Cüneyt Arcayürek

Al Birini Vur Ötekine...

24 Ekim 2014 Cuma

Bir türlü devlet adamı olamıyor.
Değiştim, geliştim dedi.
Dün bir de baktık; hâlâ belediye başkanı.
Dört yol, iki köprü, Boğaz’da bir de tüp... Bir elinde Kuran öteki elinde partili, partisiz muhalefete o gün nasıl saldıracağını içeren bir metin.
İnanılmaz bir gerçek. Öyle bir yalancı ki, mumu yatsıya dek yanar diye adı ayyuka çıkanları yaya bıraktı.
Demokratik kültüre erişememiş yığınları, “Yeni Türkiye yaratıyorum, Müslümansın karşı çıkma” diyerek bir güzel uyuttu ve 12 yıldır binlerce yatsı geldi geçti, mumu hâlâ yanıyor.

***

Yarattığı yeni Türkiye’nin simgesi de, Atatürk Orman Çifliği’nin adını Beştepe diye değiştirmek ve...
... Bu kocaman alana, halka başbakanlık binası diye yıllarca yutturarak, yargının yapımı durdurma kararları bana vızgelir diyerek umursamadan, görmemişlere özgü inşa ettirdiği bir saraya yerleşmek!

***

Devletin tepesine yerleşen bu kişi, yine sanıyor ki, Cumhurbaşkanı konutunu Çankaya’dan Beştepe dediği alana aktardı mı; tamam...
Çağdaşlığa, aydınlığa ve gerçek demokrasiye açılan kapıyı kapattı mı, aslında halkın hâlâ anlayamadığı ne idüğü belirsiz yeni Türkiye palavrası artık yüz yıllarca sürecek!
Devlet adamı olabildiğini her seçimi kazanarak ispat ettiğini...
... Ama Cumhurbaşbakanı olunca uluslararası diplomaside içeride kullandığı cart curtlara benzer girişimlerle başarı kazanacağını, üstelik dünya lideri olacağını da sanıyor.

***

Bu sanısının beş paralık değeri olmadığını bu sütunlarda birçok kez yazdık.
Başbakan iken belki içeriden dışarıya dönük izlediği diplomatik yöntem geçerliydi, içe dışa yutturuyordu ama...
... Kobani siyasetindeki uygulamaları gerçek yüzünü aydınlatıverdi...
Önce Türkiye ve dünya kamuoyları, Ortadoğu’nun önderliğine soyunan T.C. Cumhurbaşbakanı ve Başbakanı’ndan Kobani sorununda şu kesin siyaseti izledi.
Türkiye, ABD’ye, IŞİD’le savaşan PKK’nin uzantısı PYD’ye malum nedenlerle asla silah yardımı yapılmamasını bildirdi.
Günlerce Türkiye asla bir koridor açmayacağını ilan etti.
İmdi:
Bay ‘Cumhurbaşbakan’ı, yine bir dış geziye çıkarken ekranlarda; ABD’nin onca dayatmasına karşın PYD’ye havadan silah yardımı yaptığını ve… Atılan silahlardan bir kısmının IŞİD’in eline geçmesini ABD’nin yanlış politika izlediğinin kanıtı olduğunu savundu.
Tabii ABD, silah yüklü bir kolinin IŞİD’in eline geçtiğini kabul etti, bu davranışın yanlış bir politikaya kanıt olamayacağını Bay Cumhurbaşbakan’a anımsatıverdi.
Asıl insanların ağzını hayretle açarak kiminin pes, kiminin de yuh ya da dönekliğin bu kadarı da olmaz dedikleri açıklama, RTE’yi tabii çarkıfelek siyasetinin bir numaralı temsilcisi yapıverdi.
Üstelik Amerika, silah yardımını daha önce Bay Cumhurbaşbakan’a bildirdiğini açıkladı. Tabii RTE, konuyu yalanlayan bir açıklama yapmadı, ama ne zaman ki bir paket silah IŞİD’in eline geçti... Bunu bir fırsat bilerek ABD’ye yüklendi, ama asıl dramatik gelişme, topraklarımızda koridor açılmasına asla izin vermeyeceğini ilan eyleyen T.C. Cumhurbaşbakanı…
... Peşmergelere koridor açılmasını Başkan Obama’ya kendisinin önerdiğini söyleyivermez mi?

***

Medyamızın da maşallahı var.
Böyle başa böyle medya diyenleri haklı çıkardı. RTE’nin daha önceki, örneğin koridor konusundaki açıklamalarını tıpkı tıpkısına RTE gibi hiç ama hiç anımsamadan, söylenmemiş, açıklanmamış gibi gider ayak söylediklerini, RTE sanki yeni bir şeyler açıklamış gibi manşetlere çıkardı.
Bu ülke siyasetinde insanları kafa karışıklığına sürükleyen olaylar bitip tükenmiyor.
Daha dünlere kadar PYD’ye terörist demediği için RTE’yi eleştiren Kılıçdaroğlu; üniversiteli bir öğrencinin sorusu üzerine aynı örgütten YPG’yi “Terörist örgüt değildir” diye tanımladı
Üstelik bu açıklama, ABD’nin PYD’ye bakışı ile koşut bir açıklama!
Üstüne üstlük bu olay da al birini vur ötekine deyişini anımsattı...

***

Bu ülkenin iktidarı ve muhalefetinin açıklamaları ve davranışlarını izleyince, insanın içinden ister istemez, bu ne perhiz, ne lahana turşusu özdeyişini, bu partiler bize yaraşıyor diye neden temel kural ilan etmiyorlar, demek geçiyor.
O zaman hiç değilse dönekliği ulusal bir politika yaptıklarını açıklamış olacaklar...
... Nihayet dün söylediklerini bugün yalanlayan iktidar ve muhalefet açıklamalarının ortak içerikte bir anlamı da olmayacak mı?  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Viraj ustası 10 Mayıs 2015
Ya sen nesin? 9 Mayıs 2015
Anlamaz 8 Mayıs 2015

Günün Köşe Yazıları