Savunmada Yapısal Değişiklik!

19 Temmuz 2019 Cuma

Reis-i Cumhur, AKP Reis-i Umumisi, Vezir-i Azam, T.C. Merkez Bankası’nın yeni “patronu” Recep Tayyip Erdoğan, “bedelli askerlik” konusunda bakalım önceleri ne demişti?
CHP’nin “bedelli askerlik” önerisini şöyle yorumlamıştı (2011):
“Neresi proje? Böyle proje mi olur? Kiminle oturulmuş? Ne konuşulmuş? Ne yapılmış? Zenginlerin, askerlik yapmaması toplumun huzurunu bozar… Bu ülkede parası olan var, olmayan var. Şimdi siz, kalkıp parası olana ‘Bedelli askerlik yap, buyur kullan!’ diyeceksiniz. Parası olmayana da gidip ‘Askerliğini yap!’, diyeceksiniz… Bunu adalet terazisine oturtmak zorundasınız. Bu eğer o kadar rahat bir şey olsaydı, benim vatandaşımın, halkımın bedelli bir kesimini mağdur etmeyeceğini biz bilseydik, buna inansaydık, biz bunu çoktan hallederdik. Beklemezdik…”

***

Özbekistan ziyareti öncesinde bir soruya yanıtı şöyle (9 Nisan 2018):
“Bedelli askerlik şu anda hükümetimizin gündeminde değil, böyle bir durum yok. Hele hele bir tarafta Afrin, bir tarafta malum Fırat Kalkanı Harekâtı… Bunların olduğu bir dönemde, bunu gündemimize almak şehitlerimize, özellikle gazilerimize, onlara karşı bir saygısızlık olur.
Bu işlerin tabii istismarını yapanlar da çok çok fazla. Hayırlısıyla, şu önümüzde seçim bitmiş olsun, inşallah başkanlık sistemine geçiş dönemi hallolduktan sonra bunlar tekrar masaya yatırılır. Ona göre bu konuda atılması gereken adım varsa, o zaman bu adım atılır, ama şu anda böyle bir şey kesinlikle söz konusu değil...”

***

Dönemin Başbakanı Binali Yıldırım, 27 Nisan 2018’de şu konuşmayı yapmıştı: “Profesyonel askerliğe geçtiğimiz bu dönemde bedelli askerliğin dikkate alınması gerekir. Buradan elde edilecek kaynak da savunma sanayimizin güçlendirilmesinde kullanılmalıdır!”
Reis-i Cumhur, AKP Reis-i Umumisi, Vezir-i Azamı, T.C. Merkez Bankası’nın yeni “patronu” Erdoğan, “Bedelli askerlik konusu gündemimizde değildir…” sözleri ile Yıldırım’ı yalanladı!

***

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal’ın, “Partimizin gündeminde bedelli askerlik yok. Başbakan Yıldırım’ın açıklaması, kendi görüşüdür…” sözleri tartışma yarattı.
Bu tartışmalardan 2 ay sonra, “yerel seçimlerin yaklaşmasına” az bir süre kala, Erdoğan şu açıklamayı yaptı: “Bu bedelli askerlikle ilgili bir ihtiyacın olduğu ortada! Temennimiz o ki inşallah seçimlerden sonra bunu TSK ile oturup konuşacağız. İhtiyaç nedir? Yaş sınırları ne olacak? Bunları belirledikten sonra bunun adımını atacağız!”

***

Erdoğan yerel seçim öncesinde Balıkesir’de şöyle konuştu:
“Bugüne kadar belirli bir periyodu ve sistemi olmayan bedelli askerlik uygulamasını, ordumuzun personel ihtiyacına göre belirlenen bir rakamla sınırlı olmak üzere, kalıcı hale getiriyoruz. İkide bir ‘Çıkacak mı çıkmayacak mı?’ böyle bir şey olmayacak. Eğitim durumuna bağlı olmaksızın, isteyen herkes bedelli askerliğe başvurabilecek!”
Bu oluşuma “geri vitese takmak” mı, yoksa “tükürdüğünü yalamak” mı denir?

***

1. Askerlik, herkes için 12 aydan 6 aya indirildi… Böylece savunma bütçesinde tasarruf sağlandı.
2. İsteyen, zorunlu 1 aylık askerlikten sonra, 33 bin 230 TL öderse bu bedel karşılığında tezkere alacak. Ücret, 6 ayda bir zamlanacak! Döviz olarak, 5 bin 442 Avro öngörüldü.
3. TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı İsmet Yılmaz, bedelliden bu yıl 5 milyar 115 milyon TL gelir beklendiğini söyledi…

***

Gelelim S-400’lere…
Rusya Savunma Sanayii Başkanı Sergey Çemezov, 4 adet S-400 füzesinin Türkiye’ye 2.5 milyar dolara (14.3 milyar lira) satıldığını açıkladı.
Bu füzeler için Erdoğan’ın “bedelli askerliği” kabul zorunda kaldığı anlaşılıyor! Çünkü bedelli askerler, S-400’lerin bu yıl 5 milyar 115 milyon lirasını ödeyecekler!
Askerliğin 6 aya indirilmesinden, ayrıca bedellilerin 1 ay askerlik yapmalarından sağlanacak milyarlar da işin artısı…
Yoksa Erdoğan ve Damat Paşası füzelerin parasını nereden bulacaklardı?
Yıldırım, bu gelişmeyi daha önce öngörmüştü!  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları