Selçuk Erez

Davutoğlu Vandalizme karşı

02 Kasım 2014 Pazar

Başbakan geçenlerde şunları söyledi:
 
“Çözüm süreci başlarken bu sürecin zorlu olacağını, içerden ve dışardan bu milletin Türklerin Kürtlerin omuz omuza vermesinden rahatsız olanlar bunları provoke etmeye çalışacağını biliyorduk. Bütün partilere, STK'lara, kanaat önderlerine sesleniyorum. Vandalizm’e karşı sesinizi yükseltin, dostluğun ve milli birliğin yanında sesinizi yükseltin.”
 
Ne demek istemiş olabilir ?
 
Vandallar, Avrupa’nın Kuzeyinden gelmiş, 5 yy. da Roma İmparatorluğu'nun bir çok bölgesini yağmalayarak Afrika’da bir kırallık kurmuşlardı.
“Vandallık” sözcüğü, Romalılar tarafından daha çok mimari eserlerin, sanat ürünlerinin vb. kırılıp dökülmesi anlamında kullanılmıştır. Çağdaş sözlüklere göre, Vandalizm, bir malvarlığının, salt o varlığa zarar verme ya da o varlığı yok etme amacıyla örselenmesi ya da yok edilmesidir .
 
O halde sormak gerekir:
Vandallık, sadece güzel duvarlara olmadık yazılar yazılması, vitrinlerin parçalanmasından mı ibarettir ?
 
Kars’daki insanlık anıtı misali heykellerin yok edilmesi, ağaçlı parkların sökülüp atılması, doğanın tahribi, koruların yerlerine beton dökülmesi de Vandallık değil de nedir ?
Eski yapıların restorasyonunu bilene, anlayana değil, en ucuz fiyat verene yaptırmak,  bu yapıtları kötü restore ederek kuşa çevirmek de Vandalizm değil midir ? Başbakan, sesimizi bunlara karşı mı yükseltmemizi istiyor?
 
Sümela Manastırını berbat etmek  de Vandallığın dik alası  değil midir ? Aksaray Ulu Camisinin, Konya Alaettin Camisini, İshakpaşa Sarayı’nın, Afyon Kale Surlarının  kötü restorasyonlar sonucu tarihi niteliklerinin ve mimari özelliklerinin yok edilmesinin sorumluları Vandal’ın şahı değiller midir?
 
Bir ekonomi dergisi olan Economist’in bile dayanamayıp İstanbul’un Bizans surlarının restorasyon ları sonucu kuşa çevirilmiş olmasını kapak konusu yapmasına nerenin  Vandalları sebep olmuşlardır ?
Başbakan Vandal kelimesini doğru biliyorsa  haklıdır:  Bütün bu rezaletlere yol açan, alet olan Vandallara karşı sesimizi yükseltmeliyiz !
Başbakan, Vandal kelimesini yanlış kullanmış  ya da anlamını, mecaz yoluyla kaydırıp gerçekten ayrımcılığın kınanmasını istemiş olabilir mi ?   Ayrımcılık, kincilik, kutuplaştırmak ve ötekileştirmek nedeniyle kınanan büyüklerini, bu yolu tutarak inciteceğine inanmamız güçtür !



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Böcek yeriz o zaman! 30 Ağustos 2018

Günün Köşe Yazıları