Cüneyt Arcayürek

Aldatma!

26 Kasım 2013 Salı

RTE ile Gülen ve cemaati arasındaki kavganın nereye varacağı merak konusu.
Küçüğü büyüğü, muhalefet kopma noktasına gelen ilişkiyi tribünden izliyor.
Arada sırada dershane tartışmalarına katılır gibi duruyorlar ve…
…şu sırada bu sorunun temelinde eğitim sisteminin yetersizliğini araştırmayı içeren bir önerge vermeye pek yanlı görünmüyorlar.
Oysa Başbakan’ın Trabzon’da iddia ettiği gibi, üniversiteye giriş sınavlarında üstün başarı gösteren çocuklar arasında, bu başarıyı okullardaki eğitime ve öğretmenlerine borçlu olduğunu söyleyene rastlamadık.
Pek çoğu dershanelerden yararlandıklarını TV’lerde açıkladılar.

***

Başbakan RTE şimdi, dershanelerin kapatılmasının haklı, topluma yararlı olduğunu kanıtlamanın peşine düştü.
Fakir fukara aile çocuklarının dershanelere gidemediklerine dayalı bir gerekçeyle, dershaneler gelirli ailelerin yararlandıkları kurumlar, diyen bir mantık sergiliyor.
Yoksulluk sömürüsü yapıyor.
Şöyle etraflıca bir araştırma yapılsa, orta sınıf ailelerin çocuklarının başarısı için her konuda fedakârlık yaparak dershanelere milyarlık ödemeler yaptığı saptanabilir.
Ama Başbakan, her yıl değişime uğrayan ulusal eğitimin yetersizliğinin on binlerce aileyi çocuklarını dershaneye göndermeye zorladığından söz etmiyor bile.
Aksine Trabzon’da, üniversite sınavını kazananların devlet okullarında sağlıklı eğitim gördüklerini, dershanelere bu başarılı sonuçtan pay çıkarmanın olanaksız olduğunu söyledi.
Başbakan’ın benimsediği bu demagojik ortamda soruna akılcı bir çözüm bulabilmek olanaksız!

***

Dün Gülen’in sözcüsü Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı’nın “tarihe küçük bir not düşmek için” Başbakan’a yazdığı açık mektubu okurken geçen on yolda RTE ile Gülen arasındaki sarma dolaş ilişkileri….
….RTE’nin hukuka, insanlığa, çağdaş yaşama, demokratik rejime aykırı her hareketini susarak destekledikleri, hatta Gülen cemaatine bağlı gazete, dergi ve TV’lerde savundukları yıllarlar, aylar, günler geldi geçti gözümün önünden.
Ekrem Dumanlı:
“ ‘Cemaatin içindeki insanlarla dershane konusunu konuştuk’ diyorsunuz. Haklısınız. Konuşuldu, ancak her konuşmada size ‘Bu çok yaralayıcı olur, duygusal bir kopuşa neden olur’ denildi….ve sanıldı ki sizin nezdinizde hiçbir beklentiye girmeden destek veren o gönül dostlarınızın bir hatırı vardır. Sanıldı ki kardeşlerinizin samimiyeti nazar-ı dikkate alınıyor” diye yazıyor ve sonra..
“Şimdi büyük hayal kırıklığı yaşanıyor” diyor.
Yıllarca sıkı fıkı ilişkiler içinde olan iki dostkardeşten birinin diğerini aldattığını adeta itiraf ediyor.

***

Dershaneler sorunu ayyuka çıkmadan önce, konunun cemaat önde gidenleriyle yapılan görüşmelerde olası böyle bir kararın sakıncalı sonuçları Başbakan’a iletiliyor ve … Ekrem Dumanlı’dan öğreniyoruz:
RTE, “kardeşlerinin samimi itirazlarını dikkate alıyor.
Oysa RTE çoktan kararını vermiş, Milli Eğitim Bakanlığı harıl harıl kapatma üzerinde çalışıyor.
Başbakan’ın cemaatle yaptığı görüşmelerin beş paralık değeri olmadığı…
….görüştüm ve daha sonraları bana öneriler getirdiler de yapmadım mı, demek için görüştüğü, olanca çıplaklığıyla böylece ortaya çıkıyor.
Başbakan, tıpkı Gezi Parkı Platformu yöneticileriyle olduğu gibi, kırk yıllık dostu, inançlarıyla birbirine bağlı olduğu ve dünya yıkılsa birbirinden kopmayacakları sanılan Gülen cemaatiyle de görüştüm demek için görüşüyor.
Manzara şu: Gülen cemaati kapatmaya direniyor.
RTE ise dershaneleri istedikleri maddi olanakları sağlayarak okula dönüştüreceklerinden geri bir adım atmıyor. Ödün vermiyor.

***

RTE - Gülen cemaati arasındaki dershane kavgası, eşini aldatan kocaların öykülerini anımsatıyor..
Bir taraf aldatılmış olmaktan sızlanıyor, ağlaşıyor.
Öteki taraf iddiayı yalanlayarak aldatmaya devam ediyor.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Viraj ustası 10 Mayıs 2015
Ya sen nesin? 9 Mayıs 2015
Anlamaz 8 Mayıs 2015

Günün Köşe Yazıları