Meriç Velidedeoğlu

‘8 Mart’

08 Mart 2019 Cuma

Bugün kutlanacak olan “8 Mart Dünya Kadınlar Günü”nün, her ne kadar “16 Mart 1977”de, “Birleşmiş Milletler”in (BM) aldığı bir kararla oluşturulduğu kabul edilirse de, “8 Mart” önerisini ilk kez gündeme getirenin Alman sosyal demokrat hareketinin önderlerinden Clara Zetkin (1857-1933) olduğu bilinir.
1910’da Kopenhag’da toplanan, “2. Uluslararası Kadın Konferansı”nda, onun önerisiyle, her yıl “8 Mart”ın “Dünya Kadın Günü” olarak kutlanması oybirliği ile kabul edilmişti.
Çünkü “8 Mart”, “1857’de Amerika’da kadın tekstil işçilerinin grev yaptığı gündü”, o “8 Mart günü”, emeğin korunması için savaşım veriliyordu; dolaysiyle bu öncü günü anacak, “8 Mart”ların temelinde “emeğin korunması” olacaktı.
Ayrıca Zetkin, konuyu tarihsel boyutu içinde incelerken, Hıristiyanlığın kadın sorununa zarar verdiğini, “cinsiyet ayrımcılığının sürdürüldüğünü” bildirir, “cinsiyet köleliği”nden söz eder.
Değerli dostlar, Zetkin’in, “20. yy”ın başında dile getirdiği bu “cinsel eşitsizlik” konusu, “21. yy”da ülkemizde bakın nasıl ele alınıyor: 2010’larda Polis Akademisi’nin başkanı Prof. Dr. Remzi Fındıklı, yayımladığı “Hasılı Kelam” adlı kitabında kadınları alçaltan ve malzeme olarak gören, ne ki artık kullanılmayan sav sözleri bulup çıkarmış, bunlara kitabında yer vermiş; “On beşinde kız ya erde ya yerde olmalı!” da onlardan biri...
Polis tacizinin yine gündeme geldiği şu günlerde, Prof. Fındıklı’nın bu bilgilendirmesinin değerini, halkın, “Kılavuzu karga olanın...” diye başlayan atasözü pek uygun düşer...
Öte yanda -özellikle de- “İslam dünyası”nın kadınları için, “8 Mart” çok önemli; hele “şeriat”ın, kadın-erkek eşitsizliğine dayanan bu yönetimin geçerli olduğu ülkelerin kadınları için.
Ve yine bilindiği gibi, bu ülkelerin birkaçının, “8 Mart”ı -kenarından köşesinden olsa da- kutlamaya kalkışmaları, “2010”larda iyice dikkat çeker olmuştu... Ne var ki bu ülkelerde, “çocuk gelinler” olayı çoğalarak sürmekteyken, ülkenin kadınlarının, “8 Mart”a katılmalarının nasıl değerlendirilmesi gerekir?
Anımsanacağı gibi, o yıllarda Bangladeş, dünyada en çok “çocuk gelin”i olan ülkedir, bugün de öyle...
Ayrıca Güney Asya’daki, İslam ülkelerinde gelinlerin yüzde 46’sını “çocuk gelinler” oluşturuyormuş... Dünyanın en kalabalık İslam ülkesi Endonezya’da da durum böyleymiş.
Asya’dan batıya yönelirsek, örneğin Suudi Arabistan’da, yönetimin evliliğe bir “yaş sınırı” getirmek istediği ülkede duyulur duyulmaz, ülkenin en büyük Müftüsü “Abdülaziz el Şeyh”: “Evlenmek için bekleyenler fena halde yanılıyorlar (...) ‘on yaşındaki kızlar’ evlilik görevlerinin tümünü yerine getirebilirler!” çağrısını içeren bir “fetva”yı anında yayımlar. (26.4.2012)
Ne var ki, tam o günlerde, İstanbul’un bir ilçesi olan Tuzla’nın belediyesinde nikâh işleminden sonra, evlenen çiftlere verilen bir “kitapçık”ta, kızların, din gereği “yedi yaşında” evlenebilecekleri savunuluyor, bunun uygulanması isteniyordu; bu konuda geçerli yasanın, “Erkek veya kadın ‘on yedi’ yaşını doldurmadıkça evlenemez” kesin hükmüne karşın...
İşte bütün İslam ülkelerinde geçerli olan bu uygulamaların önlenebilmesi için, “Birleşmiş Milletler”e (BM) üye -kuşkusuz içinde İslam ülkelerinin de olduğu- “190 ülke” tarafından “oybirliği” ile kabul edilen, “11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü”, ilk kez “2012” yılında kutlandı.
Dolaysiyle “11 Ekim”, tıpkı “8 Mart” gibi tanıtılıp desteklendiğinde, Dünya Kadınlar Günü’nün neredeyse, “iki milyara yaklaşan İslam ülkeleri” içinde bir anlamı olabilir... Bilmem ki katılır mısınız?
Kuşkusuz bugün, ülkemizin yönetiminin başında bulunan, “Tek hedefimiz İslam Devleti’dir!” diyebilen, “Çok şükür şeriatçıyım!” diye haykıran, dahası, Avrupa’da çok sıkıştırıldığında, birden fazla kadınla evlenmeyi, şöyle-böyle de olsa kabul eden iktidardaki partinin, “AKP”nin Başkanı da olan R.T. Erdoğan’dan, “8 Mart”ı kutlaması beklenemez...
Belki “CHP” kutlar, her ne kadar, “8 Mart”ı (Eğitimin Birleştirilmesi’nin 95. yılını) anmasa da... Ülkemizin kadınlarının, “8 Mart” günü kutlu olsun!
Not: İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği’ndeki, Sivil Toplum Kuruluşları (STK) “8 Mart”ı, türlü etkinliklerle kutluyorlar!  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Erasmus 19 Mart 2021
‘12 Mart 1921’ 12 Mart 2021
‘Manifesto!’ 5 Mart 2021

Günün Köşe Yazıları