Erhan Sevimli

Yerel Seçimlerde Aday Belirlemesi

22 Kasım 2013 Cuma

Belediye başkan adaylarının belirlenmesi kuşkusuz çok önemli. Bu süreçte parti içi hesap yapmamak ilk koşul. Seçimlerde hangi adayla başarılı oluruz, siyasetle ilgilenmeyen kitlelere nasıl ulaşırız, kendi üye ve destekçilerimiz kadar diğer seçmenlere nasıl dokunuruz sorularının yanıtları bize yön vermeli.
Bazı insanların kumaşı sanki farklı dokunmuş. Onlar çehreleriyle, duruş ve davranışlarıyla, söylemleriyle, çalışkanlıklarıyla -rahmetli Birand’ın deyimiylesokaktaki adama daha sıcak, daha çekici geliyor. Bu özellikler adaylarda öncelikle arayacağımız nitelikler olmalı.
Adaylarda akademik, kültürel, entelektüel donanım ve siyasi birikim tabii ki önemli. Ancak yerel seçimler bakımında dürüstlük, beceriklilik ve halk adamı olabilmek bu özelliklerin önüne geçer. Geçmişte oto tamircisinden, şoför esnafından, eğitimciden, küçük çiftçiden pek çok başarılı belediye başkanlarımız çıktı. Ve bunları pek çoğu önseçimde aday olarak seçildiler. İçlerinde seçildikleri yerde partinin mutat oyundan daha çok oy alarak üç seçim kazananlar var.
Önseçim parti içi demokrasinin olmazsa olmazı. Delege değil, parti üyelerinin oylarıyla yapılacak bir belirlemeye üst kurullar tarafından saygı gösterilmeli.
Önümüzdeki yerel seçimler her il açısından önemli, ancak İstanbul’un önemi başka. Ortaya çıkan aday adayları partiye ve ilkelerine ciddi emek vermiş, hepsi de değerli arkadaşlarımız. Adaylık yarışından partiye zarar vermeden; aksine güçlenerek çıkılması hepimizin dileği. İktidarın ve yandaşlarının yıpratma ve karalama kampanyası başladı bile. Parti içi demokratik yarışı çekişmeye çevirerek iktidarın bu girişimlerine çanak tutmak, bize yakışmaz.
Ancak tabii ki konuyla ilgili görüşlerimizi dillendirmek hem hak hem de ödevimiz: Öncelikle geçmişte yaşananları tekrar tekrar ısıtarak gündeme getirmektense, Mevlana’nın “Dünle beraber gitti cancağızım. /Ne kadar söz varsa düne ait / Şimdi yeni şeyler söylemek lazım” deyişini şiar edinmeliyiz. İstanbul yerel seçimleri yalnız orada yaşayanları değil; Anadolu’nun her yanını ilgilendirmekte. İktidarın malum uygulamalarının ve bu can sıkıcı gidişatın durdurulması; yaşanan haksızlıkların önüne geçilmesi İstanbul seçimlerinin kaderiyle ilişkili.
Naçizane gözlemimiz, buraya kadar ortaya koymaya çalıştığımız bağlamda çalışkanlığı, azmi, belediyecilik deneyimi, halkın her kesimine dokunabilmesi itibarıyla Mustafa Sarıgül isminin İstanbul’da öne çıktığı. Tabii ki, takdir CHP İstanbul üyelerinin ve genel merkezin. Ha! Sarıgül’ün asıl niyeti genel başkanlık koltuğuna oturmak endişesindekilere söylenecek söz, o koltuğa oturmanın öyle kolay olmadığı. Bizim partimiz söz de değil, özde demokratiktir. Genel başkanlık seçimi söz konusu olduğunda meydana daha ne yiğitler çıkar. O zaman kılı kırk yarar; kararımızı veririz. Mesele bugünün konjonktüründe önceliklerimizin neler olduğu konusunda hata yapmamak, hepi bu…  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları