılış tarihi 23 Nisan 2018… Geldik 2018’e! Nerede Ankapark?

***

Yeni Belediye Başkanı Mustafa Tuna’ya göre 2 milyar, kimlerine göre 1.6 milyar harcanan ve bitmesi için 741 milyar lira daha gereken Ankapark’a Gökçek’e göre ise 1.4 milyar lira harcanmış! Her nedense işletmesinden vazgeçen Gökçek ihaleye başvurdu!
Gariptir Gökçek’in bu görkemli yatırımının işletmesi için açılan 5 ihalede de “talip” çıkmadı!
6. ihaleye tek başına katılan “GBM Ticaret A.Ş. ve Çelik Ortak Girişim Grubu”, Ankapark’ın işletimine yıllık 26 milyon 400 bin lira kira ve gelirinin yüzde 3’ünü Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ödemek koşuluyla kazandı.
İhaleyi kazanan şirketin Çinli ortağı ilk yıl için 100 bin, ikinci yıl için 200 bin ve üçüncü yıl 500 bin olmak üzere Çin’den turist getireceğinin “güvencesini” verdi. Çinliler, burunlarının dibindeki Hong Kong Adası’ndaki Disneyland yerine Ankaraya uçarlar mı dersiniz?
Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Ankapark ihalesini alan firma 1 yıl sonra batık firma olacak!” dedi.

***

Tuna’nın Ankapark hakkındaki ilk açıklaması şöyle:
“Kaldırılmasına ya da bölünerek başka illere taşınmasına karar verilse bile, ne kadara mal olacağını da bilmiyoruz. İşletmeye başlansa, her yıl ortaya çıkacak kamu zararını ise hiç kestiremiyoruz!”
Hürriyet gazetesinden Deniz Zeyrek’in yorumu şöyle:
“Sorun işletme maliyetiymiş. Şu anda bile 300 çalışanı varmış. Tam kapasite ile çalıştığında 3 bin çalışanı olacakmış. Bu sayının Ankara’da Keçiören, Mamak, Altındağ gibi belediyelerde çalışan personel sayısına yakın olduğunu hatırlatmam lazım.
Peki, şimdi biz, Atatürk Orman Çiftliği arazisinin gittiğine mi yanalım, 2 milyar TL’nin plansız, programsız bir şekilde çöpe atılma ihtimaline mi ağlayalım? Ne yapalım?
Yoksa oturup gerçekten hayret mi edelim?”

***

Hadi diyelim Çinli şirket aşamalı olarak 500 bin Çinli getirecek… Ankara’nın iklim koşullarına göre hangi aylarda? Temmuz, ağustos, bilemediniz eylül değil mi? Peki, kış koşullarında hangi Türk ya da yabancı Ankara’ya gelip dev dönme dolaba binmek ister? Peki, 500 bin turist Ankara’da hangi otelde kalacak?
İç turizm yokken yaz aylarında Ankaralılar Gençlik Parkı’nda eğlenirlerdi. Ama 1970’lerden sonra “Gençlik Parkı” dışlanmadı mı? 5.5 milyon nüfuslu Ankara’da bugün acaba kaç kişi Gençlik Parkı’na gidiyor? Gençlik Parkı neden yitik?

***

23.5.2017 Hürriyet: Gökçek’in deneme için konukları ile bindiği “roller coaster” havada 10 dakika kilitlendi!
30.11. 2017 Hürriyet: Açılmayan Ankapark’ın bakımına 64 milyon lira.
21.7.2018 Sözcü: Oyuncaklar paslandı.
4.8.2018 Sözcü: 1.6 milyar liralık Ankapark çürüyor. 29.8.2018 Hürriyet: Ankapark, Ankara’nın başına bela oldu!
Önce yılların “Gençlik Parkı’nı” dışla, sonra da “Ankapark’ı” sorunlar yumağına dönüştür. Sorumlulara neden hesap sorulmuyor?
Not: Devam edecek…)  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları