Basın Nereye Gidiyor? (10)

15 Ocak 2019 Salı

Ankaralı gazeteci Şinasi Nahit Berker’in ünlü “Gazeteci olunmaz, gazeteci doğulur...” sözünden hareketle “gazeteci doğanları” anımsıyorduk... Sonrasında “gazeteci doğmayanlara!” başlamıştık.
Erdoğan Demirören: Hürriyet, Milliyet, Vatan, DHA, çeşitli dergiler, çeşitli TV’ler...
Aydın Doğan yazımdan anımsayalım:
“1950’li yılların ikinci yarısında Adnan Menderes’in Demokrat Parti hükümeti olağanüstü ekonomik bunalımdaydı. 1953 ‘devalüasyonu’ yetmeyince, 2.83 olan dolar, 1958’de rekor bir artışla üç katından fazlasıyla 9 TL’ye çıkarıldı. Dışalım çöktüğü için iç piyasada, özellikle taşıt araçları piyasasında önemli yedek parça sıkıntısı yaşanıyordu. Gümüşhaneli Doğan İstanbul’da 1958’de lastik, bisiklet, radyo, ticari araç ve inşaat makineleri tüccarlığı, nakliyecilik piyasasına girdi. Yoku yarattı!”
Esnaf olan babası Şükrü Demirören öldüğünde 19 yaşındaki Erdoğan Demirören de Doğan gibi, o yıllarda, Sirkeci’de oto yedek parça ithalatı ve pazarlaması yapan “Kolaylık Oto”nun başına geçti.
1956-1957 yıllarında Beşiktaş ve Emniyet takımlarında profesyonel futbolcu olarak da top koşturdu.

***

Sonrasında akaryakıt dünyasına adım atarak iş dünyasında dev adımlarla ilerledi. 1970’lerde sıvılaştırılmış petrol gazı sektöründe yatırım yapan Demirören, önce Avram Laçin’in 1960’larda kurduğu Milangaz şirketini 1972’de satın aldı. 1975’te yılında Güneşgaz, Likidgaz, Mutfakgaz şirketlerini, 1978’de de Demirören Tüp İmalat Fabrikası’nı kurdu.
Milangaz depolama ve dağıtım şirketlerinin yanı sıra 24 dolum tesisi, 2 bin 950 ana bayi, 450 bin tona ulaşan satış ve 40 bin ton stoklama kapasiteli tesislere sahip oldu.
Türkiye’nin dışına da açıldı, Azerbaycan’ın en büyük petrol dağıtım şirketi Azpetrol’ü ve en büyük ağır sanayi fabrikalarından Azerelektroterm’i satın aldı.
Fransız Total’in Türkiye birikimini de 2016’da sahiplenerek “akaryakıt dağıtım” alanında başrole çıktı. Demirören 2017’de Forbes dergisinin “En Zengin 100 Türk” listesinde 1.5 milyar dolarlık servetiyle 42. sıradaydı!
Her nedense oğlu Yıldırım’ı şirket işlerine karıştırmayıp Beşiktaş üzerinden Futbol Federasyonu Başkanlığı’na yönlendirdi. 2. oğlu Tayfun ise sessizce şirket yönetiminde, kızı Meltem ise holdingde sağ kolu...

***

Milliyet’in kurucusu Ali Naci Karacan’ın torunu Ali ve kardeşi Ömer ile babası Ercüment’in sattığı gazeteyi yeniden sahiplenmek istiyordu. Demirören, Karacan kardeşler ile birlikte Aydın Doğan’dan 2011’de Milliyet’i 48, Vatan’ı 26 milyon dolara aldılar.
PKK kurucusu Abdullah Öcalan ile “Barış ve Demokrasi Partisi” görüşmelerinin yayımlanmasından sonra, AKP Reisi ve Veziri Azamın tepkisi üzerine “Başbakan Erdoğan velinimetimizdir. Bugün emretsin, yarın Milliyet’i kapatırız!” dediği basına yansımıştı!
(Not: Devam edecek...)

Bir açıklama...
Son yazımda Aydın Doğan ile ilgili şu paragraf vardı:
“1 Mart 2017 tarihinde Petrol Ofisi’nde örgütlü şekilde akaryakıt kaçakçılığı yapıldığı iddiasıyla, onun da hakkında yakalama kararı çıkartıldı! Doğan yurtdışındaydı...”
Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkan Danışmanı, Emekli Büyükelçi Volkan Vural’dan şu açıklamayı aldım:
“Bugünkü Cumhuriyet gazetesinde ‘Basın Nereye Gidiyor’ başlığı altında çıkan köşe yazında bir maddi hata olduğunu gördük. Yazında, Petrol Ofisi ile ilgili iddialara ilişkin davada Aydın Doğan hakkında ‘yakalama kararı’ çıkarıldığı belirtilmektedir. Oysa gerçek durum şöyledir:
1 Mart 2017 tarihinde yapılan duruşmaya Sayın Aydın Doğan yurtdışında olduğu için katılamamış ve bu mazereti mahkemeye iletilmiştir. Duruşma Savcısının görüşüne aykırı olarak mahkeme, Sayın Doğan’ın ifade vermek üzere ‘zorla getirme müzekkeresi çıkarılması’ kararı vermiştir. Ancak söz konusu müzekkere çıkarılmamıştır. Sayın Aydın Doğan daha sonraki duruşmaya katılarak ifadesini vermiştir.”
Bu açıklamaya ilişkin bilgileri içeren haberler, her nedense 1 Mart 2017’den sonra basınımıza yansımamıştı!



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları