Cüneyt Arcayürek

Zor Olan...

09 Ekim 2014 Perşembe

Çarpık dış politikalarına yenilerini ekleyerek başımıza açtıkları belalardan sıyrılmamızı sağlayacak yol yöntemler bulabilecekler mi acaba?
Birinden kurtulamadık. İkincisi çıktı karşımıza.
Bu da ülkeyi babasının çiftliği sanıyor.
Başbakan AD de; ünlü gazeteci Amanpour’la yaptığı görüşmede, diğer ülkeler IŞİD’e karşı üzerlerine düşeni yaparlarsa, bu planın ayrıca Esad’ı düşürmesi koşulunu da içermesini zorunlu görüyor.
Ama üç yıldır bir türlü istediği sonucu vermeyen Esad’ı devirme politikası için Türk ordusunun kara birliklerini göndereceğini söylüyor.
“Bu millet, bu analar - babalar çocuklarını, kardeşlerini oraya sırf senin dibe vurmuş Suriye politikan haklı çıksın diye gönderecek”, öyle mi?
Neyse ki Amerika, Ankara’nın çarpık Suriye politikasını desteklemek için kara birliklerini Suriye’ye göndermeyeceğini bir kez daha açıkladı.

***

Üstelik Cumhuriyet ordusu, örneğin bu hükümetin dış politikadaki sakat, yanlış davranışlarını doğrulamakla asla görevli değil ve temel görevi ülkeyi savunmak. NATO standartlarına göre böyle eğitildi, silahlandırıldı.
Ne yukarıya çıkan RTE’nin ne de devamı Başbakan AD’nin, Türk ordusunu Suriye’ye ya da Ortadoğu bataklığına, uluslararası koalisyonu bahane ederek sürüklemeye hakları yok!
Hele ikide bir siyasal amaçları uğruna sağa sola TSK’yi kullanırım ha demeye hiç yok!
Zaten hükümetin kullandığı bu silahlı siyaseti yutan da yok!

***

ABD’de Başkan Yardımcısı Joe Biden, ünlü gevezeliğinin kurbanı oldu ve Türkiye’nin, kimi Arap ülkelerinin IŞİD’e bol silah yardımı yaptıklarını içeren sözlerini yalanlamakta Beyaz Saray bile zorlandı ama...
...Ortadoğu politikasındaki ulusal yararlarının bu açıklamalarla büyük darbe yiyeceği korkusuyla Biden’ı söylediklerini yalanlamaya, RTE’den özür dilemeye zorladı.
Oysa...
...RTE ve AD dün de bugün de aynı kapıya çıkan politika izliyor.
Şam’ı askerle deviremiyor. Lakin örneğin Başbakan, PKK’nin kardeş örgütü PYD’yi destekleme karşılığı Şam’la mücadeleye yöneltmeye çalışıyor.
Fakat terör örgütleri IŞİD de, PYD de, tabii PKK de Türkiye’nin amaçlarına göre değil elbette, kendilerine özgü siyasal amaçlarına göre Şam’la mücadeleyi yeğliyorlar.

***

Kobani Kürt kentini savunmak için IŞİD’le çarpışan PYD’ye, Başbakan’ın TV’lere çıkarak “elimizden gelen her yardımı yapacağız” demesinden sonra; HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş istedikleri yardımı açıkladı.
Türk askerini Kuzey Suriye’de Kobani’nin savunması için bile görmek istemiyorlar. İstekleri, tabii PKK’nin eline geçecek tank vs. gibi ağır silahların temininde kolaylık!
İnsani yardım mı, olsa da olur olmasa da ve tabii Başbakan’ın her türlü yardımı yapacağız vaadi istedikleri sonuçları vermeyince...
...barıştan yana türküler söyleyegelen Kürt partisi HDP, içimizde yuvalanmış PKK’ye ve taraftarlarına “sokağa çıkın” emrini verdi.
Salı günü Doğu ve Güneydoğu illerimizde adeta devlete başkaldırı olayları yaşandı. Kentler yandı, yakıldı, yıkıldı.
Devlet ipin ucunu kaçırdı. 2 kent ve 9 ilçede yıllardır sözü bile edilmeyen sokağa çıkma yasağı ilan edildi ama yasağa uyulmadı.
Bir gecede 18 ölü!
İmralı başta, Kürt kaynakları, PKK’ye sokağa çıkın, yakın yıkın diye özetlenecek emirle devlete başkaldırın diyor ve İmralı’dan hükümete yol gösteren cani de “Kobani düşerse çözüm süreci sona erer” diye, üstelik 15 Ekim diye tarih ilan ediyor. Devleti tehdit ediyor.

***

Dış politikadaki yalpalamalar içeride de yalnız bölgede değil, İstanbul ve Ankara gibi büyük kentlerde de dehşet verici olaylarla uygulandı.
Cumhurbaşbakanı aynı gün hâlâ burnunun dikinde. Ateş bacayı sarmış, o hâlâ Kobani’nin iç siyasete malzeme yapılmak istendiğinden yakınıyor.
Başbakan ise terörün azdırdığı olayları adeta tribünden izleyeceğine, derhal Bakanlar Kurulu’nu toplayarak artık bambaşka bir anlam taşıyan kanlı olaylara önlem arayacağı yerde; lütfedip, bir zahmet dün terör zirvesi yapacağını açıklıyor.

***

Dış politikadaki yanlışlıklar, çarpık uygulamalar sonucu terör örgütlerini Şam’a çevirme siyasetinin olumsuz sonuçları içeriye yansıdı.
Daha nerelere uzanacağını bugünden ve bu hükümetle kestirmek zor!  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Viraj ustası 10 Mayıs 2015
Ya sen nesin? 9 Mayıs 2015
Anlamaz 8 Mayıs 2015

Günün Köşe Yazıları