Şehircilik... (9)

09 Ekim 2018 Salı

“Kaldırım” sözcüğünün kökenini anımsar mısınız? Türk Dil Kurumu’nun “Türkçe Sözlüğü”ne boşuna başvurmayınız... Anımsatalım...
Yunancada bu sözlüğün karşılığı “kalo dromos (iyi yol)!idi... Osmanlı döneminde İstanbullu Rumlar bu sözlüğü “kalodromo” olarak kullanırlardı. Zamanla söylene söylene bu sözcük, dilimize “kaldırım” olarak geçmişti.
Bu oluşum sonrasında “kaldırım” sözcüğü, İstanbul’dan Yunanistan’a “kaldırimi” olarak geri döndü! İşin ilginç yanı, bugün Yunanlara bu sözcüğün kökenini sorduğunuzda “Türkçe” derler!

***

Başkentin “kaldırımlarına (iyi yollarına) göz atalım...
3.07.2010 Habertürk: Bozuk ve parçalanmış kaldırımlardan çok çeken Başkentliler şimdi de kaldırıma park yapan arabalardan çekiyor... Kaldırımlarla parklar galeriye çevrildi.
21.8.2010 Habertürk: Bestekâr Sokak ve Kennedy Caddesi otoparka döndü vatandaş çıldırdı.
23.02.2011 Habertürk: Nerede bizim kaldırım?
26.04.2013 Habertürk: Araçlar kaldırıma, yayalar yola!
20.07.2015 Habertürk: Kaldırıma park eden araçlar taşları yerlerinden söküyorlar! 25.07.2015 Habertürk: Dikmen Caddesi’nde ağaç diplerine atılan çöpler, bozuk kaldırım ve yollar esnafı canından bezdirdi. Kaldırım tehlike saçıyor.
16.08.2015 Habertürk: Kaldırım yok, taş toprak çok!
3.09.2015 Hürriyet: Sarı şerit darmadağın!
17.08.2018 Hürriyet: Kaldırımdan araba eksik olmuyor.
4.10.2018 Hürriyet: Dar kaldırımlar, yaya yollarına bırakılan cam kumbaraları ve dağıtılan zemin kaplamaları, vatandaşın yaşamını zorlaştırılyor.

***

Çankaya’dan sonraki en uzun yol, 7 km uzunluğu ile Turan Güneş Bulvarı’dır. Otoparksız yüksek binalar nedeniyle, iki sıra park oluşunca Melih Gökçek bulvarı 27 günde 4 şeritten, “emniyet şeridiyle” birlikte 8 şeride genişletti.
27.10.2016 Hürriyet: Çift sıra park Güneş’i söndürüyor. Büyükşehir Belediyesi’nin yol genişletme çalışmasıyla 4+4 şeride çıkarılan Turan Güneş Bulvarı’nda, sürücüler 2 şeridi otopark gibi kullanıyor. Yoldaki trafik yine 2 şeritten akıyor.
Ne var ki bugün gidin görün “emniyet” şeridi, yine “otopark şeridine” dönüştü. Ana sorun ortadan kalkmamıştı! Emniyet şeridi, ne işe yarıyor dersiniz? Peki, bu bulvarda mağaza sahipleri, çalışanlar, bina sahipleri binanın özel parklarına mı park ediyor sanırsınız? Yoksa! Trafik polisi nerede? Nerede mi? Kodamanların geçecekleri bulvarı, sokakları önceden kapatıp güvenliklerini sağlamakla meşguller değil mi?

***

Başbakan Turgut Özal döneminde Bayındırlık ve Şehircilik Bakanı Sefa Giray “beş katlı” binalar ile daha yüksek binalardaki, her daire için alt katta bir arabalık otopark koşulunu öngören yönetmelik yayımladı.
Yönetmelik olduğu için kimse takmadı. Sonrasında otopark için ayrılan bu yerler bakkal, manav, kasap, “süpermarket” depoları oldu.

***

7.04.2012 Hürriyet: Her eve garaj yasası geliyor. Başbakan Tayyip Erdoğan, evlerin altında garaj olmadığı için sokakların işgal altında bulunduğunu belirterek “Merkezi yönetim olarak bize burada bir yasal düzenleme getirmek düşüyor. Buna mecburuz” dedi.
Beş yıl geçti, Reis her nedense yasayı çıkartamadı!
21.04.2012 Habertürk: Meclis Dilekçe Komisyonu, HT Ankara’nın sık sık gündeme getirdiği, belediyelerin konutlardan topladığı otopark paralarının nereye harcandığını araştırdı. En az otopark yapanın Ankara Büyükşehir olduğu ortaya çıktı.
12.06.2012 Milliyet: Ankara 3. İdare Mahkemesi, yine Gökçek’in Büyükşehir Belediye Meclisi’nin anayol ve sokakların açık otoparka çevrilmesine ilişkin kararını iptal etti. Uygulamaya devam eden Büyükşehir ise, araç park yerlerinin işletilme hakkının 25 yıl süre ile ANFA’ya devredilmesini kararlaştırdı!
2.12.2017 Hürriyet: Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan belediyelere “imar” talimatı. Artık binalar 5+1 olacak.
Bir yıl geçti, hatta AKP’li belediyeler bile 5+1 talimatını takmadılar...
17.12.2017 Cumhuriyet: Yalnız yüzde 44’ünde var. Konutlar otopark fakiri...

***

Sokaklara araç park etmenin bir başka rahatsız edici yanı var. Gece 3’te sokaktaki bir aracın alarmı başlıyor “Ai... Ai... Ai...” diye anırmaya! Aracın sahibi devreye girinceye kadar, o saatte konu komşu uyanıyor, bebekler ağlıyor!

***

Ev alacaklara bir uyarı... Özel otoparkı olmayan konutu asla almayınız... Sonra başınız ağrır... (Not: Devam edecek...)  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları